Heb je een middagje vrij? Maak deze 10 unieke decoraties met papier

door Natasja

25 November 2023

Heb je een middagje vrij? Maak deze 10 unieke decoraties met papier
Advertisement

Papier is een zeer veelzijdig materiaal voor creatief werk en kan op oneindig veel verschillende manieren worden gebruikt om prachtige en originele doe-het-zelfdecoraties voor in huis te maken. Papier is makkelijk te gebruiken, zelfs voor de allerkleinsten, het is een goedkope grondstof die altijd in huis aanwezig is, ook als gerecycled materiaal, en ongeacht je niveau van ervaring in creatief werk, kun je prachtige projecten maken door simpelweg gekleurde vellen papier of karton, een schaar, een liniaal en lijm te gebruiken.

Van origami tot lampionnen, van muurcollages tot 3-dimensionale decoratieve objecten, van doe-het-zelf-wenskaarten tot papier-maché beelden, je kan heel veel creëren in een creatieve middag papier knutselen. Je hebt geen ervaring of grote handvaardigheid nodig om prachtige decoraties te maken, iedereen kan ontwerpen vinden die passen bij zijn of haar behoeften en mogelijkheden.

We zetten 10 unieke projecten op een rij die je in één middag met papier kunt maken.

Advertisement

1. Honingraat papieren ballen

1. Honingraat papieren ballen

@thelittlecrafties/Instagram

Neem een paar vellen gekleurd papier en knip er rondjes van gelijke grootte uit; vouw ze een paar keer, lijm ze vast en maak ze af met een touwtje. Je gekleurde bal is in een mum van tijd klaar om muren, ramen, deuren, plafonds of waar dan ook mee te versieren.

Advertisement

2. Palmbladeren

2. Palmbladeren

@Anastasia Onishchenko/YouTube

Voor prachtige palmbladeren met een exotisch tintje heb je alleen inpakpapier, touw, houten stokjes en hete lijm nodig, en natuurlijk een schaar, potlood en liniaal. Nadat je het papier op de gewenste grootte hebt geknipt, hoef je het alleen nog maar te vouwen met behulp van de liniaal en vast te maken aan de basis op het stokje. Kleur naar wens en gebruik de bladeren als wanddecoratie of in mooie decoratieve vazen.

3. Chinese papieren lampions

3. Chinese papieren lampions

auntannie.com

Als je van lampions houdt, maak ze dan van papier. Er zijn veel modellen waaruit je kunt kiezen en Chinese lantaarns zijn erg mooi, decoratief en heel gemakkelijk te maken. Neem een paar gekleurde kaarten, vouw ze in de lengte doormidden, trek een lijn op 1,5 centimeter van de buitenrand en teken horizontale lijnen op 1 of 2 centimeter van elkaar vanaf de vouw tot de lijn naast de rand. Knip ze uit en sluit ze tot een cilinder, laat de vouw naar buiten vallen en voeg het handvat toe. Je lampion is klaar.

4. 3D papieren cactus

4. 3D papieren cactus

kidscraftroom.com

Hou je van planten maar ben je niet goed in het kweken ervan? Maak je geen zorgen, je kunt schattige 3D papieren cactussen maken. Je kunt kant-en-klare vormen downloaden of ze zelf natekenen, uitknippen en aan elkaar plakken om er prachtige planten van te maken. Voeg kleurrijke bloemen naar smaak toe en je cactussen zijn klaar.

5. Realistische papieren rozen

5. Realistische papieren rozen

@Being Artistic/YouTube

Met de Japanse origamikunst kun je echte kunstwerken maken door eenvoudige vellen papier meerdere keren te vouwen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het maken van prachtige, realistische papieren rozen? Je kunt ze lekker laten ruiken met etherische olie en ze in een vaas zetten, ze zullen waardige en geurige vervangers zijn van de echte rozen.

Advertisement

6. Glitter papieren kerstkransen

6. Glitter papieren kerstkransen

@Cherry art & craft/YouTube

Maak met glitterpapier kleine kerstkransen om de kertboom mee te versieren, maar ook gegroepeerd aan slingers om als decoraties aan het plafond of aan deuren en ramen te hangen. Maak vierkantjes van glitterpapier die je dubbelvouwt door ze horizontaal van de vouw door te knippen. Maak een cilinder die je sluit tot een cirkel. Voeg naar wens strikjes en glitterballetjes in een contrasterende kleur toe.

7. Sneeuwvlokken

7. Sneeuwvlokken

@Easy Paper Crafts/YouTube

Met origami of knipsels uit eenvoudige vellen drukpapier kun je mooie sneeuwvlokken maken, waarvan sommige heel originele en decoratieve vormen hebben. Laat je inspireren door de vele beschikbare projecten en probeer de verschillende technieken uit, je huis zal gevuld zijn met magie met deze prachtige decoraties.

Advertisement

8. Bloemrijke wanddecoraties

8. Bloemrijke wanddecoraties

@Nive Crafts/YouTube

Of het nu gaat om schilderijtjes in kartonnen frames of complexere hangende decoraties, papier is de perfecte grondstof voor levendige bloemdecoraties voor de muren. Laat je leiden door je verbeelding terwijl je het papier in verschillende 2- of 3-dimensionale vormen knipt en vouwt.

9. Wolk met regenboog

9. Wolk met regenboog

@SimpleCraftIdea/YouTube

Perfect om aan de muur of het raam te hangen, een schattig wolkje met een regenboog is de perfecte goedemorgenwens voor de kinderen. Eenvoudig te maken met gekleurd karton, transparante dubbelzijdige tape en wattenbolletjes.

Advertisement

10. Wenskaarten en inpakpapier

10. Wenskaarten en inpakpapier

@Crafts and Kutir/YouTube

Wat voor gelegenheid je ook viert, het wordt nog leuker als je het vergezeld laat gaan van een kunstig ingepakt cadeau of een zelfgemaakte wenskaart. Neem gewoon wat gekleurd papier of karton en laat je creativiteit je inspireren om mooie verpakkingen voor je cadeaus en leuke pop-up wenskaarten te maken.

Heb je al gekozen met welk project je vanmiddag wilt beginnen?

Advertisement