Een kerstcactussoort om met Kerstmis te kweken en je huis meer levendigheid te geven

door Natasja

08 December 2023

Een kerstcactussoort om met Kerstmis te kweken en je huis meer levendigheid te geven
Advertisement

Het geslacht Schlumbergera is erg ruim en omvat een grote verscheidenheid aan planten die bekend staan als 'feestcactussen' omdat hun bloeiperiode samenvalt met enkele van de belangrijkste feesten op de kalender. Er zijn variëteiten die met Pasen bloeien, andere die met Thanksgiving bloeien en tot slot zijn er de kerstcactussen, die met hun spectaculaire bloei het huis opfleuren tijdens de feestdagen.

Inheems in de tropische wouden houdt deze plant niet van droogte, maar net als zijn naamgenoten is hij ongelooflijk eenvoudig te kweken, zo gemakkelijk dat zelfs de minder ervaren plant er veel profijt van zal hebben. De kerstcactus, die vandaag de dag aanwezig is met talloze hybriden, wordt gekenmerkt door zijn ongelooflijk kleurrijke bloemen, die levendigheid en vrolijkheid toevoegen aan de feestelijke decoraties en het zal gemakkelijk zijn om er een te vinden die volledig aan je smaak zal voldoen.

Laten we samen de belangrijkste en mooiste soorten kerstcactussen ontdekken.

Advertisement

De twee voornaamste groepen van Schlumbergera

De twee voornaamste groepen van Schlumbergera

Elias Rovielo/Flickr

De verschillende Schlumbergera-soorten kunnen worden onderverdeeld in twee grote groepen:

  • truncata: voornamelijk afgeleid van S. truncata, dit zijn voornamelijk de Thanksgiving cactussen, die scherpe tanden op hun stengels hebben en waarvan de bloemen in november verschijnen;
  • buckleyi: voornamelijk afgeleid van S. russelliana, ze worden gekenmerkt door stengels met meer afgeronde tanden en symmetrische bloemen die langer duren dan die van de vorige groep en verschijnen tijdens de kerstperiode. Het is precies binnen deze tweede groep dat we de vele variëteiten van Schlumbergera kunnen vinden die je kunt kiezen om te kweken of cadeau te geven om het huis te versieren tijdens de kerstperiode.

Advertisement

1. Schlumbergera brigdesii

1. Schlumbergera brigdesii

PickPik

Deze variëteit staat ook bekend als de nieuwe kerstcactus omdat het de meest recente hybride is; hij bloeit eind december en gedurende de hele maand januari en zijn bloemen kunnen roze, rood, oranje en wit zijn; hij geeft de voorkeur aan schaduwrijke en warme plaatsen. Hij verdraagt geen vochtstagnatie en moeten daarom begraven worden in goed drainerende grond.

2. Schlumbergera Christmas Fantasy

2. Schlumbergera Christmas Fantasy

Vivaio Buonanno/Facebook

De Schlumbergera Christmas Fantasy is een van de meest fascinerende variëteiten met zijn zalmkleurige of lichtroze bloemen; het is een hybride tussen de Thanksgiving- en de kerstcactus en de bladeren lijken eigenlijk op die van de eerste twee, maar de bloeitijd is eind december, zoals typisch is voor alle soorten kerstcactussen.

3. Schlumbergera Gold charm

3. Schlumbergera Gold charm

Elias Rovielo/Flickr

Schlumbergera Gold Charm is een wilde variëteit uit het Braziliaanse regenwoud, gekenmerkt door zijn opzichtige, trompetvormige, helder goudgele bloemen die roze worden als de temperatuur onder de 13 graden zakt. Hij vereist een zeer lichte standplaats met indirect zonlicht en matig vochtige grond.

4. Schlumbergera buckleyi

4. Schlumbergera buckleyi

Empereur Day/Wikimedia Commons

Deze variëteit, ook bekend als echte kerstcactus, is een hybride tussen S. truncata en S. russelliana en groeit in het wild in de tropische wouden van Zuid-Amerika. Binnen is een raam op het oosten de ideale plaats. De bloemen bloeien van half november tot februari en zijn karakteristiek roze en trompetvormig.

Advertisement

5. Schlumbergera russelliana

5. Schlumbergera russelliana

Cola borator/Wikimedia Commons

De S. russelliana, gekenmerkt door de inkepingen langs de randen van de groene stengels, is een zeer sierlijke soort die prachtige lange, roze bloemen produceert van half november tot begin van de winter. Hij heeft veel indirect zonlicht nodig en iets koelere temperaturen dan andere soorten.

Wat is jouw favoriete soort?

Advertisement