Wat is de beste tijd om het gazon in te zaaien? Laten we het uitzoeken met deskundig advies

door Natasja

07 December 2023

Wat is de beste tijd om het gazon in te zaaien? Laten we het uitzoeken met deskundig advies
Advertisement

Iedereen die het geluk heeft een tuin te hebben, wil niet alleen van de buitenruimte kunnen genieten dankzij de schaduw van bomen en de kleurrijke levendigheid van bloeiende planten, maar ook dankzij het heldere groen van een goed onderhouden weelderig gazon.

Een mooi gazon kan echter niet groeien als het niet de juiste aandacht  krijgt, en het verkrijgen ervan kan een zeer bewerkelijke taak zijn als je niet bekend bent met de kenmerken ervan. 

Van de verschillende stappen die nodig zijn om een groen gazon te creëren, is zaaien een van de belangrijkste, omdat het noodzakelijk is om op de juiste manier aan deze klus te beginnen. Allereerst is het belangrijk om de juiste zaden te kiezen voor je persoonlijke smaak, behoeften en klimaatzone. 

Ten tweede is het noodzakelijk om het gazon op het juiste moment in te zaaien om ervoor te zorgen dat de kieming en de daaropvolgende groei soepel verlopen. De keuze van het beste tijdstip hangt af van verschillende factoren, zoals het gekozen zaadtype, de klimatologische omstandigheden van het gebied waar gezaaid moet worden en de tijd die je beschikbaar hebt. 

Dus wanneer is de beste tijd om het gazon in te zaaien? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je drie parameters in gedachten houden.

1. Type zaad

1. Type zaad

pursuit_happiness/Reddit

Eerst moet je een onderscheid kunnen maken tussen de verschillende soorten zaden, aangezien elke soort zijn eigen specifieke behoeften heeft. Er zijn twee basistypen gazongrassen:

  • Microthermisch: dit zijn de planten die de winterkou goed verdragen, maar geen hitte verdragen en temperaturen onder de 14 graden overleven. Voorbeelden zijn veldbeemdgras, roodzwenkgras en Engels raaigras.
  • Macrothermisch: dit zijn de planten die hogere temperaturen nodig hebben om te overleven; hun optimale groeitemperatuur ligt rond de 25/35 graden, ze vertragen hun groei onder de 20 graden en stoppen onder de 10. Voorbeelden zijn kweekgras, bermudagras en zoysia.

Advertisement

2. Temperatuur

2. Temperatuur

MarcusObal/Wikimedia Commons

De juiste tijd voor het zaaien van gazons kan worden gekozen afhankelijk van de temperatuur, die ideaal moet zijn voor een correcte en volledige kieming van de plant en ook voor een adequate wortelontwikkeling. De bodemtemperatuur tijdens de kiemfase voor microplanten moet boven de 10 graden zijn en daarom zijn de beste tijden om te zaaien de lente rond maart/april en de herfst in september/oktober, wanneer de grondtemperatuur boven de 10 graden is gestabiliseerd en er geen risico is op late of vroege vorst.

Voor macro-termen daarentegen stijgt de temperatuur die nodig is voor een goede ontwikkeling en daarom is het beter om te zaaien in het late voorjaar, eind mei, of in het vroege najaar.

3. Irrigatie

3. Irrigatie

PxHere

Tot slot is irrigatie ook een belangrijk element om rekening mee te houden bij het zaaien. Zaai je gazon in een seizoen waarin er geen overvloedige regenval is, die de zaden zou kunnen beschadigen. Irrigatie moet de grond vochtig houden, maar nooit drassig, en moet dus verstandig worden gedoseerd om het welzijn van het gazon te allen tijde te garanderen.

Naast deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen willen we je eraan herinneren dat je het gras niet mag betreden terwijl het groeit en dat er dus maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat iemand erop loopt. 

Ben je klaar voor een prachtig gazon?

Advertisement