Wil je de muffe geur uit kleren verwijderen zonder ze opnieuw te wassen? Hier zijn wat praktische tips

door Natasja

28 November 2023

Wil je de muffe geur uit kleren verwijderen zonder ze opnieuw te wassen? Hier zijn wat praktische tips
Advertisement

Het overkomt iedereen wel eens, vroeg of laat, om een onaangename geur van 'vocht' of schimmel aan kleding te ruiken. Het komt vaker voor dan we denken en het is vaak niet makkelijk om er vanaf te komen. Als je een kledingstuk oppakt dat je misschien al een tijdje niet hebt gedragen, is het eerste waar je aan denkt om het weer met de hand of in de wasmachine te wassen om het lekkerder te laten ruiken. Dit is niet altijd mogelijk, vooral tijdens de herfst- of winterperiode, wanneer de temperaturen laag zijn en het misschien regent.

Hoe kun je dit probleem omzeilen zonder water en zeep te gebruiken? Er zijn genoeg methodes en ze zijn mogelijk dankzij elementen die je bijna allemaal in huis hebt. Laten we eens kijken!

Advertisement

Hoe onaangename geuren voorkomen

Hoe onaangename geuren voorkomen

Towfiqu barbhuiya/Pexels

Voordat je begint met het verwijderen van muffe en vochtige geuren uit kleding, is het goed om te begrijpen wat de oorzaken zijn. Bij het wassen van broeken, spijkerbroeken, truien, overhemden, ondergoed en wat al niet meer, is het raadzaam om op kleine trucjes te letten om te voorkomen dat vochtdeeltjes de stoffen binnendringen.

Ten eerste, vergeet niet om altijd wasmiddelen te kiezen die geschikt zijn voor het soort stof dat je gaat wassen. Overlaad de trommel van de wasmachine nooit, zodat de kleding kan "ademen" en als de was klaar is, laat de kleding niet te lang in de trommel liggen, maar haal de was er zo snel mogelijk uit. Op deze manier krijgen bacteriën geen kans om zich te vermenigvuldigen en schimmeldeeltjes zich te verspreiden.

Als je klaar bent met wassen, moet je er goed op letten dat je het wasgoed goed ophangt, vooral als je geen grote buitenruimte hebt of als je het in een kamer in huis moet ophangen. In deze omstandigheden zorg ervoor dat je ten minste één raam in de kamer open laat of dat er een radiator aanstaat om de overmatige ophoping van vocht tegen te gaan.

Advertisement

Wat zijn de oorzaken van onaangename geuren op kleding?

Wat zijn de oorzaken van onaangename geuren op kleding?

cottonbro studio/Pexels

Het geheim om kleding zo goed mogelijk te houden en lekker te laten ruiken is dus om het niet in lades of kasten te leggen als het nog vochtig is, maar om ervoor te zorgen dat het perfect droogt voordat je het opbergt. In het ideale geval gebeurt dit buiten, maar als dit niet mogelijk is, volg de richtlijnen die we net hebben laten zien.

Een andere oorzaak, naast de manier en het tijdstip van drogen, kan te maken hebben met het opbergen. Van het ene seizoen op het andere blijven de kleren lang in kasten en laden liggen, en dit kan een vochtige geur veroorzaken. De ophoping van vocht tussen de planken, als gevolg van contact met de muren waar het meubilair tegenaan leunt, zou zich alleen maar verplaatsen en geleidelijk de vezels van de kleding binnendringen.

Maar als je denkt dat de enige manier om ervan af te komen is om alles in de kledingkast opnieuw te wassen, dan heb je het mis. Er zijn verschillende manieren om dit te doen zonder de wasmachine te gebruiken.

Remedies tegen muffe geuren

Remedies tegen muffe geuren

Olga Lioncat/Pexels

Er zijn veel doe-het-zelf methodes om onaangename geuren uit schone, droge kleren te verwijderen.

  • Laat ze luchten en in de zon liggen. Het eerste wat je moet doen, zodra het mooi weer is, is de kleren veel laten luchten. De zon, wind en frisse lucht zullen ervoor zorgen dat vochtdeeltjes uitdrogen en onaangename geuren je stoffen verlaten.
  • Baking soda. Een onfeilbare bondgenoot die ook hier goed van pas kan komen. Pak de stinkende jurk, trui of broek en doe ze in een zak. Bestrooien ze met het magische poeder, sluit ze af en laten ze enkele uren zitten. Als de tijd verstreken is, klop het kledingstuk uit, borstel het met een kledingborstel en je zult zien dat de onaangename geur slechts een herinnering is.
  • Droger of vriezer. Warmte en kou gaan de verspreiding van bacteriën en schimmels tegen. Daarom, of de kleren nu in de droogtrommel worden gestopt op andere temperaturen - we raden altijd aan om eerst het etiket van de kleren te controleren - of een paar uur in de vrieskou worden gelegd, ze zullen de kans krijgen om de bacteriën en dus de stank waarmee ze doordrenkt zijn, te zien verdwijnen.
  • Witte azijn of citroensap. Uitstekende natuurlijke ontsmettingsmiddelen, de een of de ander, verdund in gelijke delen met water, in een spuitfles gedaan en op de kleding gespoten, zullen ervoor zorgen dat onaangename geuren niet meer terugkomen. Als je voor deze truc kiest, vergeet dan niet om de verstoven vloeistof perfect te laten drogen, zodat de kleding weer net zo kan mooi is als eerst.

Welke truc zou jij kiezen?

Allemaal snelle en gemakkelijke trucs om de geur van vocht en schimmel uit kleding te laten verdwijnen, maar zonder toevlucht te nemen tot een nieuwe wasbeurt.

Kende je een van deze trucs al en heb je ze al in de praktijk gebracht?

Advertisement