Is de was verkleurd? Ontdek hoe je vlekken uit de kleding krijgt na het doorlopen van een kleur

door Natasja

20 November 2023

Is de was verkleurd? Ontdek hoe je vlekken uit de kleding krijgt na het doorlopen van een kleur
Advertisement

Er zijn twee zeer ernstige gevolgen van verkeerd wassen: dat een kledingstuk krimpt tot het formaat van een baby of dat er een kledingstuk zichtbaar kleur heeft afgegeven waardoor andere kledingstukken zijn verpest. In het eerste geval is er weinig aan te doen; in het tweede geval daarentegen kan je proberen de situatie te redden.

We weten allemaal dat de was niet alleen gedaan moet worden door de temperatuur op de etiketten te volgen, en ook niet alleen door het ideale wasmiddel en wasprogramma te kiezen, maar vooral door de kledingstukken goed in te delen in specifieke categorieën. En als het om kleuren gaat, moeten donkere en witte kledingstukken apart worden gewassen.

Het kan namelijk altijd gebeuren dat zelfs bij een wasbeurt op gemiddelde temperaturen (zeg 30 graden), met alle gekleurde kledingstukken die inmiddels ook vaak gewassen zijn, er maar één donkere indringer nodig is om er een rommeltje van te maken. Hoe kan je dat herstellen? Hier zijn wat handige tips voor verkleurde was.

Advertisement

Verkleurde was: donkere vlekken op kleuren verwijderen

Verkleurde was: donkere vlekken op kleuren verwijderen

Creativo

Laten we beginnen met het eerste probleem: je hebt een kleurwas gedaan en op een kledingstuk vind je donkere vlekken. Hier zijn de opties helaas beperkt.

De eerste regel, die in elk geval van verkleurde was geldt, is om snel te handelen: hoe meer tijd het kledingstuk heeft om aan de lucht of in de zon te drogen, hoe meer het pigment zich op de vezels vastzet.

Als eerste verdedigingslinie, als je je het probleem realiseert zodra je het wasgoed uit de wasmachine haalt, start dan onmiddellijk een nieuwe wascyclus voor het beschadigde kledingstuk, bij voorkeur met toevoeging van bleekmiddel, waterstofperoxide of ook een specifieke vlekkenverwijderaar.

Als je de schade daarentegen opmerkt als het kledingstuk al droog is, dan hebben de beschikbare vlekverwijderingsopties minder kans van slagen, maar het is het proberen waard. En dan kan je volgende doen:

  • Doordrenk het kledingstuk met een professionele vlekverwijderaar en volg de instructies van het product met betrekking tot de hoeveelheid en de duur van de behandeling. Dit wordt gevolgd door een normale wasbeurt.
  • Laat het met - afwisselend- waterstofperoxide of azijn of bleekmiddel (dit alleen bij witte of lichtgekleurde kledingstukken) ook een nacht weken in lauw water. Daarna wassen om eventuele resten te verwijderen. Herhaal de handeling indien nodig.

Als dit allemaal niet werkt, moet je overwegen om de schade te camoufleren, en dan is het verven van het kledingstuk de meest effectieve optie.

Advertisement

Doorlopen van kleuren op witte kledingstukken

Doorlopen van kleuren op witte kledingstukken

Illustrious-Beat/Reddit

In het geval van witte kleding, die niet gemaakt is van delicate stoffen, heb je iets meer hoop: als het stoffen zijn die je kunt behandelen met bleekmiddel, kan een sopje in een teil water met slechts een beetje van dat middel al genoeg zijn om de vlekken te laten verdwijnen. Het is dan het beste om bleekmiddel op de vlek te gieten en het vervolgens te laten weken, maar het is ook prima om het direct in de teil op te lossen.

Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 15 ml bleekmiddel per liter water te gebruiken. Laat je kleding niet langer dan 10 minuten weken: bleekmiddel kan de stof beschadigen als het te lang in contact blijft.

Als de kleding daarentegen erg licht is, bestaat altijd het risico dat zelfs de hoofdkleur verkleurt, dus je kunt overwegen om bleekmiddel alleen op de beschadigde plekken te gebruiken en kijken wat er gebeurt, of het risico nemen dat je het geheel verkleurt en zo meer uniformiteit krijgt.

Doorlopen van kleuren vermijden

Naast de aanwijzingen die in het begin zijn gegeven, d.w.z. dat je er vooral op moet letten dat je de kleding goed verdeelt op kleur en op stof, kun je de was nog meer beschermen tegen de mogelijkheid dat kledingstukken kleur afgeven door kleurvangers te gebruiken. Laten we duidelijk zijn, ze kunnen geen wonderen verrichten, maar misschien helpen ze bij gemengde was als die je een beetje riskant lijkt.

Het zou beter zijn als deze ongelukjes niet gebeurden, maar het overkomt iedereen: probeer deze oplossingen voordat je de hoop opgeeft!

Advertisement