De verzorging van de spathiphyllum: een beknopte handleiding voor het kweken van deze mooie plant

door Natasja

03 December 2023

De verzorging van de spathiphyllum: een beknopte handleiding voor het kweken van deze mooie plant
Advertisement

De Spathiphyllum is een van de populairste kamerplanten, niet alleen vanwege zijn schoonheid, maar ook vanwege het ongelofelijke kweekgemak.

Deze plant wordt gekenmerkt door zijn grote, heldergroene, puntige bladeren met goed zichtbare nerven, die rechtstreeks uit de wortelstok groeien. Het beste deel is echter de kroon van witte bloemen, die eigenlijk niets meer zijn dan gewijzigde bladeren en lancetvormig zijn.

Deze plant komt oorspronkelijk uit Centraal-Amerika, telt ongeveer 30 soorten en staat erom bekend dat hij de lucht kan zuiveren door schadelijke stoffen vast te houden; van de bladeren is aangetoond dat ze xyleen, tolueen, trichloorethyleen, formaldehyde en benzeen absorberen, wat ook de reden is dat de plant op grote schaal in woningen wordt gekweekt en vaak als geluksbrenger wordt gegeven bij belangrijke gelegenheden zoals geboortes, bruiloften, nieuwe banen of verhuizingen.

Tot slot is de Spathiphyllum ook in staat om duidelijk te communiceren over zijn behoeften, wat de taak om voor hem te zorgen makkelijker maakt voor ons. Hieronder geven we een korte handleiding voor het kweken van deze plant.

De Spathiphyllum kweken

De Spathiphyllum kweken

Optiks85/Reddit

De Spathiphyllum moet worden geplaatst in een pot die ten minste twee keer zo groot is als zijn wortelkluit en moet ongeveer om de twee jaar in het voorjaar worden verpot, dit is te zien aan het vergelen van de bladeren; hij is ook geschikt voor hydrocultuur zolang de wortels boven de waterlijn blijven, eventueel rustend op een laag kiezels of geëxpandeerde klei waaruit hij water opneemt. Hij heeft een lichte standplaats nodig, maar met indirect licht of halfschaduw, bij een temperatuur die niet lager is dan 18 graden.

Deze plant gedijt goed in een zeer vochtig klimaat, daarom is hij geschikt voor keukens en badkamers en kun je de bladeren constant besproeien om het juiste vochtgehalte te behouden. Hij moet spaarzaam water krijgen en geeft aan dat hij water nodig heeft door zijn bladeren naar beneden te laten hangen.

Bemesting is alleen nodig in het bloeiseizoen, van maart tot oktober, eenmaal per week met vloeibare meststof.

Vermeerder grotere planten door de pol te delen bij het verpotten.

Advertisement

Variëteiten van Spathiphyllum

Variëteiten van Spathiphyllum

Bumblebumblebee606/Reddit

Dankzij hybridisatie bestaan er talrijke variëteiten van deze prachtige kamerplant, die verschillen in bladkleur, grootte en schutbladkleur, variërend van wit tot gouden tinten. Sommige soorten worden vooral gewaardeerd om de karakteristieke, intense geur van hun bloemen. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Spathiphyllum wallisii, inheems in Panama, wordt gekenmerkt door zijn aanzienlijke omvang, van 50 tot 120 centimeter, met een geelachtige bloeiwijze die wordt beschermd door een witte spadix op een steel van 50 cm.
  • Spathiphillum floribundum komt oorspronkelijk uit Colombia, Ecuador en Peru, kan tot 2 meter groot worden en heeft groenachtige schutbladeren.
  • Spathiphyllum So Chico heeft witte bloemen die naar vanille ruiken, vooral 's ochtends.
  • Spathiphyllum friedrichstalii is kleiner, 30 tot 60 centimeter, met grote bloeiwijzen die even groot zijn als de bladeren, ook aangenaam geurend.

Je hoeft alleen maar je favoriete soort te kiezen.

Advertisement