Hoe je het verbruik kunt verminderen en de vaatwasser correct kunt ontkalken

door Natasja

10 December 2023

Hoe je het verbruik kunt verminderen en de vaatwasser correct kunt ontkalken
Advertisement

Een van de apparaten waar de meeste mensen niet meer zonder kunnen is de vaatwasser: afwassen met de hand is immers een heel gedoe en bovendien minder zuinig dan met een vaatwasser!

Het is dus normaal om te investeren in dit 'levensreddende' apparaat, maar hij moet wel correct worden ingesteld. Zorgvuldig onderhoud is ook noodzakelijk om problemen te vermijden die het apparaat kunnen beschadigen door eerst de prestaties te verminderen en het later volledig onbruikbaar te maken. Kalkaanslag is een van de risico-elementen die altijd in de gaten gehouden moet worden: laten we dus eens kijken hoe je het verschijnen ervan kunt voorkomen en het verwijderen ervan kunt vergemakkelijken!

Advertisement

Hoe het verbruik van de vaatwasser te verminderen

Hoe het verbruik van de vaatwasser te verminderen

pvproductions/Freepik

Laten we allereerst beginnen met de juiste instellingen voor de wasmachine, want juist een slecht beheer hiervan kan het verschijnen van de gevreesde kalkaanslag bevorderen en niet in de laatste plaats voor hogere rekeningen zorgen.

De juiste belading van hebt apparaat is van fundamenteel belang: het is geen echte instelling, maar het kan echt een verschil maken op het gebied van efficiëntie en onderhoud. Probeer de vaatwasser altijd zo veel mogelijk te beladen, zodat je hem zo min mogelijk aan hoeft te zetten, maar let op: laat je niet te veel verleiden door het idee van besparen door hem uiteindelijk te vol te laden! Als je de vaatwasser laadt door er meer vaat in te proppen dan nodig is, krijg je een middelmatige afwas doordat het water en het afwasmiddel hun werk niet kunnen doen.

Een verkeerde recirculatie tijdens de afwas verwijdert het vuil misschien helemaal niet, maar blijft het juist achter in het apparaat en dit kan ook leiden tot... precies: kalkaanslag.

Naast het correct indelen van de vaat, raden we je aan om het 'ECO'-wasprogramma te gebruiken, waarmee je kostbare elektriciteit kunt besparen. Probeer in dit verband de vaatwasser te starten op de meest zuinige momenten van de dag, zoals 's avonds, om het verbruik te verminderen. En last but not least, koop indien mogelijk een vaatwasser in de beste energieklasse: de initiële kosten zullen hoger zijn, maar de besparingen op de lange termijn zullen de kosten meer dan terugbetalen!

Advertisement

Middelen tegen kalkaanslag in de vaatwasser

Middelen tegen kalkaanslag in de vaatwasser

ondert/Reddit

We komen nu bij een ander belangrijk punt: het verwijderen van kalkaanslag. De vorming van kalkaanslag is in principe te wijten aan de hardheid van het water, en zonder al te veel in detail te treden is het belangrijk om te benadrukken dat dit bestaat uit calciumcarbonaat. Dus wat te doen? De volgende ingrediënten hebben het vermogen om calciumcarbonaat af te breken en zijn daarom in staat om kalkaanslag te verwijderen!

  • Azijn en citroen: een oplossing van azijn en citroen kan kalk gemakkelijk verwijderen. Vul daarom na het legen van de vaatwasser een kom of diepe schaal met dit mengsel, plaats het in de bovenste korf en start een normale wasbeurt!
  • Witte azijn: hetzelfde principe geldt voor witte azijn, omdat azijn de grote vijand is die kalkaanslag chemisch kan oplossen. Als er veel kalkaanslag is, raden we aan om een beetje baking soda op alle interne onderdelen van het apparaat aan te brengen en klaar ben je!

Je vaatwasser in topconditie houden is niet zo moeilijk, toch?

Advertisement