Als je zelfs in de winter bloemen wilt zien, trakteer jezelf dan op de schoonheid van deze 5 kamerplanten

door Natasja

01 December 2023

Als je zelfs in de winter bloemen wilt zien, trakteer jezelf dan op de schoonheid van deze 5 kamerplanten
Advertisement

Soms letten we niet goed op en nemen we aan dat alle bloemen alleen van de lente tot de vroege herfst te bewonderen zijn. Dit mag dan waar zijn voor een groot aantal planten, maar het betekent niet dat er geen soorten zijn die besluiten om ons hun bloeiende toestand te laten zien in de wintermaanden.

Er zijn een aantal zeer krachtige planten die perfect zijn om kleur toe te voegen aan bepaalde hoeken van de tuin, en andere die ook op het balkon of thuis gekweekt kunnen worden. Hier zijn er vijf!

Advertisement

Chimonanthus calycantus praecox

Chimonanthus calycantus praecox

Rose Barni

Meestal bloeit hij met Kerstmis, met zijn fantastische goudgele en roodhartige bloemen, die ook nog eens heerlijk geuren! En dat is nog niet alles: deze plant is zeer koudebestendig, kan zich aanpassen aan zeer verschillende situaties en groeit snel en vrij uitbundig. En vóór de bloemen zijn het de bladeren die goudgeel kleuren, waardoor hij al in de herfst zeer decoratief is.

Je kunt ook bloeiende takken nemen om ze in huis te laten geuren, wat lang duurt als ze in water worden bewaard. Dan, in de lente, komen de bessen - giftig voor ons, maar zeer nuttig voor de vogels! Perfect in de tuin, ook achter hekken, en overal waar hij de ruimte heeft om te groeien!

Advertisement

Winterjasmijn (Jasminum Nudiflorum)

Winterjasmijn (Jasminum Nudiflorum)

Bakker

Ook hier hebben we een uitbarsting van goudgeel die het best tot zijn recht komt in de winter, wanneer de plant zijn bladeren heeft afgeworpen. In bepaalde gebieden met een zeer koud klimaat kan de bloei laat in de winter beginnen en niet eerder. Winterjasmijn is goed bestand tegen de kou, het is een krachtig groeiende klimplant en geeft de voorkeur aan zonnige plaatsen: als je hiervoor zorgt, zal de bloei overvloediger zijn en bovenal zal de onmiskenbare geur van deze bloemen je in vervoering brengen.

Camelia

Camelia

Pxhere

Ze bloeien van december tot maart en vullen zich met dubbele of extra dubbele bloemen, soms zo erg dat de takken die ze dragen gebogen zijn. Ze verkiezen lichte plaatsen, maar niet blootgesteld aan direct zonlicht. In gebieden met een gematigd klimaat kunnen ze gemakkelijk in de grond gekweekt worden, terwijl waar de minimumtemperaturen in de winter vaak onder nul graden dalen, het de voorkeur verdient om ze in grote potten te kweken en ze tijdens de koudste periodes te beschermen. Vermijd teveel water geven en ze zullen niet veel verzorging nodig hebben!

Erica carnea

Erica carnea

Pxfuel

Erica carnea is een van de weinige heidesoorten die in de winter bloeit: hij wordt tussen de 15 en 35 meter hoog. Hij houdt van zon, maar let op: als je hem in de volle grond kweekt (waar hij het best tot zijn recht komt), kies je beter geen plek die gebukt gaat onder de brandende zomerzon, maar verkies een plek met goed licht maar bescherming tijdens de heetste uren van het seizoen.

De bloei begint al in februari en de bloemen zijn ook licht geurend. Zet ze in zure grond gemengd met turf en geef ze water in de lente en zomer, vermijd teveel water. Het is echt een juweeltje!

Cyclaam

Cyclaam

Kuba Macioszek/Pexels

Wie kent de cyclamen niet? Ze behoren tot de meest voorkomende planten om te kweken in huis of ook in de tuin, prachtig om naar te kijken zelfs als er alleen nog maar bladeren zijn, met hun ongelooflijke patronen, en verbluffend als de bloemen komen, die elke kleur kunnen hebben, van wit tot roze tot rood tot violet. Onder ideale omstandigheden blijven ze de hele winter tot in de lente bloeien: perfect om te geven en te krijgen, en altijd het kopen waard!

Welke van deze planten vind jij het mooist?

Advertisement