Matte Black manie: ontdek hoe je de zachte aantrekkingskracht van satijnzwart optimaal kunt benutten

door Natasja

29 November 2023

Matte Black manie: ontdek hoe je de zachte aantrekkingskracht van satijnzwart optimaal kunt benutten
Advertisement

Zwart is een moeilijke kleur in de inrichting, maar ook steeds populairder. En de laatste tijd is de gesatineerde versie ervan, het zogenaamde matte black, helemaal in in interieurdesign. Ondoorgrondelijk en diep, is het een kleur die de perceptie van ruimte verandert als hij wordt gebruikt op grote oppervlakken, of die vormen sterk benadrukt als hij beperkt blijft tot accenten hier en daar.

Zwart is dus een neutrale kleur, het soort dat bij oneindig veel andere kleuren past, dus het kan worden beschouwd als de achtergrond of het accent waarmee andere paletten worden begeleid. Kortom, veelzijdig en fascinerend, het is echt het overwegen waard in de huisinrichting. Laten we eens kijken hoe.

Advertisement

Satijnzwart op de muren

Satijnzwart op de muren

Pinterest

De meest voor de hand liggende manier om matte black te gebruiken is op muren: het verzacht hun contouren, met zijn satijnen afwerking die het licht niet reflecteert maar absorbeert. Dit betekent natuurlijk dat het geschikt is voor kamers die veel natuurlijk licht ontvangen en waar geen sterk licht nodig is, zoals misschien in een studeerkamer.

Als het risico bestaat dat de kamer te donker wordt, kun je overwegen om slechts één muur, of specifieke delen ervan, zwart te maken.

Advertisement

Matte black meubels

Matte black meubels

Pinterest

We zeiden al dat het een kleur is die in feite neutraal is en we weten dat hij 'overal bij past'. Daarom kunnen hele meubels, zowat in elke kamer en ook grote apparaten een satijnzwarte afwerking hebben. Deze keuken laat zien hoe een aantal zwarte bovenkasten en planken mooi bij het hout passen.

blog.polycor.com

blog.polycor.com

Het zijn vooral keukenwerkbladen, of ook de bladen rond wastafels in een badkamer, die veel mensen in satijnzwart willen zien. Het is prachtig om te zien, niets op aan te merken, en het heeft ook het voordeel dat het bepaalde soorten vuil beter verbergt - behalve echter de kalkvlekken die door water worden achtergelaten.

Combinaties die goed samengaan met satijnzwart

Combinaties die goed samengaan met satijnzwart

Lisa Cohen/adoremagazine.com

Met zwart, zoals we al zeiden, gaan alle populaire neutrale kleuren goed samen: wit, grijstinten, beige, de kleur van hout en zelfs het groen van planten. Net als hout en natuursteen. Maar ook de metaaltinten van kranen, lampen en decoraties kunnen glamoureus tot hun recht komen in een zwarte context, zoals in deze badkamer.

Matte black alleen voor accessoires

Matte black alleen voor accessoires

diannedecor.com

Stel satijnzwart voor als interpunctie op een wit vel papier. Dat is het effect dat het heeft wanneer het alleen wordt gebruikt op kleine elementen en accessoires: handgrepen, bijvoorbeeld, of profielen.

Advertisement
historiadesign/Instagram

historiadesign/Instagram

In die zin is het ook erg populair als het gaat om kranen: het past natuurlijk bij keramische wastafels, maar ook bij kwarts en andere stenen, maar ook bij composietoplossingen of zelfs gekleurd staal. 

bouclair.com

bouclair.com

Het is ook mooi als het de kleur is die lampen, vazen en andere designobjecten bedekt die je tegelijkertijd gebruikt om de kamers in te richten en te decoreren, en zelfs in deze gevallen betekent de satijnen afwerking niet noodzakelijk dat het oppervlak glad moet zijn. Deze vloerlamp heeft een beetje bewerkte kap die heel elegant is.

Klaar om matte black te gebruiken in huis? 

Advertisement