11 prachtige ideeën voor een prachtige vintage keuken

door Natasja

25 November 2023

11 prachtige ideeën voor een prachtige vintage keuken
Advertisement

De keukenomgeving is veel meer dan een plaats omsloten door vier muren waar voedsel wordt bereid: het is een ruimte waar verbeelding en kunst samenkomen om de meest verlangende culinaire verlangens te bevredigen, waar we experimenteren, creëren en leren.

Als je er net zo over denkt, ben je zeker niet iemand die tevreden is met een banale, doorsnee inrichting dat je in alle moderne huizen terugziet. Dus waarom zou je de keuken niet inrichten denkend aan vroeger en de gevoelens oproepen die je als kind had toen je bij je moeder in de keuken zat terwijl ze de zondagse lunch bereidde? Een vintage keuken is ideaal: we stellen 11 prachtige ideeën voor om je enthousiast te maken en mee op reis met je gedachten te nemen.

Advertisement

1. Een essentieel ontwerp

1. Een essentieel ontwerp

Natalie Jeffcott/Apartmenttherapy

Laten we beginnen met de 'basis', wat is vintage? We kunnen het zo definiëren als alles dat 'gedateerd' is om zo te zeggen, dat tot een ander tijdperk behoort of meer gewoon iets ouderwets, uit zijn context en uit de huidige mode.

Maar juist daarom heeft het zijn charme en het principe waarop het is gebaseerd, als het om meubels gaat, is eenvoudig en spartaans, bijna essentiële vormen.

Advertisement

2. De kleuren van vintage

2. De kleuren van vintage

Ellie Arciaga Lillstrom/Apartmenttherapy

De kleuren identificeren deze stijl perfect: ze zijn licht en contrasteren vaak met elkaar om alle meubels nog meer te laten opvallen.

De kleur groenblauw is een van de populairste en meest tot de verbeelding sprekende kleuren, en in dit geval zorgt de zwart-wit geblokte vloer ervoor dat hij nog meer opvalt en je meteen terugbrengt in de tijd.

3. Met geel is aller mooier

3. Met geel is aller mooier

@cafeappliances/Instagram

Nu we het toch over kleuren hebben: de kleur die het meest in het oog springt, 'wint', verwondert, maar geeft je tegelijkertijd het gevoel dat je als door een warme omhelzing wordt verwelkomd.

Zonnig geel creëert zeker een aangename en vrolijke sfeer: ideaal om urenlang heerlijk te kokerellen.

4. Puur en simpel: de kracht van ouderwets hout

4. Puur en simpel: de kracht van ouderwets hout

@renovatingthepinkhouse/Instagram

Als de kleuren van vintage opvallend moeten zijn, betekent dat niet dat het ontwerp van de meubels even opvallend moet zijn.

Meubels met een licht versleten, doorleefde look weerspiegelen deze stijl perfect, en klassiek, onversierd hout is perfect om een rustieke, vintage look aan een keuken te geven!

5. Het belang van huishoudelijke apparaten

5. Het belang van huishoudelijke apparaten

@ mylifeinmulticolor/Instagram

De apparaten en keukenaccessoires waarvan de vormen en lijnen totaal niet op die van de modernere lijken, spelen een belangrijke rol.

Een 'ronde' koelkast doet denken aan het ontwerp van een oude Jukebox uit de jaren 90 en katapulteert je meteen naar het verleden. Maar al die elektronische apparaten met vierkante, scherpe vormen zijn ook prima: het belangrijkste is dat ze essentieel zijn.

Advertisement

6. De perfecte balans van een vintage keuken

6. De perfecte balans van een vintage keuken

@myvintagecottagestyle/Instagram

Harmonie en evenwicht van een paar eenvoudige elementen zijn de weg vooruit bij het inrichten in vintage stijl.

We raden je aan om twee kleuren te kiezen: de ene wordt de hoofdkleur en de andere wordt gebruikt om de hoofdkleur te begeleiden en te accentueren. Als je dit eenmaal hebt gedaan, hoef je alleen nog maar met de andere elementen te spelen en deze regel te respecteren.

7. Het belang van details

7. Het belang van details

@homeofcharl/Instagram

De details waarmee je je keuken versiert, zoals zichtbaar servies, planken en planten, spelen daarom een belangrijke rol.

Elk detail mag nooit anoniem zijn en toch zo eenvoudig mogelijk blijven, zoals de gouden handgrepen van deze donkergroene meubels.

Advertisement

8. Vintage schiereiland keuken

8. Vintage schiereiland keuken

@savagehouse1970/Instagram

Vintage inrichten betekent niet per se dat je het innovatieve moet opgeven: hou je van een schiereiland voor de keuken? Geen probleem, je kunt er heel goed een in je keuken plaatsen door hem aan te passen aan een meer 'oude' stijl, zoals op deze foto.

9. Het combineren van vintage en rustieke elementen

9. Het combineren van vintage en rustieke elementen

@myvintagecottagestyle/Instagram

Natuurlijk heeft een ontwerp altijd een 'beste vriend' en vintage vindt zijn perfecte bondgenoot in de rustieke stijl.

Doorleefde meubels, bijna armoedig (maar die dat in werkelijkheid niet zijn) passen perfect bij een stijl die eenvoudig en gedateerd wil lijken.

Advertisement

10. Het belang van kleurcontrasten

10. Het belang van kleurcontrasten

@one_fine_farmhouse/Instagram

Wat heeft een zuurstokroze kleur te maken met een Perzisch groene kleur? Simpel, niets: maar het is perfect voor de vintage keuken!

De 'sterkste' contrasten maken deze stijl heel duidelijk: je moet het gelijk kunnen zien, en deze keuken die op deze manier is ingericht, slaagt daar perfect in.

11. Een vintage 'gebloemde' keuken

11. Een vintage 'gebloemde' keuken

@the.in.design.co/Instagram

Maar het mooie van een vintage ontwerp is dat het naar eigen smaak kan worden benut: als je de voorkeur geeft aan minder opvallende kleuren, is dat ook prima.

Heel weinig details zijn genoeg om een onmiskenbare touch te geven: ook felgekleurde bloemen kunnen helpen en de ervaring van een vintage sfeer verrijken!

Dus onthoud: voor een vintage keuken die nostalgische en aangename emoties kan overbrengen, hoef je alleen maar te kiezen voor oplossingen met kleuren die typisch zijn voor vroeger, essentiële meubels met strakke vormen, kleurenspellen en accessoires die goed bij de omgeving passen. Nu ben je klaar om terug te gaan in de tijd: "goede reis!"

Advertisement