Welke planten in de tuin en op het balkon moeten worden beschermd tegen de winterse kou?

door Natasja

03 December 2023

Welke planten in de tuin en op het balkon moeten worden beschermd tegen de winterse kou?
Advertisement

Veel van de planten die we in potten of op de grond in de tuin of op het balkon kweken, hebben bescherming nodig wanneer de winter intreedt en de temperaturen dalen. Het risico in deze gevallen is dat het sap bevriest door overmatige afkoeling van de plant en door koudestromen die deze afkoeling kunnen versnellen of accentueren.

Planten die niet tegen kou kunnen moeten in hun geheel worden beschermd, waarbij niet alleen het bovengrondse deel moet worden bedekt, maar ook de wortels door middel van mulching met verschillende materialen. Het is geen toeval dat in de natuur, wanneer bomen hun bladeren verliezen, deze aan de voet van de plant vallen, waar ze een soort beschermende laag vormen.

Alleen het bovengrondse deel bedekken kan in feite leiden tot overmatige afkoeling van het wortelsysteem, dat het daardoor moeilijk kan krijgen om voedingsstoffen uit de grond op te nemen en daardoor de hele plant kan beschadigen.

Dus welke planten moeten worden beschermd tegen de kou tijdens de winter? We kunnen ze onderverdelen in 4 verschillende categorieën die we hieronder opnoemen.

1. Jonge planten

1. Jonge planten

Mokkie/Wikimedia Commons

Sommige zeer winterharde planten, die de winter zonder schade doorstaan tijdens hun volwassen leven, moeten tijdens de eerste winter beschermd worden met een laag mulch aan de basis van de stam.

Voorbeelden hiervan zijn rozen, maar ook fruitbomen, hagen en struiken.

Dit is ook het geval voor meerjarige grassen, die hun bovengrondse deel verliezen om in de lente nieuwe scheuten te produceren, waarvan de wortels noodzakelijkerwijs moeten worden beschermd met mulch om overmatige afkoeling te voorkomen.

Advertisement

2. Winterharde planten

2. Winterharde planten

Canaris/1Reddit

Het zijn de meest resistente planten, die zelfs temperaturen onder het vriespunt kunnen verdragen, sommige zelfs tot -25/-30 graden. Deze planten moeten echter perfect droog, in de zon en zonder windkou worden gehouden.

Planten die behoren tot de Europese flora behoren tot deze categorie, met verschillen in weerstand afhankelijk van de verschillende herkomst, zoals oleander, sedum en anjers, en ook sommige bomen zoals laurier, vijg en palm. Voor al deze soorten zal het nodig zijn om het gebied te beoordelen: in een vlak gebied met een typisch droog en windstil klimaat zal bescherming niet nodig zijn, terwijl het essentieel zal worden in de bergen, bij aanwezigheid van bijzonder regenachtige winters.

3. Half-winterharde planten

3. Half-winterharde planten

KayaXiali/Reddit

Dit zijn de planten die de kou kunnen weerstaan, maar alleen als de temperatuur niet onder de 5-6 graden zakt. Ze tolereren slechts lichte en incidentele schommelingen onder het vriespunt als de grond droog is en er geen wind staat. Daarom is het nodig om ze te beschermen met mulch en het afdekken van het bovengrondse deel in het geval van strenge winters.

Mediterrane planten zoals citrusvruchten, passiebloemen, rozemarijn, olijfbomen, maar ook cactussen, Australische planten, exotische bamboes en sommige exotische planten zoals Strelitzia, Zamia, Dipladenia en Cycas behoren tot deze categorie.

4. Delicate planten

4. Delicate planten

NatureMan015252/Reddit

Tot slot zijn kwetsbare planten al die soorten die temperaturen onder de 15 graden nauwelijks kunnen verdragen en bezwijken als de temperatuur onder de 12 graden zakt. Dit zijn planten die normaal gesproken in potten worden gekweekt en daarom gemakkelijker te beschermen zijn door ze naar binnen te brengen of in ieder geval onder een afdak wanneer de temperaturen beginnen te dalen.

Deze groep omvat al de kamerplanten zoals pothos, ficus, alocasia, maar ook exotische bloeiende planten zoals hybuscus, oxalis, cassia en clivia en vetplanten.

Als het niet mogelijk is om ze naar binnen te brengen, zorg er dan voor dat je deze planten bedekt met mulch op de grond en een afdekzeil op het luchtgedeelte.

Zo beschermd zijn je planten klaar om de winter te overleven!

Advertisement