Het toetsenbord schoonmaken: alle stappen om het er op zijn best uit te laten zien

door Natasja

06 December 2023

Het toetsenbord schoonmaken: alle stappen om het er op zijn best uit te laten zien
Advertisement

We gebruiken elke dag computers of tablets met hun draagbare toetsenborden en het is onmogelijk om niet elke dag iets te typen. Toetsenborden behoren dan ook tot de voorwerpen die we dagelijks aanraken en gebruiken, en meestal liggen ze daar op een bureau stof te verzamelen en komen ze in contact met het vet van de vingers.

Soms vliegen er ook dierenharen door het huis, of dat we soms niet ver genoeg weg zijn van de computer als we eten en snoepen, waardoor er zich veel vuil ophoopt tussen de rijen toetsen en soms zelfs onder de toetsen.

Met zoveel vuil gaat het toetsenbord uiteindelijk kapot en moet je het vervangen. Het beste is om dit zo lang mogelijk te vermijden, toch? En om dit te bereiken is het belangrijk om het toetsenbord regelmatig schoon te maken. Laten we eens kijken hoe je dat doet.

Het toetsenbord schoonmaken: de te volgen stappen

Het toetsenbord schoonmaken: de te volgen stappen

Creativo

Bij het schoonmaken van een toetsenbord lijkt het overbodig om te zeggen dat je in ieder geval geen water of natte doeken moet gebruiken. Maar voor de zekerheid is het ook beter om de laptop los te koppelen van de stroom of het toetsenbord van de rest van de computer.

Het eerste wat je dan moet doen, is het toetsenbord ondersteboven draaien en er lichtjes mee op een plank slaan om al het grove vuil eraf te laten vallen zonder het erop te laten vallen. Op dit punt kunnen verschillende methoden worden gebruikt om het vuil dat achterblijft in de rijen tussen de toetsen te verwijderen.

Advertisement

Verwijder vuil tussen de toetsen van het toetsenbord

Verwijder vuil tussen de toetsen van het toetsenbord

Creativo

De voorkeursmethode voor het verwijderen van vuil tussen de toetsen is het gebruik van perslucht. Dit betekent in het beste geval een bus perslucht met een dun mondstuk dat in de 'kanaaltjes' tussen de toetsen wordt gestoken en mogelijk ook in de groeven tussen de toetsen, of onder de toetsen zelf als het vuil echt erg is.

Ten tweede kunnen rubberen blaasbalgen worden gebruikt, die mechanisch met de hand worden bediend, het soort dat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor het schoonmaken van camera's. Ook dan is de werkwijze hetzelfde als met de perslucht bussen.

Als je stofzuigers hebt met hulpstukken die tussen de rijen knoppen kunnen bewegen en effectief vuil opzuigen, zijn die ook prima.

Veel mensen zijn ook enthousiast over licht kleverige gelpasta's die zo op het toetsenbord kunnen worden aangebracht dat ze, terwijl ze aan het oppervlak kleven, het vuil inkapselen en meenemen wanneer ze worden opgetild, zonder resten achter te laten op het toetsenbord zelf. Op dezelfde manier, maar met minder gegarandeerde resultaten, zijn er mensen die de kleefzijde van een post-it tussen de toetsen steken.

Wat te doen als er vlekken op het toetsenbord zitten?

Als je vuilvlekken en -afzettingen ziet die niet op de beschreven manieren kunnen worden verwijderd, moet je hoe dan ook vermijden om vloeistoffen rechtstreeks op het toetsenbord te gebruiken. Je kunt twee opties proberen:

  • Een wattenstaafje gedrenkt in alcohol, dat niet druipt maar alleen bevochtigd is, en waarmee je het vuil direct op de afzonderlijke plekken wegveegt;
  • Een microvezeldoekje waarop je alcohol of reinigingsproducten voor elektronische apparaten (die speciaal worden verkocht voor schermen en toetsenborden) kunt gieten - spuit ze nooit rechtstreeks op de toetsen, maar altijd eerst op het doekje. Zorg ervoor dat er geen vloeistof onder de toetsen druppelt.

Als je goed voor het toetsenbord zorgt, zal het beter en langer werken!

Advertisement