13 ruimtebesparende ideeën voor een slaapkamer die geschikt is voor al je behoeften

door Natasja

25 November 2023

13 ruimtebesparende ideeën voor een slaapkamer die geschikt is voor al je behoeften
Advertisement

Bij het inrichten van je huis moet je vaak letterlijk genoegen nemen met de ruimte die je hebt. De kamer waar je slaapt moet bijvoorbeeld een bed hebben, misschien nachtkastjes en een inloopkast. Het lijkt dan onvermijdelijk dat je andere meubels op moet geven, toch? Nee hoor.

De kunst is om elke beloopbare vierkante centimeter te organiseren, optimaliseren en optimaal te benutten. Om dit te doen, moet je de meubels met grote zorg kiezen, en het sleutelwoord moet er één zijn: veelzijdigheid. Daarom stellen we 13 ideeën voor om je te helpen de ruimteproblemen op te lossen zonder grote offers te hoeven brengen!

1. Maak gebruik van de ruimte rond je bed

1. Maak gebruik van de ruimte rond je bed

TRÄDKRASSULA/Ikea

Het bed is de eerste (grote) hoofdrolspeler in een kamer die niet toevallig zijn naam draagt, dus het is onmisbaar en zal een beetje het centrum zijn van waaruit al onze andere beslissingen zullen worden genomen.

Maar zodra het frame op zijn plaats staat, is het aan jou om de ruimte eromheen te "borduren" met de juiste meubels: planken, hoofdeinde en zelfs het frame van dit meubelstuk moeten 100% worden benut. Laten we eens kijken hoe.

Advertisement

2. Organizers die onder het bed verdwijnen

2. Organizers die onder het bed verdwijnen

lynette/Temu

Omdat het bed erg groot is, lijkt het niet veel mogelijkheden te bieden voor gebruik in combinatie met ander meubilair, maar misschien is dat niet zo: het is mogelijk om voorwerpen goed georganiseerd op te bergen in speciale opbergers die onder het bed kunnen verdwijnen.

Sommige van deze opbergers hebben zelfs wieltjes, waardoor ze snel en gemakkelijk te gebruiken zijn.

3. Opbergbed

3. Opbergbed

Talamo Italia/Amazon

Niet erop, maar ook niet echt eronder: als je geen goede alternatieven hebt in de ruimte rond je bed, kun je denken aan een oplossing waarbij het bed zelf als ruimtebespaarder fungeert!

Een opbergbed is een contstructie die open kan en op magische wijze een immense opbergruimte creëert: je kunt er praktisch alles in opbergen zonder dat je moeite hoeft te doen om het later terug te vinden.

4. Opbergkist

4. Opbergkist

Terraneo Store/Amazon

Je kunt erop zitten als hij gesloten is, om eenvoudig schoenen aan te doen en het belangrijkste is dat er veel spullen in passen, afhankelijk van de grootte.

Veel kisten bieden de mogelijkheid om open te gaan als een hutkoffer, zodat je dekens, kussens of misschien iets wat je er uit moet halen tijdens de seizoenswisseling kunt opbergen.

5. Multifunctioneel bedhoofd

5. Multifunctioneel bedhoofd

IKEA Nederland/Pinterest

De hele structuur van een bed kan worden geoptimaliseerd om ruimte te besparen en spullen beter te organiseren, ook het hoofdeinde.

Het exemplaar dat wij bijvoorbeeld voorstellen, kan naast zijn primaire functie ook kleine voorwerpen zoals boeken, waterflessen en zelfs een lamp opbergen. Kortom, het is alsof je een nachtkastje hebt, maar dan erachter in plaats van ernaast!

Advertisement

6. Geheime inloopkast

6. Geheime inloopkast

BOAXEL/Ikea

Als je geen afstand wilt doen van een kleine inloopkast in je slaapkamer, maar je hebt geen ruimte die groot genoeg is, dan is hier de oplossing voor jou.

We hebben het over een kleine ruimte in de muur, een ondiep intern uitstekend deel, dat als hij goed is ingericht een enorm verschil kan maken! Dit alles terwijl het goed verborgen blijft voor de ogen van degenen die er naar kijken: eenmaal gesloten lijkt het op een deur waardoor je toegang hebt tot een andere kamer.

7. Kledingkast organizers

7. Kledingkast organizers

KYSER/Temu

Voor wie praktischer en pragmatischer is, raden we zichtbare kledingkast organizers aan: stoffen opbergers die kunnen worden afgesloten met een rits.

Dankzij hun vorm kunnen kleren, lakens, dekens en dekbedden er gemakkelijk in opgevouwen worden, waardoor ze natuurlijk weinig ruimte innemen. Altijd binnen handbereik, doorzichtig voor wie alles in het zicht wil hebben, ze zijn praktisch en uiterst handig: het overwegen waard, vind je ook niet?

Advertisement

8. Verticale planken aan de muur

8. Verticale planken aan de muur

Ikea

Muren komen ons niet altijd 'halverwege' tegemoet met hun plaatsing, maar helaas is dat een beetje ingewikkeld om te veranderen... je kunt echter wel profiteren van een smal oppervlak in de breedte door de meubels te verticaliseren!

In de praktijk moeten planken en boekenplanken verticaal worden opgehangen: het volstaat om te kiezen voor oplossingen zoals die op de foto om de kamer een uniek stijlaccent te geven en tegelijkertijd een ruimte te creëren waar je boeken of andere voorwerpen die niet te zwaar zijn, kunt neerzetten.

9. Modulair hoekschoenenrek

9. Modulair hoekschoenenrek

Yuan Bo Li Furniture/Temu

Te vaak wordt waardevolle ruimte verspild achter of vlakbij deuren, en dat is jammer. Als je denkt dat je te weinig oppervlakte hebt om te benutten, moet je misschien eens nadenken over een modulaire constructie.

Wat we hier beschrijven is een heel speciaal schoenenrek waarvan de bijzonderheid ligt in het feit dat het naar wens kan worden samengesteld: verticaal, horizontaal of L-vormig, de keuze is aan jou.

Advertisement

10. Deurhangers voor je accessoires

10. Deurhangers voor je accessoires

Developing/Temu

De deur begrenst zeker het einde (of het begin) van een ruimte. Maar het kan veel meer zijn dan een toegangsmiddel tot een bepaalde ruimte: het kan 'de ruimte' zelf zijn.

Met de juiste hanger - een hanger die aan de deur kan worden gehangen - heb je in feite een ongelooflijk accessoire om een kledingstuk of wat dan ook op te hangen.

11. Hoekplanken

11. Hoekplanken

Qian Jia knows hardware/Temu

Of ze nu smal of breed zijn, soms zijn muren gewoon moeilijk in te richten.

We hebben het dan over muren die een hoek vormen, waardoor er niet veel mogelijkheden zijn om te benutten... maar er bestaat een oplossing: hoekplanken! Ze passen logischerwijs goed bij de hoekmuren en kunnen je die extra ruimte geven die je nodig hebt!

Advertisement

12. Opbergers voor de kledingkast

12. Opbergers voor de kledingkast

Toy Country Perfact/Temu

Een goed georganiseerde kledingkast kan je veel ruimte besparen: het is beter om één geoptimaliseerd meubelstuk te hebben dan verschillende slecht verdeelde.

In feite kan de hele kledingkast perfect worden beheerd door alles op te bergen in houders, die op hun beurt hun eigen kast hebben waarin ze worden geplaatst. Eenvoudig en zeer efficiënt.

13. Spiegel met verborgen kast

13. Spiegel met verborgen kast

STORJORM/Ikea

Voor degenen die een badkamer in hun slaapkamer hebben, raden we deze fantastische kast aan.

Een spiegel met, niet verrassend, een zekere diepte: je kunt de spiegel openen alsof hij twee deuren heeft, waardoor hij kostbare ruimte onthult waar je al je verzorgings- en hygiëneproducten kunt opbergen!

Kortom, kleine huizen kunnen inderdaad een probleem zijn, maar vergeet niet dat de juiste meubels bijna altijd de oplossing kunnen bieden!

Advertisement