Pas op voor verborgen verbruik: dit zijn de meest energie-intensieve apparaten, zelfs als ze zijn uitgeschakeld

door Natasja

02 December 2023

Pas op voor verborgen verbruik: dit zijn de meest energie-intensieve apparaten, zelfs als ze zijn uitgeschakeld
Advertisement

Technologie is tegenwoordig overal in de huizen en de verspreiding ervan houdt zeker niet op. Alles wordt steeds meer geautomatiseerd, elektronische hersenen en allerlei apparaten staan klaar om ons op elk gebied te helpen. Tegen de juiste prijs, natuurlijk.

En dan hebben we het niet alleen over de financiële kosten van de aankoop, maar ook over de kosten die door deze apparaten vervolgens op de rekening komen te staan. We hebben het over honderden euro's, niet bepaald een uitgave waar je zonder blikken of blozen van af kunt zien. Er zijn echter enkele eenvoudige trucjes die de kosten die voortvloeien uit hun aanwezigheid aanzienlijk kunnen verlagen! Laten we eens kijken welke dat zijn.

Advertisement

De meest energie-intensieve elektronische apparaten

De meest energie-intensieve elektronische apparaten

Freepik

Eerst moet je de twee soorten verbruik identificeren die de grootste impact hebben op de portemonnee: wanneer een elektronisch apparaat in werking is en wanneer het op stand-by staat. Natuurlijk is het energieverbruik aanzienlijk hoger wanneer ze in werking zijn - vooral grote apparaten - maar het probleem is dat sommige apparaten dagen, maanden en jaren veel energie verbruiken, ook wanneer we denken dat dat niet zo is.

Laten we eerst eens kijken welke apparaten het meest energie-intensief zijn als ze in gebruik zijn: de koelkast en wasmachine staan bovenaan vanwege het buitensporige gebruik dat we ervan maken, onmiddellijk gevolgd door elektrische airconditioners die gemakkelijk meer dan 400 kWh per jaar kunnen verbruiken als ze in de laagste energieklasse staan.

Vaatwassers, ovens, magnetrons en zelfs de telefoon zijn al even zorgwekkend in hun verbruik en moeten daarom zeer spaarzaam worden gebruikt: denk maar aan de föhn alleen al, een van de kleinste apparaten, die tot 2.300 watt kan verbruiken. Maar hoe kun je op zijn minst de uitgaven beperken?

Advertisement

Trucs om te geld besparen

Trucs om te geld besparen

Pvproductions/Freepik

Het spreekt voor zich: de eerste regel die je moet volgen is kiezen voor apparaten met de hoogste energieklasse. Natuurlijk zijn de initiële kosten om een van deze apparaten mee naar huis te nemen aanzienlijk, maar na verloop van tijd - dankzij het zeer lage verbruik - verdien je de kosten terug en begin je geld te besparen: beschouw het als een investering op lange termijn.

Nog belangrijker is het om gebruik te maken van de goedkoopste tijden, die meestal 's ochtends vroeg of 's avonds laat vallen. De ECO-modus, indien aanwezig onder de instellingen van een apparaat, kan goede besparingsresultaten opleveren: denk er altijd aan. Maar er is nog een eenvoudige procedure die kan leiden tot een besparing van enkele tientallen euro's per jaar.

Deze heeft betrekking op apparaten die op stand-by staan: wanneer je de tv uitzet, de pc in de slaapstand zet of de magnetronverlichting laat branden, verbruik je eigenlijk nog steeds energie! En dit geldt ook voor batterijladers die aan de muur blijven hangen - zelfs als ze heel weinig energie verbruiken - en voor een mobiele telefoon die 's nachts blijft opladen!

In feite zou het voldoende zijn om stekkerdozen aan te schaffen waarvan de stroom feitelijk kan worden uitgeschakeld door middel van de speciale AAN/UIT-schakelaar. Op die manier kun je jaarlijks een aanzienlijk bedrag besparen! Waar wacht je nog op?

Advertisement