Geoxideerd koper: maak het weer als nieuw met de juiste handelingen

door Natasja

24 November 2023

Geoxideerd koper: maak het weer als nieuw met de juiste handelingen
Advertisement

Wat zijn koperen pannen toch mooi: ze zijn prachtig om naar te kijken en geweldig om in te koken. Ze zijn een echte investering als je bedenkt hoe lang ze meegaan, maar het is ook waar dat ze gemakkelijk oxideren en hun oorspronkelijke glans verliezen. Hoewel een beetje slijtage normaal is, is het ook zo dat het leuk is om ze weer te zien glanzen en dus zouden we ze graag weer zo goed als nieuw maken - of bijna als nieuw. En hoe kan je dat doen? Zelfs als je ze goed schoonmaakt, lijken bepaalde donkere vlekken er niet af te gaan en verdwijnt langzaam de warme kleur die ze in het begin hadden.

Er zijn een paar methoden die je kunt proberen, en we laten er hieronder drie zien.

Advertisement

De oxidatie van koperen pannen

De oxidatie van koperen pannen

rawpixel.com

De patina die je op koper ziet, is het gevolg van oxidatie. Een fenomeen dat ook zilver of messing 'beschadigt' en dat optreedt wanneer deze metalen lange tijd worden blootgesteld aan zuurstof, water en meestal lucht. Onmogelijk te vermijden dus.

Vooral de koperen pannen die je in de keuken gebruikt, komen ook in aanraking met vuil, olie en vet, en vervolgens met zelfs agressieve chemicaliën. Wanneer koper aan al deze stress wordt blootgesteld, verandert het uiteindelijk van kleur en krijgt het een patina dat groenblauw of heel donker amberkleurig kan zijn.

Advertisement

Methoden voor het reinigen van koperen pannen

Methoden voor het reinigen van koperen pannen

needpix.com

Er zijn specifieke producten te koop, maar je moet ervoor zorgen dat ze geschikt zijn voor gebruik op voorwerpen die je gaat gebruiken om te koken. Als je daarentegen zelfgemaakte methoden wilt proberen op basis van ingrediënten die je eigenlijk al in de keuken gebruikt, kun je het volgende proberen:

  • Crème van wijnsteen en citroen: maak een crème met 2 eetlepels wijnsteen en een eetlepel citroen, neem een zachte doek en gebruik deze om de crème over het hele oppervlak te verspreiden, vooral op de plekken waar vlekken zitten. Werk het even in en neem dan een andere vochtige doek om de wijnsteencrème weg te vegen. Onmiddellijk goed laten drogen en je zult het verschil zien.
  • Baking soda en citroen: gebruik bijna hetzelfde, net alsof je schoenen poetst, en breng het met ronddraaiende bewegingen aan. Daarna spoel je het af zonder stromend water te gebruiken, maar met een vochtige doek, en droog je het om te polijsten.
  • Citroen en zout: neem een verse citroen, snijd hem doormidden en doop de gesneden kant in een berg zout die je op een snijplank hebt gegoten. Gebruik de citroen dan als een spons om over het koper te wrijven en doop opnieuw in het zout wanneer dat nodig is. Daarna weer afspoelen en drogen zoals hierboven beschreven.

Dit zijn drie heel eenvoudige middelen, maar we willen je er toch aan herinneren niet te overdrijven of te hard te wrijven. Als er weinig vlekken zijn en er geen opgezwollen patina is, is het misschien beter om het koper zijn gang te laten gaan, omdat het geen kwaad kan om het op natuurlijke wijze te zien 'verouderen'.

Advertisement