Aromatische kruiden altijd vers en geurig? Kweek ze in slimme minituintjes

door Natasja

13 December 2023

Aromatische kruiden altijd vers en geurig? Kweek ze in slimme minituintjes
Advertisement

Slimme tuinen voor hydroponisch kweken in kleine ruimtes: voor iedereen die geen tuin of balkon heeft, en ook niet genoeg ruimte voor geschikte plantenbakken op de lichte plekken van het huis, zijn ze de oplossing om het kweken van verse kruiden en groenten/vruchten niet op te geven. Wat die laatste betreft, werkt het slimme tuinsysteem alleen voor kleine planten, zoals misschien bepaalde soorten tomaten. Maar voor veel van de populairste kruiden - basilicum in primis, zou je kunnen zeggen - zijn ze 'het omslagpunt'.

Niets weerhoudt deze systemen ervan om ook met andere planten te experimenteren, ook met sierplanten. Laten we eens wat beter bekijken waar het hier om gaat.

Advertisement

Intelligente tuinen: je hoeft bijna niets te doen

Intelligente tuinen: je hoeft bijna niets te doen

iDOO/Amazon

Hydroponische kweeksystemen maken gebruik van een continue recyclage van water, waardoor er minder ruimte nodig is voor de kweek, omdat er niet veel aarde gebruikt hoeft te worden. Ze wisselen lichtcycli (ongeveer tweederde van de dag) en donkercycli af en bootsen zo de omstandigheden na die de planten buiten zouden aantreffen. Ze maken meestal gebruik van energiebesparende led-lampen, dus het verbruik is lager.

Als je ervoor kiest om een bepaald model te kopen in plaats van een ander, moet je natuurlijk het verbruik controleren, maar ook factoren zoals de capaciteit van het apparaat, de meetsystemen (timers) voor water en verlichting en de kosten van zaden en capsules die compatibel zijn met het gekozen model. Bij aankoop worden uiteraard bepaalde soorten zaden voor ontkieming meegeleverd, maar het merk biedt vaak ook andere soorten voor verschillende planten.

Advertisement

Andere kenmerken om te overwegen bij het kiezen van slimme tuinen

Andere kenmerken om te overwegen bij het kiezen van slimme tuinen

Giordano, Click&Grow/Amazon

Soms is het mogelijk om zelfgekochte zaden te gebruiken, maar het kan nog steeds nodig zijn om specifieke sponzen (die als substraat fungeren) te gebruiken om ze in te ontkiemen, en deze worden niet altijd geleverd. Kijk daarom of er aanbiedingen te koop zijn die complete sets bieden tegen scherpe prijzen.

Sommige modellen hebben bijvoorbeeld functies die door mensen die recensies schrijven zeer worden gewaardeerd:

  • een venster waarmee je het waterniveau kunt zien, zonder ernaar te hoeven raden;
  • een eenvoudig en intuïtief bedieningspaneel om verlichting en andere systemen aan te passen;
  • led-verlichting die in hoogte kan worden versteld ten opzichte van de planten;
  • een pomp voor de watercirculatie die automatisch in- en uitschakelt.

Gebruik ze om te cultiveren wat je wilt

Gebruik ze om te cultiveren wat je wilt

inbloom/Amazon

Inmiddels hebben de populairste modellen online allemaal specifieke werkingsmodi, afhankelijk van het soort plant dat gekweekt moet worden. Er zijn dus instellingen voor de meest voorkomende kruiden, maar ook voor groenten en zelfs bloemen.

Je moet natuurlijk altijd onthouden dat, hoewel de groei snel en optimaal is, de oogst niet overvloedig zal zijn. Dus als je van plan bent om veel kruiden te gebruiken, zal dit niet het geval zijn. Voor mensen die alleen wonen, of ze af en toe gebruiken, zijn deze slimme tuintjes daarentegen een geweldige koop, en ook populair als cadeau-idee.

Wil je ze thuis ook eens uitproberen?

Advertisement