Win de strijd tegen stinkende schoenen met twee eenvoudige huismiddeltjes

door Natasja

29 November 2023

Win de strijd tegen stinkende schoenen met twee eenvoudige huismiddeltjes
Advertisement

Er is vast niemand die van stinkende schoenen houdt: hoe langer je ze op een dag draagt, hoe erger de situatie is zodra je ze thuis uittrekt. En we weten allemaal dat sportschoenen of bepaalde dichte schoenen met weinig transpiratie echt tijdbommen zijn.

Gelukkig kun je je toevlucht nemen tot remedies die voorkomen dat onaangename geuren zich door het hele huis verspreiden, en het zijn eenvoudige huismiddeltjes om te proberen. Op die manier zal die mix van zweet, bacteriën, vuil, zelfs schimmels en verschillende ziektekiemen zich niet overal verspreiden en wordt het risico dat je onaangename geuren met je meedraagt door met sokken (ook sokken die geïmpregneerd zijn met de geur van schoenen) over vloeren, of nog erger, tapijten en vloerkleden te lopen, aanzienlijk verkleind.

Advertisement

Een DIY spray om klaar te houden om onaangename schoengeuren te neutraliseren

Een DIY spray om klaar te houden om onaangename schoengeuren te neutraliseren

Creativo

Een zeer goede oplossing is om een kant-en-klare spray te gebruiken op de meest 'gevaarlijke' schoenen. Het is gebaseerd op alcohol, gedestilleerd water en essentiële oliën, dus je kunt het bijna overal op gebruiken, maar je moet voorzichtig zijn - of het in ieder geval testen - op leren of suède schoenen, waarbij je ervoor zorgt dat je binnenin spuit, maar zonder te overdrijven.

Neem een glazen spuitflesje en en zorg voor het volgende:

  • 2 eetlepels alcohol
  • 4 eetlepels gedestilleerd water
  • 5 druppels tea tree essentiële olie
  • 3 druppels essentiële pepermuntolie
  • 2 druppels eucalyptus essentiële olie

Een van de laatste twee essentiële oliën kan ook vervangen worden door lavendel als je dat liever wilt.

De bereiding is heel eenvoudig: giet gewoon alle ingrediënten in het flesje en schud goed voor elk gebruik. Concentreer je bij het spuiten op de binnenkant van de schoenen en als je zeker weet dat je de lederen afwerking niet beschadigt, kun je ook aan de buitenkant spuiten, op een beetje afstand van de schoen - ongeveer 20 cm.

Advertisement

Kaneel om schoenen lekker te laten ruiken

Kaneel om schoenen lekker te laten ruiken

Kjokkenutstyr/Wikimedia Commons

De zojuist beschreven methode werkt ook als je in plaats van de verschillende genoemde essentiële oliën 7-8 druppels kaneelolie gebruikt. Deze specerij is namelijk uitstekend voor het elimineren van onaangename geuren, dankzij de kaneelaldehyde die erin zit en die antimicrobiële eigenschappen heeft.

Een nog eenvoudigere manier om kaneel te gebruiken is om het poeder, of beter nog een stokje, in je schoenen te stoppen: om te voorkomen dat je een rommeltje maakt en overal kaneel op je voeten en sokken hebt, gebruik gewoon luchtige stoffen zakjes, zoals die worden gebruikt om lades te parfumeren. Linnen of licht katoenen zakjes zijn prima. 

Stop ze in je schoenen als je ze uittrekt en laat ze daar minstens een nacht zitten, of zelfs langer! De vieze geur verdwijnt en je ruikt - heel vaag - de geur van kaneel.

Heb jij nog een favoriete methode om schoenen te ontgeuren?

Advertisement