Gazon zaaien in de winter? Het is mogelijk en wij leggen uit hoe het moet

door Natasja

14 December 2023

Gazon zaaien in de winter? Het is mogelijk en wij leggen uit hoe het moet
Advertisement

De winterperiode, met zijn koude temperaturen en nachtvorst, is altijd beschouwd als een kritieke periode voor de teelt van tuinen en moestuinen. Tijdens dit seizoen lopen de gazons heel wat schade op: ze vergelen en verliezen delen met als resultaat een lelijke, ongelijke bodembedekking in de lente.

Zware regenval kan ook schade toebrengen aan het gazon en bodemverdichting en wateroverlast veroorzaken. De vochtigheid van de winter is echter essentieel om watervoorraden op te bouwen voor het hete, droge seizoen dat in het nieuwe jaar aanbreekt, en dit helpt je te begrijpen hoe belangrijk het winterseizoen is om het gazon gezond te houden.

Is het daarom onmogelijk om het gazon in de winter te zaaien en te verzorgen? Eigenlijk niet, maar doe het gewoon op de juiste manier. Of je nu een nieuw gazon wilt zaaien of gewoon schade van vorige seizoenen wilt herstellen, de winter kan ook een goed moment zijn om het gazon te zaaien en te verzorgen, zodat het weelderig wordt en klaar is voor het mooie seizoen.

Weet je niet hoe je dit moet doen? We leggen het je hieronder uit.

Gazon in de winter: algemene overwegingen

Gazon in de winter: algemene overwegingen

Wikimedia Commons

In de winter treedt het gazongras in een rusttoestand en vertraagt het zijn vegetatieve activiteit als de temperatuur de hele dag dicht bij of onder nul blijft. Als de temperaturen daarentegen hoger zijn, blijft de metabolische activiteit behouden en is het dus nodig om het te ondersteunen met de juiste voedingsstoffen; je kunt hiervoor een kaliummeststof gebruiken, die het gras zal helpen om het hele seizoen vitaal te blijven.

Als bepaalde delen van het gazon moeten worden hersteld of als je het gazon voor de eerste keer wilt zaaien, moet je er rekening mee houden dat de zaden alleen ontkiemen als de temperatuur boven de 10 graden blijft. Tetraploïd overblijvend raaigras is echter beter bestand tegen temperaturen rond de 5 graden en het gebruik ervan kan nuttig zijn als je besluit om in de winter te zaaien.

Overmatig vocht kan ook de kieming en groei vertragen of beschadigen, dus het is belangrijk om de grond goed voor te bereiden met goed drainerende grond en deze te beluchten door gaten te maken met een vork of een speciaal apparaat.

Advertisement

Sluimerend zaaien

Sluimerend zaaien

Pxhere

Met deze behoeften in het achterhoofd zou het de voorkeur verdienen om aan het einde van de winter te zaaien, wanneer de temperaturen al beginnen te stijgen, ter voorbereiding op de terugkeer van de lente. Er is echter nog een andere mogelijkheid die bekend staat als sluimerd zaaien: met deze methode win je tijd in de lente, waardoor het gazon eerder groeit en je meer tijd overhoudt voor andere werkzaamheden.

Eenmaal begraven kan het zaad in een sluimerende toestand blijven tot de juiste omstandigheden voor ontkieming zich voordoen; deze techniek staat bekend als sluimerend zaaien en stelt je in staat om een snellere groei te bereiken wanneer de lente aanbreekt. Sneeuw is niet schadelijk voor je zaaiwerk; integendeel, het helpt om een beschermende laag te creëren tegen de te koude temperaturen van de winter terwijl het de zaden slapend houdt. Een plotselinge en kortstondige temperatuurstijging kan daarentegen schadelijk zijn, waardoor de ontkieming op gang komt en de jonge planten vervolgens onder druk komen te staan. Daarom is het belangrijk om soorten te kiezen die vorstbestendig zijn, zelfs als ze eenmaal ontkiemd zijn.

Met sluiperend zaaien is het dus mogelijk om het gazon zelfs in de winter te zaaien. Als je denkt dat dit voor jou het ideale moment is, hoef je alleen maar aan de slag te gaan.

En, eenmaal gezaaid, ga lekker zitten en wacht op de lente.

Advertisement