Verstopte gootsteen: werkt de yoghurtmethode echt?

door Natasja

26 November 2023

Verstopte gootsteen: werkt de yoghurtmethode echt?
Advertisement

Iedere keer dat je ziet dat het water niet naar behoren door de gootsteenafvoer loopt, maak je je een beetje zorgen. En terecht, want een verstopte gootsteen kan het gevolg zijn van een klein probleem, maar kan ook uitgroeien tot een onvoorzien probleem dat tegen hoge kosten moet worden verholpen. En er zijn genoeg tips om te proberen de situatie te ontstoppen, vaak met ingrediënten die je thuis hebt. Veel daarvan zijn effectief, maar er zijn er ook die minder betrouwbaar zijn.

In welke van de twee categorieën valt het idee om yoghurt te gebruiken om een afvoer te ontstoppen? Zit er een kern van waarheid in of is het een middel om te vermijden? Laten we samen uitzoeken of het werkt.

Advertisement

Yoghurt om afvoeren te ontstoppen

Yoghurt om afvoeren te ontstoppen

Alabama Extension/Wikimedia commons

De meningen zijn verschillend. Online kun je veel aanwijzingen vinden voor het gebruik van yoghurt als alternatief voor de gebruikelijke middelen om een gootsteen te ontstoppen.

Er wordt vooral aangeraden om gewone, natuurlijke witte yoghurt te gebruiken (zonder suiker of stukjes fruit, granen, koekjes en dergelijke), of Griekse yoghurt - die echter veel compacter is. Waarom zou dit werken? Blijkbaar "eten de enzymen in de yoghurt de verstopping in de leidingen op, waardoor deze wordt afgebroken en verstoppingen worden verwijderd". Er zijn eigenlijk geen studies of meningen van experts te vinden die deze praktijk bevestigen.

Het is echter wel bekend dat er handelingen zijn die altijd vermeden moeten worden als het gaat om wat je door de afvoer moet gieten. Een daarvan is dat je nooit vettige stoffen moet gieten, vooral niet stoffen die kunnen stollen in de kou en verstoppingen kunnen veroorzaken. Als de yoghurt dicht bij de massa stopt die de verstopping veroorzaakt, kan het de verstopping juist vergroten en het erger maken. En als je het samen giet met kokend water (het water dat echt verstoppingen doet smelten), kan dat de enzymen doden die verondersteld worden te helpen bij verstoppingen.

Een ander punt om in gedachten te houden: yoghurt is natuurlijk, dus het lijkt geen kwaad te kunnen om het door de gootsteen te gieten. Dat kun je ook doen als je ontdekt dat het bedorven is in de koelkast.

Maar let op: zuivelproducten, inclusief yoghurt, mogen niet door de gootsteen worden gespoeld, omdat het stoffen zijn die niet gemakkelijk kunnen worden afgebroken. Als ze in waterleidingen terechtkomen, tasten ze het zuurstofgehalte aan, omdat bacteriën veel zuurstof nodig hebben om de stof af te breken. Als je dit regelmatig zou doen, zelfs met kleine hoeveelheden, zou je schade kunnen aanrichten. Aan de andere kant lijkt het erop dat het gooien van melk en zuivelproducten op weilanden of landbouwgrond goed is voor de plantengroei... Je kunt dus overwegen om yoghurt in de tuin te gooien!

Tot slot: het is geen bijzonder goedkope oplossing.

Advertisement

Doe-het-zelf-methoden om gootstenen te ontstoppen

Doe-het-zelf-methoden om gootstenen te ontstoppen

Creativo

Zoals eerder gezegd, is kokend water de beste bondgenoot. Verwarm water in een pan of waterkoker en giet het in de afvoer: het zal effectief de vettige delen oplossen die de massa die in de leidingen vastzit bij elkaar houden.

Voor een beter effect, kun je tussen elke dosis water baking soda gieten. Op een vergelijkbare manier is witte azijn nuttig, nog meer als je het een beetje verwarmt. Dat kan op zichzelf gegoten worden, of na een paar minuten baking soda door de afvoer.

Als de aangegeven methoden niet werken, is het altijd het beste om de situatie door deskundigen te laten controleren.

Advertisement