9 veelvoorkomende voorwerpen die je absoluut niet in de kelder mag bewaren

door Natasja

05 December 2023

9 veelvoorkomende voorwerpen die je absoluut niet in de kelder mag bewaren
Advertisement

Misschien heb je een kelder die je kunt gebruiken voor het opbergen van voorwerpen die je niet dagelijks gebruikt. Je kunt je deze ruimtes voorstellen als een verlengstuk van een woning, alsof het een grote kast is.

Het is echter niet aan te raden om het eerste grote voorwerp dat je niet in huis wilt hebben in deze ruimte te proppen: er zijn voorwerpen die je absoluut niet in deze ruimte moet opbergen! Laten we samen eens kijken welke dat zijn en waarom met deze praktische tips.

Advertisement

Oude boeken

Oude boeken

Pickpik

Boeken in overvloed: het gebeurt dat je er zoveel hebt dat ze niet meer in de boekenkast passen, dus het lijkt misschien een goed idee om ze naar de kelder te brengen, eventueel in een of meer kartonnen dozen. Niets is echter minder waar!

Kelders staan er in het algemeen om bekend dat ze erg vochtig zijn en er is dan ook geen slechtere plek om boeken te bewaren, vooral als ze oud en dus 'delicater' zijn.

Advertisement

Leren koffers

Leren koffers

v.ivash/Freepik

Een andere klassieke fout is om koffers in zo'n ruimte te zetten en het dan maandenlang te vergeten. Maar als je de koffers in het donker en de kou laat staan, ontstaat er binnen korte tijd schimmel.

Leren koffers worden dan zeker beschadigd doordat ze barsten en zullen een heel andere geur verspreiden dan normaal bij dit soort materiaal. We raden ook af om oude koffers te vullen met iets dat van papier is gemaakt: omdat ze niet hermetisch afgesloten kunnen worden, hebben ze altijd een opening waar lucht doorheen kan en beschadigt klalles.

Kleding van iedere stof

Kleding van iedere stof

Cinzia Mammoliti/Facebook

Ook hier vanwege de vochtigheid moet je kleding nooit aan de lucht blootstellen in de kelder, bijvoorbeeld op een plank in een kast.

Welke stof ook zal onverbiddelijk worden beschadigd en trekt onder andere allerlei insecten en ongedierte aan!

Chemische middelen

Chemische middelen

Bill Smith/Flickr

Het is heel gebruikelijk om chemische middelen in een aparte ruimte te bewaren: misschien wil je ze buiten het bereik van de kinderen houden, dus waarom niet in de kelder?

Omdat vloeistoffen en dampen kunnen ontsnappen uit bijvoorbeeld een defect verfblik of een ander brandbaar product, en als je een radiator, kachel of boiler in de kelder hebt, kan de hitte een gevaarlijke reactie veroorzaken...

Familiefoto's en -documenten

Familiefoto's en -documenten

stockgiu/Freepik

Veel mensen zijn gewend om oude familiefoto's en sommige documenten, herinneringen en papieren in de kelder op te bergen. Over het algemeen worden zowel de foto's als de papieren in kwestie in speciale albums of mappen geplaatst.

Maar ook hier, het is onmogelijk dat vocht na verloop van tijd geen invloed heeft op wat van papier is gemaakt. Om nog maar te zwijgen over de insecten die bijzonder dol zijn op papier: ze kunnen niet wachten om er een lekker maaltje van te maken!

Advertisement

Brandhout

Brandhout

mrsiraphol/Freepick

Je zou denken dat tenminste hout veilig kan worden opgeslagen op een plek die groot genoeg is om het te bevatten, maar helaas is dit niet het geval.

Ruimtes zonder goede ventilatie maken het hout niet alleen minder geschikt om te verbranden, maar zorgen er ook voor dat het gaat rotten, wat resulteert in een onaangename geur en veel rook wanneer het verbrand wordt.

Dierenvoer

Dierenvoer

Containerstore

Voedsel voor de huisdieren wordt vaak in grote hoeveelheden gekocht en vervolgens opgeslagen in de kelder.

De meeste voedselverpakkingen, niet alleen die van huisdieren, zijn echter beperkt houdbaar en lopen het risico te worden doorboord door insecten of de inhoud zal bederven voor de natuurlijke vervaldatum door een te vochtige omgeving.

Advertisement

Antiek houten meubilair en oude elektronische apparaten

Antiek houten meubilair en oude elektronische apparaten

Freepik

Ook oude meubels waar je erg op gesteld bent, mogen niet op slecht geventileerde plaatsen staan: als ze voornamelijk uit hout bestaan, zullen ze na verloop van tijd aangetast worden door termieten en vocht.

Hetzelfde geldt logischerwijs voor alle elektronische en technologische apparaten: hun circuits kunnen onherstelbaar beschadigd raken.

 

Maar wat moet er dan worden opgeslagen in deze omgevingen?

Ideaal voor het opbergen van je spullen

Ideaal voor het opbergen van je spullen

Containerstore

Wat kan je wel opbergen in de kelder? Eigenlijk is het antwoord praktisch alles, inclusief bijna alles wat we tot nu toe hebben opgesomd: het belangrijkste is niet wat, maar hoe!

In plastic of hermetisch afgesloten houders kun je stoppen wat je maar wilt: op deze manier is er geen mogelijkheid voor insecten of een 'natte bron' om je kostbare bezittingen te beschadigen!

Advertisement