Bescherm je kamerplanten tegen de verwarming tijdens de wintermaanden

door Natasja

22 November 2023

Bescherm je kamerplanten tegen de verwarming tijdens de wintermaanden
Advertisement

Als het weer koud wordt, zetten we ook de verwarming in huis aan en denken we ten onrechte dat de planten hiervan zullen profiteren, omdat ze meestal van tropische oorsprong zijn. Het verhogen van de temperatuur in huis is echter niet altijd een goed idee, vooral omdat verwarming de lucht uitdroogt en de planten daardoor last kunnen krijgen van een lage luchtvochtigheid. Overmatige warmte kan planten ook beschadigen door hun bladeren te verbranden en hun welzijn te belasten.

Gelukkig is het mogelijk om de planten te beschermen tegen de winterverwarming met een paar eenvoudige trucjes die zorgen voor de juiste luchtvochtigheid voor de planten en aangename temperaturen voor onszelf, zodat we zonder zorgen kunnen genieten van de warmte van het huis. Dankzij deze trucjes kun je in je huis de ideale omgeving creëren voor alle planten, dieren en mensen. 

Hier zijn enkele nuttige tips om je kamerplanten tijdens de wintermaanden tegen de verwarming te beschermen.

Advertisement

Planten beschermen tegen open haarden en radiatoren

Planten beschermen tegen open haarden en radiatoren

fin-young-fit-man/Reddit

Als je de planten dicht bij open haarden en radiatoren zet, leidt dit tot overmatige verhitting, waardoor ze beschadigd kunnen raken of hun bladeren of wortels kunnen verbranden als je ze direct boven de warmtebron zet. Je moet er daarom voor zorgen dat je ze ver genoeg weg zet zodat ze de warmte niet ontvangen, je kunt dit testen door een hand naast de planten te leggen, als deze door de warmte wordt bereikt, moet je een andere plek voor je planten zoeken. 

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden is de luchtvochtigheid, die je kunt garanderen door direct water op de bladeren te sproeien; als alternatief kun je een bak met water naast of onder je planten zetten, maar zorg ervoor dat de wortels niet de hele tijd nat zijn, misschien door een rand met kiezels toe te voegen. Op deze manier lopen de wortels niet het risico om te rotten, maar de geleidelijke verdamping van het water zorgt ervoor dat je planten een constant vochtniveau hebben. 

Advertisement

Planten beschermen tegen vloerverwarming

Planten beschermen tegen vloerverwarming

brotherfudZ/Reddit

Vloerverwarming kan, door straling van onderaf, de wortels van de planten verbranden, terwijl vloerverwarming door uitschakeling leidt tot afkoeling van het steunoppervlak, wat te grote temperatuurschommelingen veroorzaakt voor hun welzijn. In dit geval kun je je planten gewoon optillen door ze op meubels, tafels of planken te zetten. 

En als de planten te groot zijn om van de grond te tillen? Geen probleem: je kunt gewoon een rand maken van een dikke mat, bij voorkeur gemaakt van kurk.

Net als in het vorige geval moet je de luchtvochtigheid constant houden door de bladeren of bakken met water te besproeien in de buurt van de planten. 

Een uitstekende oplossing in deze gevallen is het gebruik van een kas, die niet alleen de planten beschermt tegen overmatige hitte, maar ook zorgt voor een constant en voldoende vochtigheidsniveau.

Algemene regels voor het beschermen van planten tegen verwarming

Algemene regels voor het beschermen van planten tegen verwarming

doodlevettes/Reddit

Ongeacht het type verwarming in huis, zijn er enkele algemene regels die je kunnen helpen om het je planten zo gemakkelijk mogelijk te maken:

  • Probeer je planten te groeperen en zet ze bij voorkeur in de vochtigste kamers van het huis, zoals de badkamer of de keuken; door ze te groeperen creëer je ook een microklimaat in de kamer, waardoor het gemakkelijker wordt om voor het juiste vochtigheidsniveau te zorgen.
  • Als je planten in een drogere kamer staan, kun je luchtbevochtigers gebruiken.
  • Geef je planten goed water door continu op de bladeren te sproeien om waterverlies door droogte te compenseren, maar zorg er altijd voor dat je de grond niet te veel water geeft om wortelrot te voorkomen.

Nu ben je echt klaar om je planten te helpen de winter door te komen.

Advertisement