Helleborus, een bijzondere plant: ontdek hoe je de winterroos kweekt

door Natasja

07 December 2023

Helleborus, een bijzondere plant: ontdek hoe je de winterroos kweekt
Advertisement

Helleborus of nieskruid, die vaak de 'kerstroos' of 'winterroos' genoemd, is een kruidachtige plant die de bijzonderheid heeft - je raadt het misschien al - dat hij bloeit in de winter, de tijd van het jaar waarin alles in winterrust gaat en er heel weinig bloemen te zien zijn. Ondanks de weinige uren daglicht die dit seizoen kenmerken in de gematigde streken en zelfs verder naar het noorden, slaagt de helleborus erin om jaar na jaar weer op te duiken.

Het is in feite een vaste plant, die in de tuin of in potten kan worden gezaaid en ook niet veel verzorging nodig heeft. Er zijn verschillende variëteiten, die variëren in het uiterlijk van de bloemblaadjes (dubbel of niet, puntig of rond,...) en in hun kleur. Er zijn lichtgekleurde met een roodgestippeld deel, maar ook andere die roze, paars en zelfs donker bordeauxrood kleuren.

Advertisement

Wetenswaardigheden over helleborussen

Wetenswaardigheden over helleborussen

Photo © Evelyn Simak (cc-by-sa/2.0)

De soort helleborus die we 'kerstroos' noemen is vooral bekend als Helleborus niger, bekend sinds de oudheid, toen het zelfs werd beschouwd als een middel tegen geestesziekten - maar pas op, het is eigenlijk een giftige plant!

De plant komt veel voor in Europa, vooral op de Balkan, maar er zijn ook veel soorten die oorspronkelijk uit Oost-Azië komen.

Waarom wordt dit specifieke type helleborus 'roze' genoemd? Als je ernaar kijkt, zul je het begrijpen: het lijkt op een heel gewone bloem, de rozenbottel.

Advertisement

Helleborussen kweken

Helleborussen kweken

Macro Mama/Stocksnap

Voorkeur voor blootstelling: Deze planten komen in het wild voor aan de rand van velden en in bossen, wat aangeeft dat ze niet bijzonder veeleisend zijn. In koudere gebieden kun je ze het beste op plekken in huis en tuin zetten die door het volle licht worden bereikt, zodat ze daar optimaal gebruik van kunnen maken op winterdagen wanneer ze dat nodig hebben om te bloeien. In warmere gebieden kunnen ze echter ook in halfschaduw worden geplaatst.

Met het oog op de bloeiperiode kunnen ze ook onder hoge, bladverliezende bomen worden geplant, die het licht in de winter niet blokkeren en het sterkere licht in warme perioden filteren.

De grond moet rijk en vruchtbaar zijn, maar vooral goed afwateren. Dit zijn planten die geen stilstaand water verdragen. Je kunt de grond verrijken met compost en (één keer per jaar, zonder te overdrijven) met mest.

Pxhere

Pxhere

Irrigatie van helleborussen: die in de grond zijn vrij zelfvoorzienend in de herfst en winter en hoeven misschien alleen het eerste jaar een beetje in de gaten gehouden te worden. Aan de andere kant moet je ze vaker in de gaten houden als ze in potten staan, vooral als ze niet erg groot zijn. Daar moet je ervoor zorgen dat ze altijd vochtig zijn, maar dat er geen stagnatie optreedt, dus controleer ook altijd in de diepte.

Wanneer moet je helleborussen planten? Als de grond niet hard en bevroren is van de kou, kan het eigenlijk op elk moment. Om ze de beste kans te geven om de winter door te komen en zonder problemen te bloeien, is het altijd het beste om ze vroeg te planten, tussen het einde van de zomer en voor de eerste vorst in de late herfst/vroege winter. Dus als je ze rond de kerst of in de winter in pot koopt, overweeg dan om ze daar te laten staan, ze vaak te controleren en ze dan over te zetten naar grotere potten of bloembedden in de grond zodra de lente aanbreekt.

Enkele van de mooiste soorten zijn:

  • Corsicaanse nieskruid (Helleborus argutifolius)
  • Oosterse nieskruid (Helleborus orientalis), inheems in Griekenland
  • Wrangwortel (Helleborus viridis)
  • Helleborus purpurescens, met donkere bloemen, inheems in Hongarije
  • Helleborus abchasicus, dubbelbloemig, inheems in de Kaukasus

En wat cultivars betreft, er zijn er zoveel dat we er slechts drie zullen uitlichten:

  • Helleborus x ericsmithii 'Angel Glow'
  • Helleborus x hybridus 'Glenda's Gloss'
  • Helleborus orientalis 'Double Red'.

Klaar om de helleborus te vinden die je in je huis kunt verwelkomen?

Advertisement