De kerstster kweken en verzorgen: hoe laat je hem door de jaren heen bloeien?

door Natasja

26 November 2023

De kerstster kweken en verzorgen: hoe laat je hem door de jaren heen bloeien?
Advertisement

De kerstster, altijd erkend als een van de symbolen van Kerstmis bij uitstek, is een plant die oorspronkelijk uit Mexico komt en waarvan de stervormige bladeren een bijzonder en origineel, zeer decoratief element vormen dat zeer gewaardeerd wordt tijdens de feestdagen, maar ook in staat is om het huis gedurende het hele winterseizoen op te fleuren.

Misschien weet niet iedereen dat kerststerren in het wild grote bomen zijn die tot wel 4 meter hoog kunnen worden, maar ook als potplant kunnen ze van jaar tot jaar bloeien en groeien.

De reden waarom deze planten in de meeste gevallen tegen het einde van het koude seizoen vergaan, is voornamelijk een gebrek aan kennis over de verzorging die nodig is om ze levensvatbaar te houden en te laten gedijen, van de juiste plaatsing tot de juiste verlichting, van het meest geschikt water geven tot bescherming tegen warme en koude stromen.

In deze korte gids leggen we alles uit wat je moet weten over het kweken en verzorgen van kerststerren, zodat je ze elk jaar opnieuw kunt laten bloeien.

Advertisement

Verzorging en kweek van de kerstster

Verzorging en kweek van de kerstster

Grampa Moses/Reddit

De eerste belangrijke stap bij het kopen van een kerstster is om deze te beschermen tegen temperatuurschommelingen, zowel op weg naar huis als op de uiteindelijke plek. Zorg er daarom voor dat je hem beschermt tegen de kou op de terugweg van de winkel en zet hem, eenmaal thuis, uit de buurt van deuren, ramen en radiatoren zodat hij niet wordt blootgesteld aan tocht of buitensporige temperatuurschommelingen.

Tussen februari en april kan de plant zijn bladeren verliezen, maar dit maakt deel uit van zijn normale vegetatieve cyclus, hoewel je met de juiste zorg het hele jaar door van zijn gebladerte kunt genieten. Dit is ook de ideale tijd voor het verpotten, wat moet gebeuren wanneer de plant de meeste bladeren heeft verloren en in ieder geval in juni, door de plant in een iets grotere pot te zetten.

Snoeien moet tegen het einde van de lente gebeuren, enkel om de plant op de gewenste grootte te houden en droge bladeren te verwijderen, met een zeer scherp stanleymes.

Wat water geven betreft, moet je oppassen voor waterverzadiging, daarom moet je dit alleen in kleine hoeveelheden doen als de grond droog is. In de zomer moet er vaker en overvloediger worden gesproeid dan in de winter, waarbij de luchtvochtigheid op 50-60% moet worden gehouden.

Optimale lichtomstandigheden bepalen het opnieuw bloeien en we zullen dit hierna in detail bespreken.

Advertisement

De juiste verlichting om de kerstster weer tot bloei te laten komen

De juiste verlichting om de kerstster weer tot bloei te laten komen

8zil/Reddit

De kerstster is een kortedagplant en heeft daarom veel uren duisternis nodig om te bloeien. Dit betekent dat je de plant in de zomer buiten kunt laten staan en minstens 6 uur per dag aan direct zonlicht kunt blootstellen, maar dat de plant vanaf het moment dat hij weer begint te groeien in september vele uren volledige duisternis nodig heeft. De ideale afwisseling is 16 uur volledige duisternis gevolgd door 8 uur licht, waarbij je ervoor moet zorgen dat je de plant regelmatig draait zodat alle delen afwisselend verlicht zijn.

Tijdens de uren dat het donker is, verdraagt de kerstster ook geen kunstlicht, dus is het aan te raden om de plant 's nachts te beschutten in een kamer die niet verlicht is, ook niet door straatlicht, of om hem te bedekken met een zak die voorkomt dat er licht doorheen komt, terwijl je hem bij zonsopgang weer in het licht kunt zetten.

Als deze afwisseling ongeveer 10 weken duurt, zal de kerstster weelderig bloeien tijdens de feestperiode in december.

Veel succes met je kerstster!

Advertisement