Met kerst, maar niet alleen, kun je het beste overschakelen van gloeilampen of CFL-lampen naar led lampjes

door Natasja

08 December 2023

Met kerst, maar niet alleen, kun je het beste overschakelen van gloeilampen of CFL-lampen naar led lampjes
Advertisement

We hebben allemaal licht in huis door middel van elektriciteit: praktisch elk technologisch apparaat wordt aangedreven door deze energie. Inclusief de oude lampjes die werden gebruikt om het huis te verlichten, en ook alle kerstverlichting.

Maar juist door de vooruitgang van de technologie hebben we nu verschillende soorten lampjes om uit te kiezen: gloeilampen, CFL (gloeispiraal) en uiteindelijk led lampjes. Dus welke moet je kiezen voor je huis? Is het de moeite waard om alle oude lampjes te vervangen? En zo ja, met welke technologie? We beantwoorden al deze vragen in deze handige gids!

Advertisement

Oude lampjes versus nieuwe lampjes

Oude lampjes versus nieuwe lampjes

W.carter/Wikimedia Commons CC0 1.0 DEED

Laten we dus in de juiste volgorde beginnen: oorspronkelijk had Thomas Edison de eerste gloeilamp gemaakt door elektriciteit in een klein glazen peertje te stoppen. Lange tijd (we hebben het over eeuwen) was zijn geweldige uitvinding het enige en onvervangbare type kunstlicht dat in huizen beschikbaar was. De uitvinding was echter niet zonder gebreken.

Gloeilampen verbruiken veel stroom en het grootste deel daarvan gaat verloren door de enorme hoeveelheid warmte die wordt geproduceerd. Dit resulteert - simpel gezegd - in een lamp met een hoog verbruik, die niet helemaal 'betrouwbaar' is omdat hij delicaat en instabiel van structuur is en zeker een korte levensduur heeft. Een uitstekende uitvinding dus, maar zeker voor verbetering vatbaar.

Dan komen we bij de volgende stap, namelijk het verschijnen van CFL-lampen, beter bekend als fluorescentielampen. Ze worden over het algemeen gekenmerkt door een spiraalvorm en in tegenstelling tot gloeilampen worden ze veel minder warm, geven ze meer licht terwijl ze minder dan 1/3 verbruiken en meer dan twee keer zo lang meegaan! Tot slot hebben we led lampjes met de volgende kenmerken.

Advertisement

Waarom zou je led lampen kiezen?

Waarom zou je led lampen kiezen?

JV Pioneer Lighting/Facebook

Led lampen zijn ongetwijfeld in alle opzichten de beste, maar om pietluttig te zijn, het zijn niet echt lampjes. Hun werking is gebaseerd op de diode, d.w.z. een halfgeleider met twee aansluitingen die een stroom kunnen opwekken. Maar laten we niet moeilijk doen, we zijn geïnteresseerd in andere dingen, dus laten we ter zake komen.

Led-technologie wint gewoon op alle fronten, laten we eens kijken waarom.

- Verbruik: het is de absoluut goedkoopste soort, besparingen zijn gegarandeerd en er zit echt een groot verschil in, vergeleken met de andere twee soorten, we hebben het over verbruik dat tot 150% lager ligt!

- Duurzaamheid: ook hier is het verschil groot, led lampjes gaan twee tot drie keer zo lang mee als de oude technologieën en dit vertaalt zich in duizenden uren meer autonomie en gegarandeerd licht.

- Kosten: dit zou wel eens het enige nadeel van deze nieuwe technologie kunnen zijn, maar dat is het eigenlijk niet meer. Omdat het de meest geavanceerde vorm van elektrisch licht is, waren de initiële kosten veel hoger dan die van al de tegenhangers. Maar zoals we in deze gids hebben onderzocht, zijn de sterke punten van led lampjes zo overweldigend gebleken dat ze gloeilampen overbodig hebben gemaakt: als gevolg daarvan is de prijs van led lampjes ook onvermijdelijk gedaald en zijn ze nu zelfs de goedkoopste keuze op de markt!

Als je twijfels had over welke soort lampjes je moet gebruiken, hopen we dat het nu wat duidelijker is!

Advertisement