De kerstboom: hier zijn 21 alternatieve ideeën om de feestdagen uniek te maken

door Natasja

27 November 2023

De kerstboom: hier zijn 21 alternatieve ideeën om de feestdagen uniek te maken
Advertisement

Wat is het eerste waar je aan denkt als de kerstperiode nadert? De antwoorden kunnen natuurlijk verschillend zijn, maar één ding mag niet ontbreken in elk huis: de kerstboom. De decoratie bij uitstek die het huis verlicht, verwarmt en uniek maakt. Maar als je genoeg hebt van de 'gewone' boom, hoe kun je hem dan vervangen?

Hier zijn 21 leuke ideeën om in de praktijk te brengen, afhankelijk van je smaak en de beschikbare ruimte.

1. Laten we wat stokjes kruisen...

1. Laten we wat stokjes kruisen...

xmas3/Amazon.it

Om te versieren is tenslotte maar heel weinig nodig. In dit geval kan het kruisen van houten stokjes, gecombineerd met een paar delicate lampjes en je favoriete piek het gewenste effect geven: minimaal en elegant.

Advertisement

2. Natuurlijke boom, maar alleen van hout

2. Natuurlijke boom, maar alleen van hout

ZeylanicaSellers/Etsy.com

De kerstboom kan echt of synthetisch zijn. Wat als je een mix maakt tussen de twee alternatieven? Je zou kunnen kiezen voor een decoratie die volledig van hout is, dus natuurlijk, maar die niet het risico loopt te vergaan en herbruikbaar is. De overlapping van de verschillende houten plankjes creëert een prachtig bewegingseffect dat, samen met gekleurde lampjes en ballen, het gevoel geeft van een 'klassieke' boom.

3. Hout en kralensnoer

3. Hout en kralensnoer

The Seasonal Aisle/wayfair.ie

Ook hier houten stokjes, maar wil je voor een nog eenvoudigere oplossing gaan, dan is dit het model dat de klus kan klaren. Een centrale kolom van ballen is ideaal om de decoratie op een 'zuinige' manier te verrijken.

4. Boom van... ballonnen!

4. Boom van... ballonnen!

marthascottage.com

Een oplossing waar niet iedereen aan denkt, maar die echt origineel kan zijn om je huis met kerst uniek te maken. Deze ballonnen hebben verschillende afmetingen, de een naast de ander, en geven met hun rondheid een gevoel van volheid, waardoor ze de woonkamer perfect vullen. Door ze in verschillende kleuren te kiezen, krijg je meer speelsheid en realisme.

5. Klein, maar prachtig

5. Klein, maar prachtig

very.ie

Als de beschikbare ruimte voor de boom niet groot is, kun je denken aan een kleine decoratie, misschien met een paar bladeren en versieringen: het zal perfect zijn voor eenvoudige decoratie.

Advertisement

6. Recycle glas en plastic

6. Recycle glas en plastic

Fitzs/Pinterest

Heb je totaal geen zin in de gebruikelijke kerstboom, kies dan voor recycling en je zult zien dat er veel ideeën naar boven komen. Deze is bijvoorbeeld gemaakt van een piramide van glazen flessen. De lichtjes die je erop gaat plaatsen, creëren precies het gewenste effect. Wauw!

7. Je bouwt letterlijk je eigen boom

7. Je bouwt letterlijk je eigen boom

lego.com

Wie heeft er niet minstens één figuur, vervoermiddel of omgeving gebouwd met de wereldberoemde Legoblokjes? We kennen allemaal deze fantastische wereld en zijn er voortdurend door gefascineerd. 3D-structuren die stukje bij beetje voor onze ogen vorm krijgen en die we zelf kunnen bouwen. Waarom niet hetzelfde doen met de kerstboom? Een originele, unieke en ingenieuze oplossing, laten we eerlijk zijn.

Advertisement

8. Een kerstboom, maar geen dennenboom

8. Een kerstboom, maar geen dennenboom

ledkia.com

Past de klassieke dennenboom niet bij je inrichting of wil je hem gewoon als de kerstcreatie? Hier is de oplossing. Een ander type struik, meer kaal en eenvoudig, maar met een unieke elegantie, zal de juiste touch geven aan de sfeer.

9. De boom die er niet is

9. De boom die er niet is

@danruse/Reddit

Hoe is dit mogelijk? Maak hem maken van draden die van het plafond afdalen en waaraan je de ballen bevestigt die je het leukst vindt. Je hebt eigenlijk geen echte boom om mee te beginnen, noch een vervangende constructie, alleen wat hangende draden, en toch... echt geweldig, vind je niet?

Advertisement

10. Gebruik alleen lampen

10. Gebruik alleen lampen

acel's pin/Pinterest

Ook met een eenvoudig lichtsnoer kun je een originele boom tot leven brengen. Kies een hoek van de kamer waar je hem wilt neerzetten, of de tegen muur die je het mooist vindt, en begin een zigzagbeweging te maken met de lampjes. Haak de decoraties die je wilt aan de draad en klaar ben je. Ideaal, vooral als er weinig ruimte in huis is, maar je toch een boom wilt hebben.

11. Een boom om te lezen

11. Een boom om te lezen

Houston Public Library/Flickr

Als je van boeken houdt en ze overal wilt hebben, waarom maak je er dan geen kerstboom van? Een hele leuke oplossing om de kerstversiering een speciale en mooie uitstraling te geven.

Advertisement

12. Kerstelegantie in een spiraal

12. Kerstelegantie in een spiraal

WoodenLightsAndDecor/Etsy.com

Een chique en eenvoudige oplossing? Hier is precies wat je nodig hebt: een kerstboom die je kunt versieren met alleen een lichtsnoer, volledig gemaakt van hout dat kronkelt in een prachtige spiraal. Meer valt er niet over te zeggen: kies deze boom voor de feestdagen!

13. Sneeuwpop

13. Sneeuwpop

Andrea Wight/Pinterest

Bomen hoeven niet per se groen te zijn, integendeel, ze zijn er in vele kleuren en wit is er daar één van. Voornamelijk gekozen omdat het ons doet denken aan witte wintersneeuw, kan dit type ook worden gebruikt om een sneeuwpopboom te maken. Dat klopt. Want je kunt hem natuurlijk versieren met lichtjes, maar op zo'n manier dat de stam op het lichaam van de sneeuwpop lijkt en de punt, in plaats van de piek, een grappige hoed krijgt. Knopen, ogen, neus en sjaal doen de rest. Echt schattig!

Advertisement

14. Hout en niets anders

14. Hout en niets anders

EtnopiaShop/etsy.com

Een minimale, mooie boom zonder overdaad. Op zichzelf zal het de woonkamer op een unieke manier versieren. Wat vind je ervan, vind je hem zelfs als hij "kaal" is mooi? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wat felle details toe te voegen, of een paar strikken om een vleugje kleur toe te voegen.

15. Wandboom

15. Wandboom

ArtemareItalia/etsy.com

Je wilt niet dat de boom te groot wordt en onnodig veel ruimte inneemt, dus plaats hem tegen een wand. Houten stokken van verschillende lengtes geven je de vorm waarop je een paar kleine decoraties kunt plaatsen. Een creatieve oplossing.

Advertisement

16. Concentrische cirkels

16. Concentrische cirkels

Gerda Van Aart/Pinterest

Als je van geometrische vormen houdt, vooral ronde, is deze oplossing iets voor jou. Je kunt ervoor kiezen om zo'n soort boom te maken door materialen te hergebruiken die je al in huis hebt, door verschillende cirkels van verschillende grootte en misschien concentrisch op de gekozen muur aan te brengen, zodat er een leuk bewegingsspel ontstaat. Als je er dan ballen in plaatst, misschien in verschillende kleuren en maten, geef je de alternatieve boom een nog feestelijker uiterlijk.

17. Paraplu's om je boom te maken

17. Paraplu's om je boom te maken

Marta Diniz/Pinterest

Je hebt er waarschijnlijk nooit aangedacht, wees eerlijk. Maar kijk eens wat een prachtig effect het geeft om verschillende paraplu's boven elkaar te zetten en zo een originele kerstboom te vormen. Je kunt kiezen voor wit, rood, groen, kortom, het is aan jou om met je verbeelding te spelen en prachtige oplossingen te creëren.

18. Welke kleur kies je voor de boom?

18. Welke kleur kies je voor de boom?

The Seasonal Aisle/wayfair.ie

Je wilt geen groene of witte boom, de twee kleuren bij uitstek van de kerstboom, dus welke kleur dan wel? Roze dan maar? Natuurlijk kun je de kerst kleuren zoals jij dat wilt, zelfs roze, waarom niet. Er zijn geen grenzen aan het vieren van deze magische tijd van het jaar en het is alleen aan jou om de oplossing te kiezen die je het mooist vindt.

19. Boom en kerststal samen

19. Boom en kerststal samen

Linda S Burke/Pinterest

Als je niet alleen de boom, maar ook de kerststal wilt en er is niet genoeg ruimte, dan kan het helpen om de twee decoraties samen te voegen. Creëer een soort hut met de boom waarin je ook de kerststal zet zodat je niet te veel ruimte inneemt. Zeer functioneel.

20. Een driehoek en je bent klaar

20. Een driehoek en je bent klaar

maisonsdumonde.com

Eenvoudig betekent niet lelijk. Hier geeft een houten driehoek in combinatie met een lichtsnoer en een paar ballen het kersteffect, maar niet te overdreven, dat je zocht.

21. Krans in plaats van een boom

21. Krans in plaats van een boom

Pinterest

Zelfs een detail dat je aan de boom doet denken, is al genoeg om hem na te maken. En het groen van een krans die rond een houten frame is gedraaid, is genoeg om de prachtige kerstboom tot leven te brengen.

Heb je gezien hoeveel ideeën je kunt gebruiken om de klassieke decoratie te vervangen? Je hoeft er alleen maar even over na te denken en de juiste intuïtie te hebben die bij je smaak en inrichting passen. Welk van deze ideeën heeft jou het meest geïnspireerd en zou je in huis willen hebben voor de aankomende kerst?

Advertisement