Wil je wasgoed dat schoon ruikt? Probeer deze 8 eenvoudige DIY-trucs

door Natasja

14 December 2023

Wil je wasgoed dat schoon ruikt? Probeer deze 8 eenvoudige DIY-trucs
Advertisement

Wasgoed dat lekker ruikt is een van die dingen die ons een goed gevoel geven, die ons onmiddellijk terugbrengt naar onze kindertijd, toen we zorgeloos in het huis of de tuin van onze grootouders speelden en door het wasgoed renden dat te drogen hing. Vaak ruikt het wasgoed echter helemaal niet fris en schoon, komt het geurloos uit de wasmachine of droger of, in het ergste geval, ruikt het muf.

Het gebruik van wasmiddelen, wasverzachters en andere geurende additieven is misschien niet de ideale oplossing voor het wasgoed, niet alleen omdat ze chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en ongemak kunnen veroorzaken op de huid, maar ook omdat ze een laagje op de stoffen kunnen afzetten, waardoor ze niet goed gereinigd kunnen worden en de vezels beschadigd raken.

Moet je dus afzien van lang ruikend wasgoed en genoegen nemen met schoon? Met de juiste methoden hoeft het zo ver niet te gaan.

Dus hoe zorg je ervoor dat het wasgoed lang fris blijft ruiken na het wassen? We stellen 8 eenvoudige DIY trucjes voor.

1. Overbelast de wasmachine niet

1. Overbelast de wasmachine niet

FreePik

Het overladen van de wasmachine is schadelijk voor het apparaat, dat voortijdig kan verslijten, maar ook voor het wasgoed, dat aan het einde van de wasbeurt misschien niet helemaal schoon en ontgeurd aankomt. Hoewel het zo is dat het gebruik van de wasmachine met volle belading je in staat stelt om verspilling en kosten te verminderen, kan een te volle belading je dwingen om alles opnieuw te wassen, omdat het water niet in staat is geweest om alle stoffen goed te bereiken en zijn mechanische werking niet heeft kunnen uitoefenen.

Verdeel het wasgoed naar soort en vul de trommel niet tot de rand voor de beste resultaten.

Advertisement

2. Let op de doseringen

2. Let op de doseringen

FreePik

De dosering van wasmiddel is ook belangrijk voor een succesvolle reiniging; te veel wasmiddel of wasverzachter kan aan het wasgoed blijven plakken, waardoor het water er niet bij kan en het wasgoed niet goed kan worden gewassen. Wanneer je de was doet, is het daarom belangrijk om de juiste dosering wasmiddel te vinden voor elke lading, om overtollig schuim te voorkomen dat schade veroorzaakt aan zowel het apparaat als de succesvolle reiniging.

Let ook op het soort wasmiddel dat je gebruikt: geef de voorkeur aan milieuvriendelijke producten met natuurlijke geuren, die vriendelijker zijn voor de stoffen en ook voor je huid.

3. Wasmachine schoonmaken

3. Wasmachine schoonmaken

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Wanneer heb je de wasmachine voor het laatst schoongemaakt? Zeepresten en vuil kunnen zich ophopen in de verschillende onderdelen van het apparaat en op den duur leidt dit ook tot verminderde wasprestaties. Als je wasgoed muf ruikt als je het uit de wasmachine haalt, doe dan een lege was op hoge temperatuur met 150 gram citroenzuur of 50 gram baking soda direct in de trommel. Op deze manier is de wasmachine altijd schoon en gereinigd en ruikt het wasgoed frisser en lekkerder.

4. Etherische oliën en lavendelwater

4. Etherische oliën en lavendelwater

Stephanie (strph) from Oklahoma City/Wikimedia Commons

Je kunt het wasgoed op natuurlijke wijze parfumeren met essentiële oliën en lavendelwater:

  • besproei het wasgoed met lavendelwater voordat je het in de wasmachine stopt, zodat het ook na het wassen een aangename geur behoudt;
  • vervang wasverzachter door 100 ml van een oplossing van 150 gram citroenzuur in 1 liter water geparfumeerd met je favoriete etherische oliën;
  • doe een watje of een vel toiletpapier waarop je een paar druppels etherische olie hebt laten vallen in de wasdroger, het zal een aangename geur achterlaten op al het wasgoed.

5. Wollen balletjes voor de wasdroger

5. Wollen balletjes voor de wasdroger

ash5991/Reddit

Kies voor de droger wollen balletjes, die maken het wasgoed nog zachter en geuriger; als je er ook nog een paar druppels van je favoriete etherische olie aan toevoegt, wordt het nog zachter!

Advertisement

6. Wasgoed drogen aan de lucht

6. Wasgoed drogen aan de lucht

markatzopa/Reddit

Hang het wasgoed indien mogelijk buiten op, zodat de luchtstromen helpen om het te ontgeuren en te parfumeren. De zon helpt ook niet alleen om het drogen te versnellen, maar ook om het wasgoed te ontsmetten en te deodoriseren. Vermijd te intense en directe zonnestralen, want die verkleuren gekleurde kleding en kunnen de vezels beschadigen.

7. Vlekken voorbehandelen

7. Vlekken voorbehandelen

FrickinNormie2/Reddit

Vlekken op stoffen behoren tot de oorzaken van hardnekkige onaangename geuren op wasgoed en moeten daarom tijdig worden voorbehandeld en gemakkelijk te verwijderen zijn. Doe de vuilste kleding pas in de wasmachine nadat je de vlekken hebt voorbehandeld, je bespaart tijd en moeite en je was zal lekkerder ruiken aan het einde van de wasbeurt.

Advertisement

8. In de kledingkast

8. In de kledingkast

andrewwebster555/Reddit

Bij het opbergen van kleding kun je er ook voor zorgen dat de geur van het wasgoed langer blijft hangen: bewaar waar mogelijk de kleding die je minder gebruikt in speciale plastic zakken om ze te beschermen tegen onaangename geuren, en leg geparfumeerde zakjes en zeepjes in kasten en lades, die hun aangename geur in de kamer en op de kleding achterlaten.

Het gebruik van baking soda helpt je ook om die vervelende muffe geur in de kledingkasten te voorkomen.

Hoe laat jij het wasgoed lekker ruiken?

Advertisement