Is jouw kerstster helemaal groen? Het geheim om ze te laten bloeien en rood te laten worden voor de feestdagen

door Natasja

06 December 2023

Is jouw kerstster helemaal groen? Het geheim om ze te laten bloeien en rood te laten worden voor de feestdagen
Advertisement

De poinsettia, bij de meesten bekend als kerstster, is een van de symbolen van de feestdagen met zijn schitterende groene bladeren en zijn prachtige rode bloesem in de winter. Vandaag de dag zijn er talloze witte, gele, roze of bonte hybriden te koop. Kerststerren blijven de absolute sterren van de kerst en verdwijnen helaas vaak samen met de feestdagen uit ons huis.

De kerstster, die oorspronkelijk uit Mexico komt en gewend is aan specifieke klimaatomstandigheden, overleeft de feestdagen eigenlijk nauwelijks en begint al snel in februari zijn bladeren te verliezen. Hoewel dit normaal is voor dit soort plant, verwarren veel mensen dit verlies van bladeren met lijden en gooien ze de plant al snel in de vuilnisbak.

Als je echter het geduld en het doorzettingsvermogen hebt, kun je de kerstster van jaar tot jaar laten overleven maar blijven de bladeren groen. Hoe maak je hem weer rood? We vertellen je het geheim hieronder.

Een fotochromatische plant

Een fotochromatische plant

PickPik

Misschien weet niet iedereen dat de kerstster een fotochromatische plant is en, in tegenstelling tot andere soorten, een periode van duisternis nodig heeft om zijn bloemen te laten bloeien en de schutbladeren te laten kleuren. Dit is een korte-dag-plant en heeft daarom lange uren duisternis nodig om het fytochroom, het plantenpigment dat verantwoordelijk is voor deze kleuring, aan te maken.

De handeling die je moet uitvoeren is daarom eenvoudig, hoewel nogal omslachtig. Je moet de ideale klimatologische omstandigheden voor de bloei creëren en in het bijzonder:

  • mag de temperatuur nooit onder de 16-18 graden komen. Het is daarom een goed idee om de plant binnen te houden, maar zorg ervoor dat je de koudste kamers vermijdt;
  • zorg ervoor dat de kerstster altijd uit de buurt van warmtebronnen staat;
  • houd de kerstster in volledige duisternis gedurende 12 tot 16 uur, ruwweg van 17 uur 's middags tot 7 uur de volgende ochtend, bedek hem gewoon met een lichtdichte doek of verplaats hem naar een kamer die je nooit gebruikt of naar een kast;
  • overdag, van 7 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags, kun je hem blootstellen aan indirect licht, bijvoorbeeld door hem naast een heel raam met veel licht te zetten.

Dit moet dagelijks en zorgvuldig herhaald worden voor ongeveer 6-8 weken vanaf september.

Advertisement

Andere nuttige tips voor de kerstster

Andere nuttige tips voor de kerstster

PxHere

Als je de bovenstaande procedure consequent en nauwkeurig volgt, zal de kerstster binnen slechts 4 weken zijn schutbladeren rood kleuren. Maar je moet niet alleen de juiste licht- en donkeromstandigheden in acht nemen om de kerstster lang gezond te houden:

  • Vochtigheid: de lucht in huis wordt in de winter erg droog door de verwarming. Hierdoor kunnen de bladeren van de kerstster er sneller afvallen. Zorg ervoor dat de plant altijd de juiste luchtvochtigheid heeft door een luchtbevochtiger te gebruiken of door de bladeren regelmatig te besproeien of door de tropische planten bij elkaar te zetten en een bakje met water naast of onder de potten te zetten;
  • Temperatuur: zoals gezegd komt de plant oorspronkelijk uit Mexico en heeft daarom een constante temperatuur nodig, zonder blootgesteld te worden aan koude of warme stromen. Zorg ervoor dat de temperatuur in de kamer waar de kerstster staat tussen de 16 en 22 graden is.
  • Water geven: het laatste cruciale punt, het moet regelmatig gebeuren en de grond altijd licht vochtig houden, maar nooit nat. Controleer de grond dagelijks en geef water als het begint uit te drogen.

Veel succes met je kerstster!

Advertisement