Lijkt in huis de was drogen onmogelijk? Een paar eenvoudige stappen helpen je het doel te bereiken

door Natasja

30 November 2023

Lijkt in huis de was drogen onmogelijk? Een paar eenvoudige stappen helpen je het doel te bereiken
Advertisement

De winterperiode is heel fijn en ontspannend. Na de hele zomer op stap te zijn geweest en plezier te hebben gemaakt, is het heerlijk om warme dekens en truien uit de kast te trekken en op de bank te gaan zitten om een goed boek te lezen of je favoriete film te kijken. Een idyllisch scenario dat helaas niet voor alles geldt. Voor de was bijvoorbeeld zijn koudere periodes een echte vijand.

Lage temperaturen, vochtigheid en regen dragen helemaal niet bij aan het welzijn van de kleren en ze binnenshuis drogen is een probleem. Dus hoe omzeil je dit probleem en los je het op in de kortst mogelijke tijd en met de minste moeite? We geven je een paar tips om je was snel en beter droog te krijgen ondanks dat dat binnenshuis is.

Advertisement

Beginnend met wassen

Beginnend met wassen

Kotivalo/Wikimedia Commons - CC0 1.0 DEED

Het is normaal dat het tijdens de winterperiode vrij moeilijk is om de was snel droog te krijgen. De dagen zijn saai, vochtig en de zon is er zo weinig dat het een uitdaging wordt. In de ochtenden en middagen met constante regen is het onmogelijk om de was buiten op te hangen, dus ben je gedwongen om dat binnen te doen. Dit vertraagt niet alleen het droogproces, maar zorgt er ook voor dat er zich veel vocht ophoopt in de kamer waar de was hangt. Toch zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat de was dagenlang aan het droogrek moet hangen.

Het eerste wat je moet doen om de was niet te lang te laten hangen, is opletten hoe je het wast. Overlaad de wasmachine nooit, maar laat de was vooral zo goed mogelijk uitwringen tijdens het centrifugeren, uiteraard zonder het te beschadigen. Door het meeste water eruit te halen, droog de was sneller en beter. Het risico is namelijk dat de kledingstukken niet alleen lang water absorberen, maar ook zo geïmpregneerd raken dat de vezels beschadigd worden of een onaangename muffe geur krijgen.

Advertisement

Hoe en waar de was op te hangen

Hoe en waar de was op te hangen

Creativo

Als de kleren eenmaal gewassen zijn, moet je nadenken over waar ze te drogen worden gehangen. We hebben al gezegd dat het vaak nodig is om ze binnen te hangen vanwege slecht weer. In deze gevallen is het aan te raden om de meest geventileerde kamer in de kamer te kiezen, misschien de kamer waar meer openingen naar buiten zijn, zodat er zoveel mogelijk lucht kan circuleren. Als je dit gedaan hebt, schik de kleren zo dat ze niet te dicht op elkaar hangen. Zo kan de lucht er goed doorheen en zijn werk doen. Om deze reden, en indien mogelijk, kies voor hangers om de kleding aan op te hangen.

Vergeet vervolgens niet om de kleding van tijd tot tijd om te draaien, zodat ze aan de ene kant en aan de andere kant drogen, en als je de mogelijkheid hebt, plaats een luchtontvochtiger in de kamer. Een effectieve oplossing tegen overtollige nattigheid. Ze in een kamer plaatsen met een of meer radiatoren kan ook een verschil maken. De afgegeven warmte gaat niet alleen het vocht tegen, maar zorgt ook voor een snellere droging.

In plaats van deze 'technologische' oplossing zijn er echter ook andere methodes om vergelijkbare prestaties te bereiken. Door een of meer kommen met grof zout erin te plaatsen en ze door de kamer te verspreiden, wordt het water in de lucht geabsorbeerd. Zout heeft het vermogen om vocht op te vangen en vast te houden, waardoor het uit de ruimte wordt verwijderd.

Kleine trucjes die je zullen helpen...

Kleine trucjes die je zullen helpen...

YoungToymaker/Flickr

Dit zijn allemaal kleine tips die je in de praktijk kunt brengen om ervoor te zorgen dat de was snel droogt, zelfs binnenshuis. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat er veel andere manieren zijn om alles sneller te laten gaan: wasdrogers en elektrische wasrekken zijn twee fantastische hulpmiddelen, maar ook zonder deze apparaten kan je de was snel laten drogen.

Natuurlijk zou het veel beter zijn om de zon te gebruiken; als die niet schijnt, heb je toch uitstekende alternatieven.

Advertisement