Weg met bleekmiddel: als je het niet wilt gebruiken, probeer dan deze natuurlijke alternatieven

door Natasja

09 December 2023

Weg met bleekmiddel: als je het niet wilt gebruiken, probeer dan deze natuurlijke alternatieven
Advertisement

Bleekmiddel is een van de meest gebruikte middelen bij huishoudelijke klusjes, waar het uitstekende resultaten geeft bij het wassen en bij het schoonmaken van veel oppervlakken (vooral vloeren), vooral op het gebied van hygiëne. Het is echter ook een zeer agressieve stof en kan niet worden gebruikt op delicate materialen, die het dreigt te beschadigen. Bovendien is bleekmiddel helemaal niet milieuvriendelijk.

Er zijn dus veel redenen om verstandiger met bleekmiddel om te gaan: het hoeft niet helemaal niet meer gebruikt te worden, maar spaarzaam en vaak als laatste redmiddel als andere oplossingen niet afdoende lijken. Een eventualiteit, dit, die niet zo vaak voorkomt: de alternatieven zijn in feite vaak meer dan voldoende. Laten we er een paar samen bekijken.

Advertisement

De populairste bleekmiddelvervangers: baking soda en azijn

De populairste bleekmiddelvervangers: baking soda en azijn

Racool_studio/Freepik

Als het gaat om het schoonmaken van oppervlakken of het bleken van wasgoed, kan baking soda voldoende zijn.

In het geval van een lading was die je in de wasmachine doet en die je weer wit willen maken, kun je proberen om 6 eetlepels baking soda toe te voegen - naast de normale dosis wasmiddel - direct aan het begin van de was. Je bepaalt zelf of je het in het wasmiddelbakje doet of direct in de trommel. Als de wassituatie niet al te ernstig is, en in ieder geval als de te wassen stoffen wat delicater zijn, is baking soda de beste oplossing.

Iets soortgelijks gebeurt als je een product wilt bereiden voor het wassen van vloeren, of andere oppervlakken zoals aanrechten of het sanitair. Je hoeft maar een of twee eetlepels baking soda toe te voegen aan het schoonmaakmiddel dat je normaal gebruikt (of aan een mengsel van water met een paar druppels afwasmiddel) en je hebt een multifunctioneel schoonmaakmiddel.

Azijn heeft nog een paar beperkingen: het mag niet op hout worden gebruikt, behalve zelden en extreem verdund, en het moet ook worden vermeden op andere delicate materialen of stoffen. Afgezien van deze beperkingen, meng het altijd met water, het is een stof die van nature in staat is om te bleken en te ontsmetten, en daarom een uitstekende vervanger voor bleekmiddel.

Advertisement

Andere natuurlijke alternatieven voor bleekmiddel

Andere natuurlijke alternatieven voor bleekmiddel

Freepik

  • Waterstofperoxide: kan vlekken verwijderen en witte kleren bleken. Het is veel minder belastend voor het milieu, omdat het biologisch afbreekbaar is en op basis van zuurstof. Voor de was hoef je maar ongeveer 200 ml toe te voegen aan elke wasbeurt, in het bakje of in de trommel, en het kan ook worden gebruikt op gekleurde kleding - hoewel het misschien beter is om het in het bakje te gebruiken en niet direct op de was. Ook uitstekend te gebruiken voor het reinigen en ontsmetten van oppervlakken in huis, vooral in de badkamer!
  • Citroensap: een kopje kan na het filteren aan het wasgoed worden toegevoegd. Maar doe dit liever niet met gekleurde kleding. Voor het reinigen van oppervlakken kan het verdund in water worden gebruikt, eventueel aangevuld met een beetje baking soda.
  • Actief zuurstofbleekmiddel (of mild bleekmiddel): dit is geweldig voor de was, zelfs voor gekleurde kleding, maar werkt ook voor het wassen van vloeren of sanitair. Het moet altijd worden verdund met lauw water, geroerd om het goed op te lossen, en klaar ben je! Het ruikt ook heerlijk, wat ook fijn is.

Kortom, voordat je je toevlucht neemt tot bleekmiddel, kun je altijd andere manieren proberen, die zeker milieuvriendelijker zijn en vaak ook nog lekker ruiken!

Advertisement