Tuintrends van 2024: de ideale tuin is een explosie van natuurlijke schoonheid

door Natasja

19 November 2023

Tuintrends van 2024: de ideale tuin is een explosie van natuurlijke schoonheid
Advertisement

In 2024 zullen tuinliefhebbers, en daarvóór al de bloemen- en plantenindustrie, zich richten op een futuristisch, eco-bewust idee van bloementeelt. Wat betekent dit? Dat de verwachte trends in de wereld van tuinieren steeds meer de schoonheid van de spontane natuur willen herontdekken en deze willen versterken door de natuur net genoeg te temmen om er zelfs in de groene ruimtes, inclusief balkons, van te kunnen genieten.

Maak plaats voor endemische planten, planten die het welzijn van het ecosysteem bevorderen door wilde dieren en bestuivende insecten uit te nodigen. Vind je het eng om aan het gekrioel van kleine beestjes te denken? Verban alle angst: je kunt ermee leven zonder erdoor overweldigd te worden. Laten we samen eens kijken wat de richtlijnen zullen zijn voor het hebben van een modieuze tuin of balkon in 2024.

Advertisement

"Hortifuturism"

"Hortifuturism"

southernlivingplants.com

De Engelse term Hortifuturism werd bedacht door Garden Media (https://www.gardenmediagroup.com/), het bedrijf dat al meer dan twee decennia trends in de wereld van de bloementeelt en tuinieren nauwkeurig voorspelt. Dit neologisme verwijst naar een futuristisch tuinbouwconcept, dat van toepassing is op zowel de bloemen-en plantenindustrie (kwekerijen, detailhandel) als de veredelaars die elk jaar nieuwe planten bedenken. Men stelt zich de toekomst niet voor als het robotachtige en metaalachtige uit sciencefictionfilms, maar meer organisch en groen.

In deze futuristische zin is dan ook de galactische naam van een prachtige cultivar, de 'Sterling Moon' Lunar Lights™ Begonia, van Southern Living (Begonia Hybrid 'Sterling Moon' PP33164) ontstaan.

Voor jou kan het dus een handige tip zijn als je op zoek bent naar trendy variëteiten, de variëteiten die echt de nieuwe verzamelmode volgen!

Advertisement

De New Perennials beweging

De New Perennials beweging

@richardbloomphoto/Instagram

Het is geen beweging van deze jaren, maar ontstond al in de jaren 80. Maar nu pas heeft het de status bereikt van een esthetische richtlijn voor de tuinwereld, en dat zal in de nabije toekomst nog meer het geval zijn. We hebben het over de New Perennial Movement, een stroming die ook wel New Wave Planting (de nieuwe generatie of nouvelle vague van planten) of Naturalistic Planting (Natuurlijke beplanting) wordt genoemd.

In principe is het een manier van tuinontwerp die rekening houdt met de wilde natuur, inheemse soorten: men laat zich inspireren door het gebied waarin men woont en probeert vaste planten in te voegen die ook voorkomen in de ongecultiveerde en onbebouwde gebieden van de omgeving, maar dan natuurlijk geplaatst met een specifieke esthetische smaak. Dit is het domein van de grassen, maar niet alleen.

Milieuvriendelijke tuinen en bestuivende insecten

Milieuvriendelijke tuinen en bestuivende insecten

@adamwoodruff.llc/Instagram

De indruk is dat elke plant zich op natuurlijke wijze heeft voortgeplant in de ruimte waarin we hem zien. En er is geen eentonigheid: het doel is diversiteit, maar altijd met het oog op harmonisatie van de soorten en vooral om elk hoekje groen aantrekkelijk te maken voor wilde dieren en nog meer voor bestuivende insecten.

Er is veel vrijheid bij het ontwerpen van bloemperken en hele tuingebieden, het onderhoud en de kosten worden sterk verminderd en het stuk grond wordt niet intensief gebruikt. Het proberen waard, vind jej ook niet?

De regentuin, de trend om te volgen in 2024 en niet alleen

De regentuin, de trend om te volgen in 2024 en niet alleen

beauty.provenwinners.com

We zien hoe het klimaat in veel delen van de wereld vandaag de dag verdeeld is tussen steeds langere periodes van droogte en korte maar intense periodes van hevige regenval: hier komen de zogenaamde 'regentuinen' (rain gardens) te hulp. Dit zijn tuinen die tot doel hebben om de stroming van regenwater te vertragen, dat zowat overal schade aanricht wanneer het niet de tijd of de manier heeft om in de grond door te dringen; en ze zijn ook ontworpen om irrigatie te verminderen, zodat zelfs de laatste druppel water optimaal wordt benut.

Zo worden met kiezelstenen bedekte zones gecreëerd, net als de bedding van een beek, die het water naar verzamelpunten leiden (zelfs echte ondergrondse reservoirs). En kettingen die langs de randen van daken naar beneden lopen, evenals dakgootafvoeren, helpen ook mee om precies al het regenwater op te vangen dat normaal gesproken verloren gaat.

Donkere fascinatie

Donkere fascinatie

Creativo

Een andere trend die wordt belicht door Garden Media: Delight in the Dark. Gotisch geïnspireerde tuinen hebben online al lang bewonderaars gevonden, vooral onder jongere mensen. En het begint langzaam een wijdverbreide smaak te worden: planten met bladeren en bloemen variërend van donkerpaars tot nachtblauw en zwart worden steeds populairder.

Advertisement

Planten kweken in plantenbakken

Planten kweken in plantenbakken

@sarahravenperchhill/Instagram

De wereldbevolking trekt steeds meer naar stedelijke gebieden en daar is heel weinig ruimte om tuinen te hebben of balkons om te toveren in groene zones, soms zelfs helemaal geen. Daarom is het ook trendy om zich uit te leven door charmante plantenbakken te maken: alle eerder genoemde voorstellen, op een andere schaal zodat ze in een grote pot passen.

Klaar om je tuin of balkon supertrendy te maken?

Advertisement
Dit vind je misschien ook interessant