Hulst: de 7 mooiste en verrassendste soorten van de beroemdste kerstplant

door Natasja

25 November 2023

Hulst: de 7 mooiste en verrassendste soorten van de beroemdste kerstplant
Advertisement

De hulst (of toepasselijker: Ilex) is een winterharde en uiterst decoratieve plant en zeker de koning onder de kerstdecoraties. We vinden zijn rode bessen en piekerige, getande bladeren in composities van echte en kunstplanten, en ook in alle feestdagenillustraties, traditioneel of niet. Kortom, hij is altijd populair tijdens de kerst. En iedereen die een struik in huis heeft, weet dat deze plant eigenlijk op zijn mooist is in hartje winter, wanneer de bladeren en bessen altijd weer een nieuw spektakel vormen.

In werkelijkheid is hulst echter het hele jaar door mooi, dankzij het groenblijvende blad en zijn uitstekende vermogen om zowel de kou van de winter als de hitte van de zomer te weerstaan. Bovendien zijn er verschillende variëteiten, sommige met bladeren die helemaal niet puntig zijn, andere met geelbonte bladeren of met koperkleurige bessen. Laten we er hieronder enkele bekijken.

Advertisement

Verzorging van hulst

Verzorging van hulst

Anne Burgess/Geograph.org (CC 2.0)

Een van de kenmerken van hulst die je nooit mag vergeten, is dat het een tweehuizige plant is. Dit betekent dat elk exemplaar ofwel mannelijke ofwel vrouwelijke bloemen heeft, maar nooit allebei. En het belangrijkste gevolg voor degenen die Ilex in huis willen hebben om van de schoonheid van zijn vruchten te genieten, is dat ze twee planten moeten hebben: de vrouwelijke die de bessen produceert en de mannelijke om de bloemen te bestuiven.

Dat gezegd hebbende, is hulst niet bijzonder veeleisend in termen van cultivatie. Hij gedijt ook goed in schaduwrijke delen van de tuin, hoewel hij een beetje zon liever heeft, en wat de grond betreft, groeit hij het best in goed gedraineerde, licht zure grond die rijk is aan organisch materiaal. Hij hoeft alleen het eerste jaar water te krijgen om ervoor te zorgen dat hij bezit neemt van de grond, daarna wordt hij zelfstandig. De groei is traag, maar deze plant heeft eigenlijk geen last van ziektes.

Advertisement

De meest voorkomende soorten hulst: Europese en Amerikaanse hulst

De meest voorkomende soorten hulst: Europese en Amerikaanse hulst

SEEDMALL/Etsy

Op de foto hierboven zie je de meest voorkomende hulstsoort in Europa, de Ilex Aquifolium, terwijl je eerder een bonte versie ziet - ook vrij gemakkelijk te vinden. Getande bladeren, rode bessen, een maximale hoogte tussen 5 en 8 meter. Hij kan goed tegen ziektes en is ook geschikt voor de teelt in steden, omdat hij de vervuiling in stedelijke gebieden goed verdraagt.

clemson.edu

clemson.edu

In Amerika is de inheemse soort bij uitstek echter de Ilex opaca, die minder stekelige bladeren heeft en een iets delicatere kleur groen dan zijn Europese familielid. Het is een echte boom die tot 12-18 meter hoog kan worden.

havlis.cz

havlis.cz

Voordat we het over enkele andere Ilexfamilies hebben, willen we graag wijzen op een variëteit van de Ilex aquifolium die geliefd is om zijn oranje, eigenlijk, amberkleurige bessen. Hij heet Ilex aquifolium 'AMBER' en heeft als extra bijzonderheid dat de bladeren niet getand zijn, maar golvende randen hebben.

Ilex x meserveae “Blue Maid”

Ilex x meserveae “Blue Maid”

Le Georgiche

Laten we nu de categorie 'ilex meservae' bespreken. De planten die hiertoe behoren, zijn hybriden van andere hulstsoorten (de rugosa is afwisselend gehybridiseerd met aquifolium of cornuta) en hebben de bijzonderheid dat ze zeer koude temperaturen kunnen verdragen, zelfs rond -25°. Bovendien zijn ze, in vergelijking met de andere soorten die we tot nu toe hebben gezien, compacter van formaat en dus ook geschikt om in grote potten te kweken.

De aangegeven variëteit, 'Blue Maid', dankt zijn naam aan de bijzondere kleur van de bladeren, die blauwgroen zijn. Hij heeft een delicate en mooie bloei in de lente, met roze-witte bloeiwijzen, en in de winter komen de rode bessen.

Advertisement

Ilex x meserveae “Little Rascal”

Ilex x meserveae “Little Rascal”

Le Georgiche

Deze plant is een mannelijke cultivar en produceert dus geen bessen, maar kijk eens naar het prachtige roodgetinte blad. Ook hier zijn de voorjaarsbloemen wit neigend naar roze, echt betoverend en vol stuifmeel, dus perfect voor het bestuiven van vrouwelijke exemplaren in de buurt en nog steeds milieuvriendelijk!

Ilex altaclarensis “Golden King”

Ilex altaclarensis “Golden King”

florastore.com

Deze prachtige hulst met zijn bonte bladeren omrand met goudgeel is echt een juweeltje in elke tuin. De randen zijn slechts lichtjes doornig en in de winter komen de rode bessen, die voor een echt ongelooflijk kleurcontrast zorgen. De maximale grootte is ongeveer 3 meter, dus hij is ook geschikt voor kleine tuinen.

En dit zijn nog maar een paar van de vele bestaande soorten! Welke zou jij graag in je tuin willen hebben?

Advertisement