Weet je niet wat je met elastiekjes moet doen? We stellen een paar trucs voor waar je niet meer zonder kunt!

door Natasja

29 November 2023

Weet je niet wat je met elastiekjes moet doen? We stellen een paar trucs voor waar je niet meer zonder kunt!
Advertisement

Het gebeurt vaak dat je een la opent en oude voorwerpen vindt die maanden of zelfs jaren niet zijn gebruikt. Dit zijn van die kleine dingen die zijn opgeborgen, weggelegd, omdat ze toch als nuttig worden beschouwd, en daarom bewaard met de zekerheid dat ze vroeg of laat tevoorschijn zullen worden gehaald wanneer ze nodig zijn. In werkelijkheid vergeet je zulke dingen of, erger nog, weet je niet meer waar je ze hebt opgeborgen... Laat dit niet gebeuren met elastiekjes!

We hebben het over die 'armbandjes' die meestal worden gebruikt om een open zak met eten te sluiten of voor wel duizend andere zaken. In dit verband willen we graag een aantal echt creatieve toepassingen voor elastiekjes voorstellen en op elk gebied: van keuken tot DIY, laten we deze trucjes samen bekijken.

Advertisement

Hoe elastiekjes hergebruiken in de keuken

Hoe elastiekjes hergebruiken in de keuken

Familyhandyman

Je hebt een zak met een heleboel gekleurde elastiekjes in alle maten, wat moet je er nu mee doen? Neem er een paar en ga naar de keuken, je zult versteld staan van wat je er mee kunt doen!

  • De snijplank niet laten verschuiven: wikkel een elastiekje van de juiste maat, misschien met juiste diameter, om je favoriete snijplank en... niets anders. Met deze kleine en eenvoudige handeling voorkom je dat de snijplank ongewenst verschuift tijdens het gebruik! Het elastiek wrijft namelijk tegen het oppervlak van het aanrecht, waardoor de snijplank stevig en stabiel staat.
  • Potten openen: net zo praktisch is de truc om een elastiekje om het deksel van een pot te wikkelen die moeilijk te openen is. Misschien is het deksel in kwestie een beetje vettig of heb je natte handen, het maakt niet uit: dankzij het elastiek rond het deksel krijg je er meer grip op en wordt het openen van de pot kinderspel!

Laten we nu naar de kledingkast gaan: klaar voor nog meer ongelooflijke trucs?

Advertisement

Hoe elastiekjes op je kleding hergebruiken

Hoe elastiekjes op je kleding hergebruiken

TLovinC/Pinterest

Met een paar elastiekjes kun je de volgende problemen eenvoudig oplossen. 

  • Voorkomen dat kleding van de kleerhanger glijdt: het komt vaak voor dat je een kledingstuk uit de kast haalt terwijl het nog aan de hanger hangt, en dat het kledingstuk van de hanger glijdt en op de grond belandt... niet ideaal wanneer je een kledingstuk onberispelijk, zonder kreukels wilt dragen. Wikkel een elastiekje rond de hanger aan de uiteinden: zo glijdt het kledingstuk dat erop hangt er niet meer af dankzij de weerstand van het elastiekje!
  • Voor het dragen van een te wijde spijkerbroek: een andere buitengewone functie die we aan een elastiek kunnen toekennen, is dat het je in staat stelt om een te wijde spijkerbroek te dragen. Het enige wat je hoeft te doen is een elastiekje om de knoop te wikkelen die hoger zit dan de ritssluiting en het dan door het gat te halen waar de knoop moet komen: de twee zijkanten van de broek worden nu strak tegen elkaar getrokken en het enige wat je hoeft te doen is de broek dichtknopen om het elastiekje te laten verdwijnen.

Laten we nu overgaan naar een andere populaire 'sector': die van DIY.

Hoe elastiekjes hergebruiken bij DIY

Hoe elastiekjes hergebruiken bij DIY

Caro Oko/Pinterest

Kleine klusjes in huis zijn bijna aan de orde van de dag, dus je kunt niet anders dan deze trucjes kennen die het leven in bepaalde situaties gemakkelijker kunnen maken.

  • Overtollige verf verwijderen: door een elastiekje van de juiste maat om een verfblik te wikkelen, kun je hiermee overtollige verf verwijderen. Simpel gezegd: als je de kwast in de vloeistof hebt gedoopt, hoef je alleen maar over het elastiekje te wrijven om het deel van de verf dat je terug wilt hebben weer in de emmer te doen!
  • Een dolgedraaide schroef verwijderen: het kan gebeuren dat je te maken krijgt met een dolgedraaide schroef waar de schroevendraaier maar geen grip op krijgt, dus wat dan te doen? Simpel, met een elastiekje natuurlijk: plaats het tussen de schroef en de schroevendraaier, zorg ervoor dat het zich vasthecht aan het holle deel van de schroef en je hebt al snel extra dikte en grip om de schroef los te wrikken!

Kortom, de toepassingen van elastiekjes zijn werkelijk ontelbaar, dus het is een goede gewoonte om ze weg te leggen: ze zullen altijd van pas komen!

Advertisement