Stelt de chaos in huis je geduld op de proef? Hervind je evenwicht door te profiteren van de seizoenswisseling

door Natasja

01 December 2023

Stelt de chaos in huis je geduld op de proef? Hervind je evenwicht door te profiteren van de seizoenswisseling
Advertisement

Je hoort vaak dat men aan het eind van het ene seizoen en het begin van het volgende de welbekende 'seizoenswisselingen' doet. Dit betekent dat kledingkasten en lades worden omgetoverd van zomer naar herfst en omgekeerd. Een verandering van de dingen waar we elke dag mee omgaan, wat echter niet alleen een manier is om ons aan te passen aan het klimaat en de dagen, maar ook de beste manier om het huis op te ruimen. Daarom ruimen we niet alleen de kleding op, maar alle kamers in huis.

Profiteren van deze seizoensmomenten is de ideale manier om uit te zoeken wat je eigenlijk hebt, op te ruimen en je te ontdoen van voorwerpen en kleding die je niet meer gebruikt. Ben je gewend om dit te doen? Als het antwoord nee is en je het idee alleen al beangstigt om de kledingkast te openen en alles eruit te halen, dan is dit het moment om de moed te vinden.

Advertisement

Seizoenswisseling, een wind van orde in huis

Seizoenswisseling, een wind van orde in huis

Rachel Claire/Pexels

Weet je waar we het over hebben als we het hebben over seizoensgebonden declutter? Het is de tijd van het jaar waarin je kunt profiteren van de verandering van het klimaat om een beetje op te ruimen en je te ontdoen van het overbodige. In huis verzamelen we altijd veel voorwerpen, kleding en prullaria die vaak in een verborgen hoekje van de kast of lades belanden om er nooit meer uit te worden gevist. Maar ze zijn er wel, ze nemen ruimte in beslag en hebben je geld laten uitgeven, dus ze moeten eruit worden gehaald, al was het maar om ze voorgoed op te bergen.

Aangezien er vier seizoenen zijn, zouden er evenveel afspraken moeten zijn om het huis en je geest op orde te brengen. Veel chaos in huis heeft niet alleen invloed op de kamers, maar ook op het gevoel van stress en zich niet fijn voelen. Daarom is het nodig om alles op te ruimen, tenminste in bepaalde periodes van het jaar. Maak daar dus afspraken voor en je zult zien dat jezelf, de ruimtes en de orde er wel bij varen.

Advertisement

Van de ene kamer naar de andere...

Van de ene kamer naar de andere...

Christopher Moon/Pexels

Begin met de kamer die je als het meest rommelig ervaart en haal alles wat je hebt uit de meubels. Probeer hier niet te veel tijd aan te besteden. Terwijl je de ruimte opruimt, bekijk grondig de voorwerpen, kleding, het eten, de borden en al het andere dat in je handen komt.

  • Slaapkamer. Maak je kasten en lades leeg? Gooi broeken, truien en alles wat je niet meer draagt weg. Recycle of doneer, maar laat het daar niet nutteloos liggen.
  • Woonkamer. Doe die snuisterijen weg die je jaren geleden hebt gekocht en waar je aan gehecht bent, maar die je niet meer mooi vindt. Hou ze als je er geen afstand van kunt doen, maar laat ze niet staan om ze stof te laten verzamelen.
  • Keuken. Ga deze kamer binnen en verbaas je over de rommel die je nooit had opgemerkt. Haal alles weg en maak plaats voor nieuwe dingen, of misschien wel helemaal niets. De seizoenswisseling kan hier ook heel nuttig zijn. Bekijk grondig al het voedsel, controleer de houdbaarheidsdatum en doe de producten die niet meer goed zijn weg, terwijl je de producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken zo snel mogelijk opeet. Zo voorkom je een hoop verspilling.
  • De badkamer. Ook hier is genoeg te doen. Er is altijd teveel cosmetica en ook andere spullen. Kijk welke je het meest gebruikt en doe de rest weg. Als ze nieuw zijn, maar je ze niet zult gebruiken, kun je ze aan familieleden geven of doneren aan mensen die ze niet kunnen kopen. Orde, een schone kamer en ook een gebaar van altruïsme, 3 in 1!

Orde brengen in de hal

Orde brengen in de hal

Pxhere

Er is een plek in huis waar je niet veel aandacht aan besteedt omdat het een doorgang is, maar toch loop je er meerdere keren per dag doorheen. We hebben het over de hal van het huis. Het punt waar je de schoenen uittrekt, als je die gewoonte hebt, waar je de jassen en tassen achterlaat, waar je de andere bewoners ontmoet na een dagje uit, maar toch blijft het een punt waar je niet veel vertoeft en dat je waarschijnlijk vaak over het hoofd ziet. Doe dat niet.

Ook hier is het belangrijk om orde te houden en het overbodige te verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een meubelstuk dat tassen en jassen verbergt in plaats van ze in het zicht te laten liggen of hangen, of een andere soortgelijke oplossing. Het belangrijkste zou zijn dat je geen gevoel van rommel krijgt zodra je het huis binnenkomt, maar van orde en netheid waardoor je heerlijk ontspant na stressvolle dagen.

Vaste afspraken

Het doel is dus om van kamer tot kamer orde op zaken te stellen en weg te doen wat je lange tijd niet hebt gebruikt. Het kost niet veel tijd en vooral, als je de standvastigheid hebt om het bij elke seizoenswisseling te doen, zal het van tijd tot tijd veel sneller gaan. Maak je geen zorgen als je de seizoensgebonden deadlines niet haalt. Feestdagen kunnen ook een goede gelegenheid zijn. Bijvoorbeeld wanneer de kerstperiode eraan komt, misschien om op te ruimen in afwachting van gasten, of voor een verjaardag, een geboorte of een andere belangrijke gebeurtenis.

Kortom, vergeet niet om het te doen, noteer het misschien zelfs in je agenda, en er zal orde heersen in je huis en in je hoofd. Wat denk je, ga je aan de slag?

Advertisement