Baking soda en wassoda zijn niet hetzelfde! Verschillen en gebruik

door Natasja

03 December 2023

Baking soda en wassoda zijn niet hetzelfde! Verschillen en gebruik
Advertisement

Als het gaat om natuurlijke huishoudelijke schoonmaak, behoren baking soda en wassoda tot de hoofdrolspelers, en het op elkaar lijken van hun namen leidt ertoe dat minder ervaren mensen ze ten onrechte met elkaar verwarren. Deze twee producten verschillen eigenlijk heel erg in chemische samenstelling, reacties en gebruik, en het is belangrijk om dit verschil te weten om onaangename fouten te voorkomen.

Beide producten zijn te koop in winkels en supermarkten, en hun plaatsing op het schap zou je al een eerste aanwijzing moeten geven over hun wezenlijke verschil. Baking soda vind je meestal in de schappen met voedingsmiddelen, tussen het meel en de rijsmiddelen of naast gebotteld water en dranken. Wassoda, wordt verkocht bij de wasmiddelen.

Kortom, er is een wezenlijk verschil tussen deze twee producten. Laten we samen hun eigenschappen en toepassingen ontdekken.

Advertisement

Baking soda: het meest veelzijdige en ook geschikt voor consumptie

Baking soda: het meest veelzijdige en ook geschikt voor consumptie

Aqua Mechanical/Flickr

Baking soda is een fijn wit poeder met de formule NaHCO3, dus bestaande uit één natriumatoom gebonden aan één waterstofatoom, één koolstofatoom en drie zuurstofatomen. Deze verbinding heeft een pH van 8,4 en is dus licht basisch, maar wanneer het gemengd wordt met water lost het op en schommelt het tussen basisch en zuur.

Baking soda is ongelooflijk veelzijdig en daarom is het aan te raden om het altijd in huis te hebben. Het kan zelfs gebruikt worden voor consumptie, als zuurdesem of als spijsverterings- en maagzuurremmer. Om dezelfde reden is het ook nuttig in cosmetica, bijvoorbeeld bij de bereiding van tandpasta's, dankzij de natuurlijke reinigende en witmakende werking.

In huishoudelijke reiniging wordt baking soda veel gebruikt voor zijn zachte reinigende en deodoriserende werking. Dankzij deze eigenschappen kan het worden gebruikt voor het schoonmaken van delicate en gemakkelijk bekraste oppervlakken en is het zeer effectief in het schoonmaken en verwijderen van onaangename geuren van alle keuken- en badkameroppervlakken, zoals tegels, koelkasten, snijplanken, accessoires, kookplaten, maar ook voor het ontgeuren van slechts licht vervuild wasgoed.

Advertisement

Wassoda is het meest effectief tegen vlekken

Wassoda is het meest effectief tegen vlekken

Bell and Jeff/Flickr

Wassoda is een dikker poeder dan baking soda, waarvan de formule Na2HCO3 is; het bestaat dus uit 2 natriumatomen gecombineerd met één waterstofatoom, één koolstofatoom en 3 zuurstofatomen. De pH is 11,4 en opgelost in water wordt het een base die zuren kan neutraliseren. Een veel krachtiger product dus dan baking soda, dat ook in zwembaden wordt gebruikt om de zuurgraad te verlagen.

Wassoda werd oorspronkelijk gewonnen uit de as van verbrande algen, maar wordt verkregen uit de verbranding van verschillende planten, terwijl baking soda slechts een bijproduct is van de productie ervan.

Wassoda is zeer effectief in het verwijderen van vlekken en wordt zeer gewaardeerd voor de was, omdat het oliën en vetten oplost en de effectiviteit van het wasmiddel verhoogt. Dit product is ook perfect voor tapijten en bekleding, meubels en metalen oppervlakken en verwijdert soms zelfs roest.

De hoge basische waarde maakt het echter vrij agressief en daarom moet het gebruik ervan worden vermeden op delicate oppervlakken, die kunnen worden bekrast door de schurende werking, zoals aluminium en glasvezel, en bescherm jezelf met rubberen handschoenen wanneer je het gebruikt. Het is ook niet geschikt voor menselijke consumptie, hoewel het effectief kan zijn bij de verzorging van planten en als ongediertepreventie.

Nu je de verschillen kent, kun je de twee producten veilig gebruiken!

Advertisement