Zoek in de keuken naar het geheime ingrediënt voor het op de juiste manier schoonmaken van de open haard

door Natasja

17 December 2023

Zoek in de keuken naar het geheime ingrediënt voor het op de juiste manier schoonmaken van de open haard
Advertisement

De open haard is een zeer belangrijk woonaccessoire en decoratief element in huis, in staat om de kamers te verwarmen en ons tegelijkertijd gezelschap te houden met het geknetter en de warme, heldere kleuren van de vlammen.

Het nadeel van een open haard is echter dat je hem regelmatig moet schoonmaken om vervelende ongelukken tijdens het gebruik te voorkomen. Naast roet, dat zich afzet op de bodem van de haard en vrij gemakkelijk te verwijderen is, is creosoot het grootste risico. Bij het verbranden van hout zal deze dikke, kleverige, olieachtige substantie, gevormd door de combinatie van de zuren in het hout met vocht, zich afzetten op de wanden van de schoorsteen en in de rookkanalen. Creosoot is vrij moeilijk te verwijderen, omdat er chemische middelen voor nodig zijn en het potentieel gevaarlijk is, omdat het tijdens het gebruik van de schoorsteen in de schoorsteen kan verbranden.

Dus hoe maken je de open haard goed schoon voordat je hem in de winter gebruikt? Ontdek hieronder het geheime ingrediënt dat je in de keuken kunt vinden.

Advertisement

Aardappelschillen voor het schoonmaken van de open haard

Aardappelschillen voor het schoonmaken van de open haard

cassssIOO/Reddit

Aardappelschillen hebben niet alleen belangrijke gezondheidsvoordelen, waardoor ze zeer nuttig zijn voor zowel voedselconsumptie als cosmetica, maar zijn ook zeer effectief voor het reinigen van de schoorsteen en het verwijderen van creosoot uit het rookkanaal. Hoe kun je dit afvalproduct van de bereiding van maaltijden gebruiken om de schoorsteen schoon te maken?

Allereerst moet je ze drogen door ze 1 of 2 dagen op een bakplaat op een droge plaats te laten liggen. Steek dan gewoon de open haard aan en verbrand de aardappelschillen erin zodat de creosoot die zich op de schoorsteen heeft afgezet volledig uitdroogt en al zijn gevaarlijkheid verliest. Eikels hebben ook hetzelfde effect als aardappelschillen: bewaar ze in de herfst en gooi ze op het vuur als je de open haard aansteekt.

Deze stap is weliswaar heel effectief om ongelukken te voorkomen, maar bespaart je niet het inschakelen van een professional voor een grondige schoonmaakbeurt. Je kunt de opgedroogde creosoot echter heel gemakkelijk verwijderen.

Advertisement

Schoorsteen op de juiste manier schoonmaken met natuurlijke methoden

Schoorsteen op de juiste manier schoonmaken met natuurlijke methoden

chrisbb@prodigy.net/Flickr

Je kunt verschillende natuurlijke methoden gebruiken om de haard goed schoon te maken:

  • as zelf is heel effectief om het glas van kachels en haarden schoon te maken, doop gewoon een vel krantenpapier in de as en wrijf het over het glas om het grondig schoon te maken;
  • terpentineazijn is een effectieve en niet-giftige methode om de hardstenen haarden schoon te maken, maar het is niet geschikt voor het schoonmaken van marmer, dus een mengsel van alcohol, baking soda en water verdient de voorkeur. Spuit het direct op het oppervlak en laat het een paar minuten inwerken, schrob dan met een borstel en droog het met een schone doek;
  • de houten onderdelen van de open haard kunnen vervolgens effectief worden gereinigd met citroensap en olijfolie.

Nu is de open haard perfect schoon en klaar om warmte te verspreiden!

Advertisement