Let op: het verschijnen van zwarte schimmel op ramen neemt aanzienlijk toe in de winter

door Natasja

30 November 2023

Let op: het verschijnen van zwarte schimmel op ramen neemt aanzienlijk toe in de winter
Advertisement

Tijdens de winterperiode heeft men te maken met veel koudere temperaturen. Dit leidt niet alleen tot hogere rekeningen door ingeschakelde radiatoren en kachels, maar ook tot de mogelijke vorming van de gevreesde zwarte schimmel.

De donkerste en vochtigste hoekjes zijn de favoriete plekjes van de gehate schimmel, omdat schimmel juist een voorkeur heeft voor dit soort ruimtes. Ramen zijn daarom vaak gevoelig voor de verschijning van zwarte schimmel door regen, vorst en misschien geen optimale blootstelling aan de zon. Wat moet er in zulke gevallen worden gedaan om het gevaarlijke probleem te voorkomen en uiteindelijk te verwijderen? 

Advertisement

Waarom schimmel ontstaat en hoe het te voorkomen

Waarom schimmel ontstaat en hoe het te voorkomen

Wirestock/Freepik

Zoals we al hebben gezegd, woekert schimmel in zeer vochtige omgevingen en er is maar een korte periode van verwaarlozing voor nodig om met een echt potentieel gevaar te kampen. De meest getroffen plek is meestal de badkamer: waterdamp uit de douche verandert al snel in condens, dat op zijn beurt stagneert en soms op een oppervlak sijpelt.

We willen je eraan herinneren dat schimmel, in het bijzonder zwarte schimmel, zeer schadelijk is voor de gezondheid omdat er voortdurend gifstoffen vrijkomen die bij inademing kunnen leiden tot lichamelijke complicaties en sommige die verband houden met het zenuwstelsel. Daarom moet schimmel absoluut onmiddellijk worden verwijderd zodra je je ervan bewust wordt dat het zich voordoet. Maar nog beter is het om preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen zodat het zich helemaal niet voordoet.

Het sleutelwoord in deze gevallen is 'warmte': als je de temperatuur van je huis hoog genoeg kunt houden, voldoende verwarmd, zul je geen problemen hebben. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om elk hoekje en gaatje van je huis effectief te verwarmen, dus kun je overwegen om een ontvochtiger aan te schaffen om de kamers droger te maken en minder vatbaar voor schimmelvorming.

Ook helpt het plaatsen van thermische beglazing of dubbele beglazing veel om te voorkomen dat de schimmel op ramen verschijnt, wat een van de plekken is die het meest door de schimmel wordt aangetast. Kortom, ramen isoleren om mogelijke waterinfiltratie te voorkomen is de juiste manier om problemen te voorkomen. Maar wat te doen als er al schimmel is gevormd?

Advertisement

Hoe zwarte schimmel van ramen verwijderen

Hoe zwarte schimmel van ramen verwijderen

Freepik

In dit geval zit er niets anders op dan het te verwijderen. Voordat je verder gaat met dit klusje, raden we je echter aan om jezelf uit te rusten met de juiste bescherming, zoals handschoenen, een veiligheidsbril en een masker. Nu kun je beginnen.

Bleekmiddel is zeker een krachtige bondgenoot voor het verwijderen van zwarte schimmel: breng het aan op de aangetaste plek en laat het product niet minder dan 20 minuten inwerken. 

Maar als je niet zo'n krachtig product wilt gebruiken, vrees dan niet, er is een volledig natuurlijk middel dat kan helpen: een oplossing van water en witte azijn! Maak een spuitfles klaar met veel azijn en verdun het met een klein beetje water, afhankelijk van hoeveel schimmel je moet verwijderen. Besproei vervolgens het hele aangetaste gebied en wacht ongeveer een uur, waarna je alle resten verwijdert met een poreuze spons.

In het geval van zeer grote zones met zwarte schimmel (meer dan 1 vierkante meter) raden we je aan contact op te nemen met een professional.

Advertisement