Het huis sneller verwarmen en minder verbruiken is mogelijk met een paar kleine trucjes

door Natasja

23 November 2023

Het huis sneller verwarmen en minder verbruiken is mogelijk met een paar kleine trucjes
Advertisement

Naarmate de temperaturen dalen, keert de noodzaak om onze huizen te verwarmen terug en dus ook de bezorgdheid over het energieverbruik, dat steeds duurder wordt. Daarom is het de moeite waard om elke strategie toe te passen, zelfs de eenvoudigste en meest vanzelfsprekende, die kan helpen om de verwarming optimaal te gebruiken, zodat we sneller de gewenste temperatuur bereiken zonder kostbare energie te verspillen.

Dit zijn handelingen die goede gewoonten kunnen worden in de herfst en winter, of ook de keuze om onszelf uit te rusten met voorwerpen die beter geschikt zijn om de kou te bestrijden dan de voorwerpen die we gewoonlijk gebruiken. Laten we samen eens kijken naar enkele nuttige tips in dit verband.

Advertisement

Ramen: hoe bereid je ze het best voor op koud weer?

Ramen: hoe bereid je ze het best voor op koud weer?

Licia,TESA/Amazon

Een van de oppervlakken met het grootste warmteverlies in huis zijn zeker de ramen. Dit geldt zelfs voor ramen van de nieuwste generatie, met dubbele beglazing en warmteopslagsystemen, en des te meer voor iets oudere of goedkopere ramen die deze functies niet hebben.

Wat kun je doen om te helpen? Je kunt hun thermische isolatie verbeteren door transparante folies aan te brengen, die moeten worden uitgesneden en op het glas worden geplakt met behulp van dubbelzijdig tape en een föhn. Het aanbrengen vereist geduld, maar dan heb je uiteindelijk glas dat niet beslaat door condensatie en een warmtevasthoudend vermogen in huis dat met ongeveer 8% verbetert.

Een meer rudimentaire vorm, misschien te gebruiken voor kleine ramen, is om bij kouder weer te isoleren door vellen noppenfolie, dat plastic met luchtbelletjes voor verpakkingen, op het glas te plakken.

Advertisement

Verlies geen kostbare warmte in huis

Verlies geen kostbare warmte in huis

marksandspencer.com

Als het koud weer wordt, moet je overwegen om de gordijnen te vervangen, in ieder geval in de slaapkamer en woonkamer: geef de voorkeur aan zware en bij voorkeur thermische gordijnen. Ze zullen veel helpen als de zon schijnt, om tocht tegen te gaan en zo warmteverlies te beperken.

En dit brengt je op een gewoonte die vanzelfsprekend lijkt, maar echt nuttig is: weten wanneer je de ramen moet openen en sluiten om zoveel mogelijk warmte in huis te houden.

Als het in feite essentieel is voor je gezondheid om kamers minstens één keer per dag te ventileren, moet dit 's ochtends gebeuren, tijdens de eerste uren daglicht, als het echt koud is. Op deze manier ontdoe je je van de muffe lucht die zich 's nachts heeft opgehoopt en die ook nog eens verergerd is door de verwarming zelf, en zelfs als er koude lucht binnenkomt, heb je nog uren daglicht om dit warmteverlies tegen te gaan.

Sluit de luiken op het juiste moment om warm te blijven

Sluit de luiken op het juiste moment om warm te blijven

Pxhere

"Natuurlijk!", zou je denken. Maar doen je dit echt altijd? s Ochtends, als het koud is, moet je de luiken openen en de gordijnen of dergelijke open doen, zodat zelfs het laatste straaltje zonneschijn het huis kan binnenkomen en helpen opwarmen. Maar zodra het donker begint te worden, moet je eraan denken om niet alleen de gordijnen te sluiten, maar ook de rolluiken, in ieder geval in de kamers die minder worden gebruikt, of ook in de slaapkamer of badkamer. Op die manier sla je meer warmte op en hoeft het verwarmingssysteem minder 'moeite' te doen om de temperatuurschommeling op te vangen.

Tochtrollen en tapijten

Tochtrollen en tapijten

GreenBeeInteriors/Etsy

Ramen, openslaande deuren naar buiten, maar ook onder deuren in huis - vooral deuren die uitkijken op gangen, trappenhuizen, trappen of kamers die je minder verwarmt dan de rest van het huis: de tocht die de kamers afkoelt moet worden tegenhouden en tochtstrips zijn geweldig. Er zijn ook rubberen strips die over de vloer kruipen en aan de onderkant van deuren kunnen worden bevestigd, en die zijn erg handig.

Laat de verwarming niet altijd aan staan

Laat de verwarming niet altijd aan staan

KETOTEK, Graham T./Amazon

Het is echt een vaak onnodige verspilling om de verwarming te veel uren aan te laten, zo niet continu.

Je hebt wat warmte nodig wanneer je thuiskomt van een of andere dagelijkse activiteit, dus moet je ervoor zorgen dat je de verwarming pas aan het einde van de middag aanzet, en alleen op echt koude dagen af en toe vroeger beginnen. Op die manier zal de verwarming 's avonds en in het begin van de nacht vechten tegen de kou buiten en kan je de restwarmte in huis gebruiken tot dat de verwarming weer moet worden ingeschakeld.

Als je gewend bent aan een temperatuur, kun je proberen deze met één graad te verlagen, maximaal twee: het verschil is niet zo groot dat je het koud krijgen, maar het scheelt wel op je rekening!

Wat zijn jouw favoriete trucs om het huis warm te houden zonder verspilling?

Advertisement