Is het wasmiddel op? Als je het niet kunt kopen, vervang het dan op deze manier

door Natasja

03 December 2023

Is het wasmiddel op? Als je het niet kunt kopen, vervang het dan op deze manier
Advertisement

Je moet dringend de was doen en je beseft dat het wasmiddel op is. Wat te doen als je niet de kans hebt om het op tijd te gaan kopen? Je zal waarschijnlijk de kasten thuis doorzoeken op zoek naar een vergeten fles of vertrouwen op een alternatief wasmiddel.

Voorzichtigheid is echter geboden bij het vervangen van wasmiddel, want andere middelen zijn niet geschikt voor gebruik met dit apparaat of voor contact met de huid. Zelfs middelen zoals badschuim en shampoo blijken ongeschikt te zijn, omdat ook ze kleding of de wasmachine kunnen beschadigen.

Als je die kleren echt schoon moet maken en niet je toevlucht wilt nemen tot handwas, zijn er goede alternatieven onder de natuurlijke middelen, producten die normaal gesproken in ieders voorraadkast te vinden zijn en dus direct beschikbaar zijn als dat nodig is.

Waarom zijn sommige alternatieven niet geschikt voor gebruik in de wasmachine en welke producten moeten worden gebruikt ter vervanging van wasmiddel? Laten we dat hieronder uitzoeken.

Advertisement

Welke risico's ontstaan door het gebruik van verkeerde middelen voor de wasmachine?

Welke risico's ontstaan door het gebruik van verkeerde middelen voor de wasmachine?

regent88/Reddit

Wasmiddel is speciaal samengesteld voor het specifieke apparaat en is daarom niet alleen geschikt om kleding effectief schoon te maken, maar ook om zowel de weefsels als de verschillende onderdelen van de wasmachine te respecteren en om voldoende gevoelig te zijn voor de huid, aangezien het in contact komt met de kleding.

Daarom moet je heel voorzichtig zijn met het vervangen ervan, anders kun je verschillende risico's lopen:

  • Middelen zoals afwasmiddel zijn overmatig schuimend en zelfs een kleine hoeveelheid van deze producten kan overmatig schuim produceren tijdens de wascyclus, waardoor het middel op de stoffen achterblijft en verhardt. Bovendien zal de trommel onvermijdelijk zo vol met schuim komen te zitten dat hij overloopt, waardoor je gedwongen wordt om het schuim van de badkamervloer te verwijderen, terwijl de pompen en afvoer overbelast raken door deze overmatige hoeveelheid en beschadigd kunnen raken. Tot slot zijn deze middelen te agressief voor huidcontact en kunnen ze irritatie of allergieën veroorzaken bij gevoelige personen.
  • Middelen zoals douche- of badschuim en shampoos zijn veilig voor de huid, omdat ze speciaal geformuleerd zijn om de huid te reinigen, maar aan de andere kant hebben ze hetzelfde probleem als middelen zoals afwasmiddel met betrekking tot schuimproductie. Zelfs in dit geval zijn er maar kleine hoeveelheden product nodig om een enorm schuim te creëren dat uit de wasmachine kan lopen en het apparaat en de stoffen kan beschadigen.

Advertisement

Hoe wasmiddel vervangen

Hoe wasmiddel vervangen

Creativo

Er zijn heel goede alternatieven voor wasmiddel onder de natuurlijke middelen, die meestal altijd in huis zijn en die je in geval van nood kunnen helpen zonder je toevlucht te nemen tot voorgaande riskante middelen voor de was en het apparaat.

Het eerste natuurlijke middel waar je aan moet denken is Marseillezeep, die altijd al werd gebruikt bij het wassen met de hand en daarom perfect is voor het reinigen van de stoffen. Je kunt het gebruiken als voorbehandeling door een vochtig stuk zeep direct op de vlek te wrijven in het geval van hardnekkig vuil, maar het is ook perfect in de wasmachine, door een paar vlokken te verkrijgen om direct in de trommel te doen.

Baking soda kan ook een goede vervanging zijn voor wasmiddel, gewoon 2 eetlepels direct in de wastrommel doen.

Als je wilt proberen om je eigen wasmiddel te maken, kun je 100 gram zeepvlokken koken tot ze volledig zijn opgelost, voeg dan 50 gram baking soda toe (als je dat in huis hebt, ook 50 gram wassoda) en meng het geheel. Dit wasmiddel kan in het bakje of direct in de trommel worden gegoten, maar je kunt het beter niet gebruiken op wol, zijde en delicate stoffen.

Onthoud tot slot dat als de was niet bijzonder vuil is, water en de mechanische werking van de wasmachine genoeg zijn om het weer schoon te krijgen.

Advertisement