Lijkt het onmogelijk roestvrij staal te laten glanzen? Niet met een houtreiniger spray!

door Natasja

01 December 2023

Lijkt het onmogelijk roestvrij staal te laten glanzen? Niet met een houtreiniger spray!
Advertisement

Meubels kunnen altijd schoon worden gehouden met behulp van speciaal voor deze oppervlakken ontwikkelde schoonmaakmiddelen in sprayvorm, waarmee je niet alleen de vervelende vlekken kunt vergeten die zich erop kunnen afzetten, maar ze ook grondig kunt laten glanzen en ze zo glimmend als nieuw kunt houden.

Met het oog op een duurzamere levensstijl is een van de acties die kunnen worden ondernomen zeker het gebruik van minder schoonmaakmiddelen die voor meerdere doeleinden kunnen dienen, zodat er minder flessen en schoonmaakmiddelen nodig zijn die na gebruik gemakkelijk het milieu kunnen vervuilen; ook het kiezen van natuurlijke alternatieven voor deze producten is een middel dat ons ter beschikking staat om het milieu te helpen zonder aan gemak in te boeten.

Heb je je ooit afgevraagd waar de houten meubelreiniger nog meer goed voor is?

De modernste mensen houden van de futuristische uitstraling van metalen oppervlakken en kiezen daarom voor metalen coatings voor de meubels en vooral voor de apparaten. Maar we weten allemaal hoe gemakkelijk het is dat vlekken zich nestelen op deze oppervlakken en hoe moeilijk het is om ze schoon te maken.

Dit is waar een reiniger voor houten meubels je kan helpen. Laten we eens kijken hoe.

Advertisement

Hoe maak je roestvrij staal schoon met een houtreiniger

Hoe maak je roestvrij staal schoon met een houtreiniger

Nenand Sotjkovic/Flickr

Roestvrij staal is gevoelig voor vlekken en halo's, om nog maar te zwijgen van vingerafdrukken die zich vaak op het oppervlak afzetten en bijzonder moeilijk te verwijderen zijn. In deze gevallen lijkt geen enkel reinigingsproduct effectief genoeg en is het nodig om het staal te polijsten om het zijn oorspronkelijke glans terug te geven.

Een zeer goede methode voor het polijsten van staal is het gebruik van olijfolie, dat het oppervlak echter vettig en glad maakt en geen perfecte hygiëne garandeert omdat het een organische verbinding is. Hier komt dan de reinigingsspray voor hout om de hoek kijken. Net als staal kan hout succesvol worden gepolijst met behulp van olijfolie, en reinigingsmiddelen in sprayvorm zijn samengesteld met plantaardige oliën om een perfecte polijsting te garanderen tijdens het reinigen van oppervlakken.

Je kunt dus wat houtreiniger op een zachte microvezeldoek spuiten en het oppervlak van het huishoudelijk apparaat schoonvegen, bij voorkeur met een draaiende beweging maar met de korrel van het metaal mee. Je zult zien dat de oppervlakken in een mum van tijd weer perfect glanzen en vrij zijn van vlekken, halo's en vingerafdrukken.

Advertisement

Natuurlijke middelen voor het perfect schoonmaken van staal

Natuurlijke middelen voor het perfect schoonmaken van staal

Marco Verch Professional Potographer/Flickr

Maar wat als je de huishoudelijke apparaten wilt schoonmaken met natuurlijke middelen? Naast biologische en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen kun je verschillende bondgenoten in de voorraadkast vinden:

  • Azijn en citroen, maar ook citroenzuur, zijn zeer effectief als het oppervlak dof is geworden door kalkresten. Om staal in dit geval te polijsten, meng je gewoon het sap van een citroen - of anders een glas met een oplossing van 200 g citroenzuur in 1 liter water - met 4 eetlepels witte azijn. Spuit rechtstreeks op het oppervlak en veeg het af met een microvezeldoek.
  • Baking soda is daarentegen zeer nuttig in het geval van andere afzettingen dan kalkaanslag en kan als zodanig op het oppervlak worden gestrooid voor het schrobben met een zachte vochtige spons, of er kan een pasta worden gemaakt met een beetje water om in te wrijven met een spons.
  • Ten slotte is gedenatureerde ethylalcohol ook erg effectief in het reinigen van roestvrij staal en kan het eenvoudig worden aangebracht met een microvezeldoek. Dit product heeft echter de neiging om het oppervlak uit te drogen, waardoor het later gepolijst moet worden om de glans terug te krijgen.

Welk middel gebruik jij het liefst om de huishoudelijke apparaten schoon te maken?

Advertisement