Gedenatureerde alcohol voor het verzorgen van je planten en het verwijderen van insecten en ongedierte

door Natasja

08 December 2023

Gedenatureerde alcohol voor het verzorgen van je planten en het verwijderen van insecten en ongedierte
Advertisement

Schoonmaken is een alomtegenwoordige taak in het leven van ons allemaal: of we het leuk vinden of niet, we moeten het doen. Niet alleen voor onze eigen hygiëne en die van onze huisgenoten, maar ook om insecten en parasieten weg te houden die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid of die van onze huisdieren.

Alcohol komt ons hierbij te hulp, maar niet zomaar alcohol: we hebben het over gedenatureerde alcohol en de vele toepassingen ervan. Het is echter heel belangrijk om te weten hoe je deze vloeistof op de juiste manier doseert: het risico dat je meer kwaad dan goed doet is anders heel reëel en waarschijnlijk.

Advertisement

Het geheim van plantenverzorging met gedenatureerde alcohol

Het geheim van plantenverzorging met gedenatureerde alcohol

Freepik

Als je aan alcohol denkt, ook aan gedenatureerde alcohol, denk je meteen aan schoonmaken, en dat is begrijpelijk, maar het is ook mogelijk om het te gebruiken om de planten te verzorgen: als je zieke of 'gewonde' planten hebt, is gedenatureerde alcohol misschien precies wat je nodig hebt!

Voordat je iets doet, moet je hierbij rekening mee houden: bij het bereiden van de 'groene' oplossing telt het percentage isopropylalcohol in het gekozen merk gedenatureerde alcohol. We raden aan om nooit meer dan 70% alcohol te gebruiken.

Dit gezegd hebbende, is het dus heel belangrijk om te weten hoe je dit middel naar behoefte kunt verdunnen met water. Over het algemeen is het bij gebruik op planten de bedoeling om ongedierte zoals wolluizen, mijten en bladluizen te verdelgen. Om dit te doen, verdun je de alcohol gewoon in een verhouding van 1:4, maar dit kan per plant verschillen: meer kwetsbare planten moeten worden behandeld met een nog meer verdund mengsel.

Probeer het dus op één of twee bladeren uit en houd ze de dagen erna in de gaten. Een ander advies dat we je willen geven is om de alcohol niet direct op de bladeren te spuiten, maar met een licht doordrenkt watje te deppen op de plekken waar je het ongedierte wilt verwijderen. En voor insecten in huis? Geen probleem: ook voor hen is er een oplossing, in alle opzichten.

Advertisement

Mieren verwijderen met gedenatureerde alcohol

Mieren verwijderen met gedenatureerde alcohol

keeping it real/Flickr

Mieren zijn een van de meest voorkomende insecten in huis, en er is maar een moment van afleiding voor nodig om het gevecht aan te gaan met een waar leger van deze hardnekkige beestjes: er zijn maar een paar kruimels voedsel op de grond nodig - vooral als het suikerhoudend voedsel is - om een ware invasie te vinden!

Gelukkig kan gedenatureerde alcohol ze volledig en op meerdere fronten vernietigen: een alcoholoplossing van misschien 70% doodt de mieren onmiddellijk door hun exoskelet uit te drogen! In dit geval is het niet nodig om voorzichtig te deppen: de enige regel is richten en sproeien. Maar er is meer dat je kunt doen.

Spuit veel alcohol op de oppervlakken die de ingang van je huis omgeven: zo weerhoud je de insecten ervan om naar binnen te sluipen door hun oriëntatiesysteem in de war te sturen! Wist je dit?

Advertisement