Is je bed koud en ongezellig in de winter? Warm het op met deze 8 trucs

door Natasja

07 December 2023

Is je bed koud en ongezellig in de winter? Warm het op met deze 8 trucs
Advertisement

Een van de grote ongemakken van de winter is het koude bed als je 's avonds naar bed gaat, en er is niets erger dan de kou die je begroet net wanneer je warmte het hardst nodig hebt om te ontspannen en je naar een rustgevende slaap te leiden.

Het goede nieuws is dat het verwarmen van dekens in de winter een heel eenvoudige handeling is, veel eenvoudiger dan het koelen ervan in de zomer, dus als je nog steeds rilt van de kou als het bedtijd is, hoef je alleen maar een paar eenvoudige handelingen te doen om ervoor te zorgen dat de dekens altijd warm zijn en klaar om je te verwelkomen.

Vergeet ook niet dat menselijke lichaamswarmte de belangrijkste warmtebron is voor de dekens, dus als de kou voor jou draaglijk is, hoef je alleen maar zo lang te wachten tot je lichaam zijn natuurlijke warmte afgeeft aan de omgeving om binnen een paar minuten zachtjes in de armen van Morpheus te worden gesust.

Heb je geen zin om te wachten tot je lichaamswarmte in actie komt en ben je benieuwd hoe je je bed kunt verwarmen zonder moeite of buitensporige kosten? We onthullen hieronder 8 interessante trucs.

Advertisement

1. De slaapkamer opwarmen

1. De slaapkamer opwarmen

Zynsaker1/Wikimedia Commons

's Nachts kan het gebruik van radiatoren schadelijk zijn voor je nachtrust en tegelijkertijd is het overdreven en onnodige verspilling; je kunt het huis echter 's avonds, rond etenstijd, verwarmen door de slaapkamerdeur te sluiten zodat de warmte binnen blijft zonder te verdwijnen. Plaats tochtstrips onder de ramen om te voorkomen dat er koude lucht binnenkomt en gebruik dikke of thermische gordijnen om de warmte-isolatie te vergemakkelijken.

Advertisement

2. Lagen lakens en dekens

2. Lagen lakens en dekens

@wildflowerhome.interiors/Instagram

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar de juiste laag lakens en dekens is cruciaal om je bed goed op te warmen. Meerdere lakens en dekens op elkaar leggen, bij voorkeur afwisselend dikke en dunne lagen, is in feite te verkiezen boven alleen een dekbed, omdat het warmte-isolatie bevordert om warmteverlies te voorkomen. Laagjes maken het ook gemakkelijker om 's nachts een deken van je bed te gooien als je het warm hebt.

3. De juiste materialen

3. De juiste materialen

Theryn Fleming/Flickr

Kies de juiste materialen om je bed echt warm te maken voor het slapengaan. Het beste materiaal om je een geweldig thermisch comfort te bieden is wol, niet alleen de klassieke schapenwol maar ook waardevollere en ongewone soorten, zoals kasjmier, merinowol, alpaca, die allemaal een grote zachtheid en een aangenaam warmtegevoel bieden.

Een uitstekend alternatief voor wol is fleece, de synthetische stof die de eigenschappen ervan simuleert.

Geef voor lakens de voorkeur aan flanel, dat dikker en zachter is dan andere stoffen en daarom beter isoleert.

4. Pyjama's en sokken

4. Pyjama's en sokken

Shein.com

We geven toe, een pyjama van flanel of fleece is niet de meest aantrekkelijke of praktische, maar zal je ongetwijfeld helpen om rustiger te slapen door een betere warmte-isolatie. Als je voeten je zwakke punt zijn en ze altijd koud zijn, maar ook als je de slechte gewoonte hebt om 's nachts wakker te worden met onbedekte voeten, draag dan een paar dikke sokken om te voorkomen dat ze koud worden.

5. Warmwaterkruik

5. Warmwaterkruik

Vulvani/Wikimedia Commons

Wie heeft er geen kruik in huis. Als je ervan houdt om onder de dekens te kruipen en een behaaglijke warmte te vinden om je te verwelkomen, leg dan voor het slapengaan een warmwaterkruik onder de dekens. Je kunt hem ook 's nachts gebruiken om het langer warm te hebben.

Advertisement

6. Verwarmd beddengoed

6. Verwarmd beddengoed

Amazon

Als de klassieke methodes niet lijken te volstaan, kan je er altijd voor kiezen om je bed uit te rusten met verwarmd beddengoed, zoals een matrasovertrek of een elektrische deken. Verwarmd beddengoed is een vrij dure keuze, vooral qua verbruik, maar het zal je zeker de hele nacht een zachte warmte geven.

7. Aandacht voor vulling

Als het tijd is om over te stappen op een dekbed, zorg er dan voor dat het de juiste vulling heeft om 's nachts voldoende warmte-isolatie te bieden. Verander van dekbed door de vulling geleidelijk te verhogen, zo heb je altijd de juiste temperatuur in elk seizoen.

Advertisement

8. Ga lekker tegen je partner, huisdier of een kussen aan liggen

8. Ga lekker tegen je partner, huisdier of een kussen aan liggen

Pexels

Laten we je er tot slot aan herinneren dat er niets beter is dan de warmte van een ander levend wezen om je warm te houden. Als je niet alleen slaapt, krul je dan op naast je partner om je warmer te voelen. Of knuffel je hond of laat je kat zich naast je opkrullen.

En als je ook geen huisdier hebt? Dan blijft alleen het kussen over.

Een fijne (en warme) nacht gewenst!

Advertisement