Hoe verwijder je vlekken van rode wijn uit een tapijt zonder het te beschadigen?

door Natasja

24 November 2023

Hoe verwijder je vlekken van rode wijn uit een tapijt zonder het te beschadigen?
Advertisement

Als het om schoonmaken gaat, is het belangrijk het gewenste resultaat te bereiken, ongeacht de kosten: als je een aangebrande pan moeten schoonmaken of roest moet aanpakken, komen alle middelen en producten van pas omdat je tenslotte weinig te verliezen hebt.

Het is een hele andere zaak als het gaat om een waardevol kledingstuk of, erger nog, een luxueus tapijt... Zeker in deze gevallen blijft het een prioriteit om het waardevolle voorwerp schoon te krijgen, maar zonder het te beschadigen! Daarom stellen we enkele doeltreffende en zachte oplossingen voor om je te helpen bij deze onaangename omstandigheden.

Advertisement

Ingrediënten voor het verwijderen van wijnvlekken

Ingrediënten voor het verwijderen van wijnvlekken

Freepik

Er is maar een moment van afleiding nodig en het kwaad is al geschied: een klein stootje kan er gemakkelijk toe leiden dat een glas rode wijn op de grond valt en de vloeistof overal rond laat spetteren, ook op een fijn, lichtgekleurd tapijt... in zulke gevallen moet je helder blijven en bedenken hoe je een van deze ingrediënten moet gebruiken.

  • Azijn: zodra je de wijn grotendeels hebt verwijderd met keukenpapier, neem je wat azijn om het volgende mengsel te maken. Verdun twee theelepels azijn in een teil met ongeveer een halve liter water, dat bij voorkeur lauwwarm moet zijn. Dompel nu een spons in de oplossing en dep de bevlekte plek voorzichtig totdat het vuil is verdwenen.
  • Waterstofperoxide en afwasmiddel: een ander zeer effectief middel is het maken van een geschikt schoonmaakmiddel voor dit probleem. Giet 3/4 waterstofperoxide en 1/4 afwasmiddel in een spuitfles, spuit het mengsel op de vlek en laat het 10 tot 25 minuten inwerken. Houd de reactie in de gaten en zodra je ziet dat de vlek begint te verdwijnen, veeg je het weg met een zachte doek.

Maar dat is niet alles: er zijn nog een paar andere trucjes die een doorslaggevende vlekverwijderende actie kunnen uitvoeren.

Advertisement

Alternatieve oplossingen

Alternatieve oplossingen

8photo/Freepik

Als je de bovengenoemde ingrediënten niet hebt, geen probleem: je hebt vast wel een van de volgende ingrediënten in de voorraadkast!

  • Zout: dit ingrediënt kan moeilijk ontbreken in huis gezien het gebruik in de keuken en ook in deze omstandigheid kan het zeer nuttig zijn. Wees royaal met de hoeveelheid en giet het op het tapijt zodat de vlek volledig bedekt is. Wacht vervolgens geduldig tot de korrels hun werk doen door de wijn te absorberen!
  • Club soda: een zeer bruisend bruiswater dat wonderen schijnt te doen in zulke gevallen. Veel mensen hebben het op internet over het buitengewone vermogen van club soda om de wijn te verdunnen en er zo voor te zorgen dat de wijn zich niet meer aan de stof bindt, zodat een vlek van de alcoholische vloeistof veel gemakkelijker te verwijderen is!

Tot slot, onthoud dat je nooit op een wijnvlek moet wrijven, maar altijd moet deppen. Wat is volgens jou de meest effectieve methode om een wijnvlek te verwijderen?

Advertisement