Hout correct opslaan: vermijd de klassieke fouten die het hout kunnen beschadigen

door Natasja

02 December 2023

Hout correct opslaan: vermijd de klassieke fouten die het hout kunnen beschadigen
Advertisement

Het is winter: nog nooit was het zo aangenaam als in deze tijd van het jaar om in je eigen huis te kunnen ontspannen met de warmte van een open haard! Geen slecht vooruitzicht, toch? Maar om dat te kunnen doen, is het nodig om ruim van tevoren stappen te ondernemen om de middelen te beheren die nodig zijn om een open haard of een bepaalde kachel van brandstof te voorzien.

We hebben het natuurlijk over hout: een veelgebruikte brandstof waarvan het belangrijk is om te weten hoe je ermee omgaat. In dit geval wordt hout gestapeld om een voorraad aan te leggen voor de winter. Het wordt echter niet altijd op de juiste manier opgeslagen...

Advertisement

De gevaren van het niet goed opslaan van hout

De gevaren van het niet goed opslaan van hout

Freepik

Houtblokken op elkaar stapelen lijkt vrij eenvoudig en zonder gevolgen, maar dat is niet het geval: het is heel belangrijk om te kiezen waar de kostbare brandstof moet worden gelegd en hoe deze moet worden beschermd. Laten we eens kijken waarom.

Ten eerste is het geen goed idee om hout te dicht bij huis op te slaan. Natuurlijk lijkt het handig en praktisch om maar een paar stappen te hoeven zetten om het te pakken, maar dit geldt niet alleen voor jou: een veelheid aan insecten en ongedierte kan hetzelfde doen! Termieten, mieren die bekend staan als 'houtmieren' en vele anderen kunnen niet wachten om je hout aan te vallen en misschien zelfs een kijkje te nemen naar wat je in huis hebt...

Bovendien is er nog een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden: regenwater kan de functie van hout ernstig aantasten. Je wilt toch niet te maken krijgen met te veel rook, een moeilijke verbranding en het risico dat het vuur snel uitgaat? Dan moet je precies weten waar en hoe je het hout moet stapelen. Hier zijn de richtlijnen die we je aanraden te volgen.

Advertisement

Hout op de juiste manier opslaan

Hout op de juiste manier opslaan

Woodlanddirect

Laten we ter zake komen: het is heel belangrijk om deze richtlijnen te volgen.

Hout binnen opslaan en drogen? Nee, dat mag je nooit doen omdat er dan ongedierte in huis kan komen en het is ook gevaarlijk in geval van brand.

Hout buiten opslaan, maar wel dichtbij het huis? Zelfs dat niet, een minimale afstand van ongeveer een paar meter wordt aanbevolen om te voorkomen dat regenwater van het dak in het hout loopt en deze nat maakt.

Het hout moet daarom eerst worden opgeslagen op een verhoging - zoals een pallet - en in een geventileerde ruimte waar het goed kan drogen, maar ook zonder het risico te lopen nat te worden. Het moet dus ofwel op een gesloten maar droge plaats worden opgeslagen, ofwel op een geventileerde plek buiten. Tot slot moet je overwegen of je het hout - slechts gedeeltelijk - afdekt of niet, afhankelijk van het seizoen: tijdens de winterperiode is dat beter en juist niet tijdens de zomer.

Vergeet niet om een 'voorkant' van de opslag onbedekt te laten, zodat het hout voldoende lucht krijgt!

Advertisement