De juiste kweek en verzorging van de Schlumbergera oftewel kerstcactus

door Natasja

26 November 2023

De juiste kweek en verzorging van de Schlumbergera oftewel kerstcactus
Advertisement

Net als verschillende andere feestplanten is de kerstcactus een van de symbolen van de feestdagen vanwege zijn roze, rode of paarse bloei in december en is daarom erg populair als kerstcadeau of als levend decoratief element voor in huis. Maar ook buiten de bloeiperiode kan deze plant zeer decoratief zijn, dankzij de bijzonderheid van zijn stengel en zijn diepgroene kleur.

Het is een plant die niet giftig is voor mens en dier. Honden en katten krijgen alleen maag- en darmproblemen als ze er te veel van eten en daarom is het te verkiezen boven andere soorten als je harige vrienden in huis hebt. De kerstcactus is ook een plant die heel gemakkelijk te kweken is, in tegenstelling tot de kerstster, die best veel zorg nodig heeft om elk jaar weer te groeien en te bloeien, en kan je dus het hele jaar door veel voldoening geven door de kamers te versieren met zijn felle kleuren.

Maar hoe verzorg je deze prachtige plant? Laten we het hieronder bekijken.

Kerstcactussen kweken en verzorgen

Kerstcactussen kweken en verzorgen

cccreneeccc/Reddit

Afkomstig uit het regenwoud, houdt de kerstcactus, in tegenstelling tot andere vetplanten, van vocht en gefilterd licht. Zijn ideale positie is daarom naast een raam op het oosten, zodat hij in de vroege ochtenduren indirect licht krijgt. Hij kan in de zomer buiten staan, mits hij op een schaduwrijke plek staat, en moet weer naar binnen worden gehaald als de temperatuur onder de 10 graden Celsius zakt.

Net als veel van zijn tropische collega's houdt de Zygocactus niet van teveel water en moet daarom alleen water krijgen als de grond droog is, door een laagje geëxpandeerde klei op de bodem van de pot te leggen. Tijdens de bloeiperiode om de 15 dagen, tijdens de rustperiode één keer per maand bemesten met een kaliumrijk product en aan het eind van de lente snoeien door de oudere, beschadigde delen te verwijderen.

De kerstcactus is een snelgroeiende plant, dus het is aan te raden om elk jaar na de bloei te verpotten.

Advertisement

Verschillende soorten Zygocactussen

Verschillende soorten Zygocactussen

britishelvis/Reddit

Er zijn 3 hoofdvariëteiten Zygocactussen:

  • de Paascactus bloeit als eerste, tussen maart en mei; hij heeft opzichtige trompetvormige bloemen in rood, oranje of roze;
  • de Thanksgivingcactus begint begin november te bloeien en duurt tot december; hij wordt ook wel de krabcactus genoemd vanwege de scherpe haken op de vierkante segmenten;
  • de Kerstcactus, ten slotte, bloeit het laatst, tussen december en januari, en komt voor in talrijke cultivars die verschillen in de periode en kleur van hun bloei, maar ook in de vorm van hun bloemen en de grootte die ze bereiken tijdens hun groei.

Al deze verschillende cultivars en variëteiten hebben gemeen dat ze zeer snel groeien en buitengewoon lang meegaan, waardoor het vaak planten zijn die generaties lang meegaan.

Heb jij jouw kerstcactus al uitgekozen?

Advertisement