Hoe bereid je een simmer pot met de typische geuren van de winter en de feestdagen?

door Natasja

26 November 2023

Hoe bereid je een simmer pot met de typische geuren van de winter en de feestdagen?
Advertisement

Elk seizoen wordt gekenmerkt door zijn eigen reeks geuren en de winter is daar zeker geen uitzondering op. Ondanks het feit dat de kou en de neerslag elke geur lijken te willen uitwissen, samen met de kleuren die ze verbergen, wordt de winter ook gekenmerkt door zijn aangename, typisch warme en gezellige geuren, in schril contrast met de steeds kouder wordende temperaturen.

Om de geuren van dit seizoen in huis te halen, hebben we verschillende mogelijkheden en een van de meest suggestieve is zeker de bereiding van een simmer pot. De Engelse naam betekent 'stoofpotje' en verwijst naar de bereiding, die wordt gedaan door fruit en kruiden te laten trekken op een laag vuurtje.

Hoe wordt de simmer pot bereid en hoe kan het je helpen om het huis te hullen in de aangename, gezellige geur van de feestdagen? We leggen het hieronder uit.

Simmer pot: basisaanwijzingen voor toepassing in elk seizoen

Simmer pot: basisaanwijzingen voor toepassing in elk seizoen

Freyas_Fire/Reddit

De simmer pot kan in elk seizoen worden gemaakt, waarbij je de ingrediënten varieert om een geur te krijgen die meer bij het huidige seizoen past, maar de basisprocedure is altijd hetzelfde.

Allereerst moet je een steelpan pakken, deze voor 3/4 vullen met water en aan de kook brengen. Zet het vuur laag en haal het deksel van de pan als er stoom uit komt, voeg de ingrediënten van je keuze toe en laat het geheel op een laag pitje koken, zorg ervoor dat het vloeistofniveau nooit onder de helft van de pan zakt en vul indien nodig bij.

Dankzij deze eenvoudige truc zal je huis altijd lekker ruiken en kun je je favoriete geur kiezen afhankelijk van het seizoen of, waarom niet, afhankelijk van je stemming.

Advertisement

Ingrediënten voor een winterse simmer pot

Ingrediënten voor een winterse simmer pot

Rhooja/Reddit

Om te genieten van de warme, omhullende geur van de winter, kun je verschillende ingrediënten in je winterse simmer pot doen:

  • appel, kaneel, sinaasappel en kruidnagel verspreiden een aangename appeltaartgeur in huis;
  • voor een pittige en kerstachtige simmer pot gebruik appelschijfjes en citrusvruchten zoals sinaasappel, citroen, mandarijn en grapefruit, en voeg takjes rozemarijn, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat toe;
  • of breng de kerst op smaak met een simmer pot met veenbessen, sinaasappel, piment, rozemarijn, kruidnagel en kaneel;
  • voor een zuiverende geur die een reinigend gevoel achterlaat, kies sinaasappel, salie, kaneel, anijs, rozemarijn, jeneverbes en laurier;
  • kies voor Allerheiligen een mengsel van gezoete sinaasappels, appels, citroenen, kruidnagel, rozemarijn, laurier, roos, zwarte peper en kaneel.

Over het algemeen stellen we voor om tijdens de winterdagen de intense geur van appel- en citrusvruchten, de warme noten van specerijen, de zoetere noten van vanille en de balsamico noten van eucalyptus, jeneverbes of den om het welzijn van de luchtwegen te behouden, te gebruiken.

Zet de pan maar klaar, het is tijd om de simmer pot te bereiden!

Advertisement