Moddervlekken verwijderen uit kleding is eenvoudig met de juiste aanwijzingen en oplossingen

door Natasja

27 November 2023

Moddervlekken verwijderen uit kleding is eenvoudig met de juiste aanwijzingen en oplossingen
Advertisement

Het overkomt iedereen vroeg of laat een favoriet kledingstuk aantrekken en zich na een paar uur afvragen of die opvallende vlek ooit zal verdwijnen. Er zijn veel vlekken die afschrikken als het tijd is om de was te doen, en een daarvan is ongetwijfeld modder.

Hoewel het zo is dat de meeste vlekken effectief kunnen worden verwijderd door een goed wasmiddel voor zeer vuile was als je snel handelt, geldt deze regel niet voor moddervlekken, die je eerst volledig moet laten drogen voordat je ze behandelt. Modder bestaat uit klei, slib, organisch materiaal en water en kan dieper in de stofvezels doordringen als de vlek wordt behandeld terwijl hij nog vers is, waardoor hij moeilijker te verwijderen is. 

En dan hebben we het nog niet eens over de onaangename geur die vaak vrijkomt uit kleding met moddervlekken en die lang kan blijven hangen op de onvoldoende behandelde kleding. 

Daarom laten we hieronder een complete gids zien met de meest geschikte middelen om modderresten van kleding te verwijderen.

Advertisement

De stapsgewijze procedure om modder van kleding te verwijderen

De stapsgewijze procedure om modder van kleding te verwijderen

lurkerlevelup/Reddit

Om moddervlekken effectief uit kleding te verwijderen, pak een mes of lepel en een stofzuiger, naast het gebruikelijke wasmiddel en vlekkenverwijderaar. 

  • Het eerste wat je moet doen is, zoals eerder gezegd, wachten tot de vlek helemaal is opgedroogd, zodat hij aan het oppervlak blijft zitten en gemakkelijker te verwijderen is. Schraap vervolgens het teveel eraf met een mes of een lepel en zuig de vaste resten op met een stofzuiger. Op dit punt is het kledingstuk klaar om de vlek te verwijderen.
  • Besprenkel de vlek eerst met wasmiddel en laat dit minstens 15 minuten intrekken, waarbij je af en toe schrobt om de achtergebleven modder uit de stof los te maken.
  • Breng vervolgens vlekverwijderaar aan en laat dit ongeveer 5 minuten intrekken voordat je het uitspoelt en verder gaat met de gebruikelijke machinewas. Breng indien nodig opnieuw vlekkenverwijderaar aan en wrijf de vlek grondig uit om deze verder los te maken.
  • Was de stof volgens de aanwijzingen op het etiket. 

Advertisement

Nog meer aanwijzingen en voorzorgsmaatregelen

Nog meer aanwijzingen en voorzorgsmaatregelen

Marco Verch Professional Potographer/Flickr

  • Het kan zijn dat je na het drogen merkt dat de moddervlek niet helemaal weg is, in dat geval moet je alle stappen uit de vorige paragraaf herhalen; gebruik daarom liever geen wasdroger, omdat de hitte de vlek verder in de stof kan fixeren, waardoor het nog moeilijker wordt om de vlek helemaal te verwijderen.
  • Controleer altijd eerst het etiket voordat je verder gaat, om er zeker van te zijn dat je stof niet gevoelig is voor bepaalde behandelingen. Bleekmiddel is bijvoorbeeld een geweldig middel tegen moddervlekken, maar kan voor sommige stoffen te agressief zijn.
  • Als je een natuurlijk middel wilt gebruiken om vlekken uit de kleding te verwijderen, kun je azijn en grof zout proberen. Meng gewoon de twee ingrediënten (een glas azijn en 2 eetlepels grof zout) in een teil met warm water en laat het kledingstuk hierin weken nadat je de grove resten hebt verwijderd als ze droog zijn. Laat het minstens 20 minuten weken, wrijf af en toe, en herhaal dit tot het volledig is opgelost.

Je kleding zal eindelijk vrij zijn van modder!

Advertisement