Vermeerder de vetplanten met deze 2 buitengewoon eenvoudige methoden

door Natasja

20 November 2023

Vermeerder de vetplanten met deze 2 buitengewoon eenvoudige methoden
Advertisement

Vetplanten behoren tot de populairste soorten voor binnenshuis vanwege hun grote resistentie en aanpassingsvermogen aan zelfs de moeilijkste omstandigheden, maar vooral vanwege hun kweekgemak, waardoor ze ook perfect zijn voor beginners en degenen die denken dat ze gewoon niet geschikt zijn voor tuinieren.

Als je enorme voldoening hebt gehaald uit je eerste vetplant en je je tuin wilt uitbreiden, tenzij je variëteiten in je bloembed wilt creëren, kun je het aantal exemplaren uitbreiden door je vetplant te vermeerderen door stekken.

Het vermeerderen en kweken van deze planten is ongelooflijk eenvoudig en stelt je in staat om snel een groot aantal nieuwe exemplaren te verkrijgen die identiek zijn aan de moederplant, waardoor je woningen of buitenruimtes in prachtige groene oases veranderen.

Van alle mogelijke methoden om vetplanten te vermeerderen door stekken, stellen we er twee voor die buitengewoon eenvoudig zijn.

Advertisement

Bladstek

Bladstek

baddassabecca/Reddit

Bladstekken zijn perfect voor planten met zeer vlezige bladeren, zoals Echeveria, Sedum, Kalanchoë en Crassula. In dit geval is het nodig om de stevigere bladeren te selecteren en ze voorzichtig los te trekken door er met je vingers of met een klein mesje aan te trekken. Leg de stekken op een blad bij een temperatuur van niet minder dan 10 graden Celsius totdat het deel bij de snede is uitgehard tot een zogenaamd eelt.

Je kunt de bladstek direct in de grond plaatsen, waarbij je ervoor zorgt dat het slechts gedeeltelijk wordt ingegraven zodat het rechtop blijft staan, of in water, waarbij je het omhoog houdt zodat het niet gaat rotten. Je kunt een bak met een grote diameter gebruiken, bedekt met folie waarin je gaten maakt voor de bladeren, of je kunt de bladeren in de hals van een fles plaatsen die je gedeeltelijk hebt gevuld met water.

De bewortelingsperiode hangt af van het seizoen en de soort.

Advertisement

Stengelstek

Stengelstek

Bermudapiloffgutts/Reddit

Veel cactussen kunnen in plaats daarvan worden vermeerderd door een stuk van de stengel te nemen. In dit geval is het beter om handschoenen te dragen, om het risico te vermijden dat je jezelf prikt met de doornen of in contact komt met de irriterende latex. Wacht opnieuw tot het eelt zich heeft gevormd door de stek op een warme, droge plek te zetten en daarna direct in de potgrond te potten, waarbij je ervoor zorgt dat de stek rechtop blijft staan maar niet te diep wordt begraven, of in water, waarbij je de stengel halverwege de lengte onderdompelt.

De bewortelingsperiode hangt ook hier af van de soort, maar zal voor de meeste ongeveer 15 dagen zijn.

Veel plezier met het vermeerderen!

Advertisement