Heb je eraan gedacht om de radiatoren te ontluchten? Wanneer en hoe het te doen en waarom het beter is

door Natasja

27 November 2023

Heb je eraan gedacht om de radiatoren te ontluchten? Wanneer en hoe het te doen en waarom het beter is
Advertisement

Met de komst van de herfst en de daaruit voortvloeiende, progressieve daling van de temperaturen is het onvermijdelijk dat de verwarmingssystemen weer moeten worden ingeschakeld om voldoende thermisch comfort in huis te behouden. Voordat je de verwarming aanzet, is het echter essentieel om ervoor te zorgen dat het systeem goed werkt, om een maximale efficiëntie te behouden en te voorkomen dat het verbruik stijgt, zelfs aanzienlijk, wat invloed heeft op de rekening.

Wanneer de koude maanden aanbreken, is het daarom noodzakelijk om de radiatoren te ontluchten om de luchtbellen die erin vastzitten te verwijderen. Na zoveel maanden van inactiviteit heeft het verwarmingssysteem waarschijnlijk een minimum aan onderhoud nodig om opnieuw te kunnen starten met een maximaal rendement. Deze handeling moet ook worden uitgevoerd als je merkt dat de radiatoren niet goed verwarmen, vooral als sommige onderdelen koud zijn tijdens het gebruik.

Maar wanneer en hoe wordt een radiator ontlucht? En vooral, waarom is het zo belangrijk voor het systeem? Dat leggen we hieronder uit.

Advertisement

Wanneer en hoe radiatoren ontluchten

Wanneer en hoe radiatoren ontluchten

Creativo

Het is aan te raden om de radiatoren in de vroege herfst te ontluchten, voordat ze worden aangedaan. Als je het systeem voor de eerste keer inschakelt, controleer dan of je geen gepruttel uit de radiatoren hoort komen en zorg ervoor dat ze allemaal gelijkmatig opwarmen. Als je merkt dat een radiator aan de bovenkant koud blijft, betekent dit dat er lucht in de radiator is opgesloten en dat deze ontlucht moet worden.

Deze handeling moet worden uitgevoerd terwijl het verwarmingssysteem is uitgeschakeld, zodat de lucht, die lichter is, naar de bovenkant van de radiator beweegt, zodat deze volledig kan ontsnappen. Bij sommige modellen gebeurt dit automatisch en is jouw tussenkomst niet nodig, maar in de meeste gevallen moet je handmatig ontluchten met behulp van het ontluchtingsventiel boven op de radiator. Zorg ervoor dat je dit ventiel niet verwart met het thermostaatklep, dat zich meestal aan de andere kant van het ontluchtingsventiel bevindt; dit laatste dient om de waterstroom in de radiatoren te regelen.

Neem een bak om het water op te vangen dat uit de ontluchtingsventielen komt en begin dan met het ontluchten van de radiatoren, te beginnen met degene die zich het dichtst bij de ketel bevindt, zodat je de waterstroom volgt. Open het ventiel met de dop of moersleutel en wacht tot het water gelijkmatig is afgevoerd voordat je het ventiel weer sluit.

Als je klaar bent met het ontluchten van alle radiatoren, controleer dan de druk van de ketel en zorg ervoor dat deze tussen de 1 en 1,5 bar is, anders moet je de druk herstellen met het ventiel aan de onderkant.

Advertisement

Waarom radiatoren ontluchten belangrijk is

Waarom radiatoren ontluchten belangrijk is

Reddit

Het ontluchten van de radiatoren is essentieel om een perfecte efficiëntie van het verwarmingssysteem te garanderen en om voldoende thermisch comfort te bieden zonder een overdreven stijging van het verbruik en dus ook van de kosten van de rekening.

Als je echter merkt dat de radiatoren niet voldoende verwarmen, of als je een deel van het huis meer moet verwarmen dan andere delen, kun je de hydraulische installatie ook later regelen. Deze handeling moet worden uitgevoerd met behulp van de lockshield, een kraan die zich in het onderste deel van de radiator bevindt en die bestaat uit een metalen of plastic dop waarin een inbusschroef verborgen zit. Met deze kraan kan het waterdebiet worden aangepast aan specifieke behoeften en kan het worden gesloten of verminderd in radiatoren die een lager debiet nodig hebben of geplaatst in kamers die een lagere temperatuur kunnen aanhouden.

Deze kraan moet ook worden gecontroleerd als de radiator zelfs na het ontluchten nog steeds niet opwarmt, om er zeker van te zijn dat hij correct is geopend.

Nu is alles echt klaar voor de winter!

Advertisement