Help de hortensia's in de herfst door deze 2 grote kweekfouten te vermijden

door Natasja

18 November 2023

Help de hortensia's in de herfst door deze 2 grote kweekfouten te vermijden
Advertisement

Een gemakkelijk te kweken plant die zeer goed bestand is tegen kou. Hortensia is een prachtige sierplant van Aziatische oorsprong, die de tuin kan kleuren met zijn grote en spectaculaire bloemen in kleuren variërend van wit tot roze, van violet tot blauw. Hortensia's zijn gemakkelijk aan te passen aan verschillende grondsoorten en klimatologische omstandigheden en hebben de bijzonderheid dat ze de kleur van hun bloemen veranderen afhankelijk van de zuurgraad van de grond, wat je de mogelijkheid geeft om de teelt te personaliseren door de grond op de juiste manier te behandelen.

Tijdens het herfstseizoen verliezen deze planten hun kleur om de vegetatieve rust in te gaan en zich voor te bereiden op de bloei van het volgende voorjaar. Maar om een ​​weelderige bloei te garanderen, zal het nodig zijn om op de juiste manier te handelen en deze aan te moedigen. Er zijn twee fundamentele fouten die we maken bij de herfstverzorging van de orchideeën. Als je ze kent, kun je ze vermijden, waardoor de vrijlating van grote en kleurrijke bloemen wordt bevorderd.

Hieronder leggen we uit wat deze 2 grote fouten zijn en hoe je ze kunt vermijden.

Advertisement

Fout nummer 1: snoeien

Fout nummer 1: snoeien

samjoco/Reddit

Snoeien is een fundamenteel onderdeel van de hortensiaverzorging en moet daarom op het juiste moment en op de juiste manier worden uitgevoerd. Er zijn veel planten die in de herfst, aan het einde van de bloeiperiode, worden gesnoeid, maar voor hortensia’s geldt deze regel niet. Het ideale moment om deze planten te snoeien is namelijk het einde van de winter of het voorjaar, afhankelijk van het type hortensia dat je kweekt.

  • Type 1 hortensia's zijn hortensia's die nieuwe bloemen afgeven op oude takken en er moet gesnoeid worden om de plant uit te dunnen: verwijder droge, overvolle, gekruiste of takken die naar het midden van de plant groeien, wachtend op het begin van de lente, zodra de knoppen beginnen te zwellen. Verwijder ook de gedroogde bloemen van het voorgaande jaar door ze af te snijden, nadat je ze het hele seizoen hebt laten staan, zodat ze de nieuwe knoppen beschermen, die eronder zullen opzwellen.
  • Type 2-hortensia's daarentegen zijn hortensia's die nieuwe bloemen afgeven op nieuwe takken, bijzonder goed bestand zijn tegen vorst en al eind januari kunnen worden gesnoeid, waarbij je naar behoefte snoeit, waarbij je je beperkt tot het inkorten van de takken en het laten staan 2-3 knoppen per stuk, of door drastischer te snoeien, de stengels af te snijden en slechts een paar knoppen aan de basis over te laten, als de plant het afgelopen seizoen veel is gegroeid.

Advertisement

Fout nummer 2: bemesting

Fout nummer 2: bemesting

wingoflaming/Reddit

Voor sommige plantensoorten helpt herfstbemesting hen voor te bereiden op het overleven van de winter, door de voeding te bieden die hun wortelsysteem nodig heeft om zich te blijven ontwikkelen en het volgende groeiseizoen te stimuleren.

Voor hortensia's is herfstbemesting echter geen goed idee, omdat deze procedure de groei zou kunnen stimuleren en de plant zou kunnen verzwakken, die moeite zou kunnen hebben om de barre wintertemperaturen te weerstaan. Bovendien kan, als je al in het voorjaar of de zomer hebt bemest, een herfstbemesting leiden tot een teveel aan voedingsstoffen, met als gevolg een vermindering van het opnamevermogen van de wortels en zelfs onherstelbare verzwakking van de plant.

Het is daarom noodzakelijk om hortensia's op het juiste moment, in de lente of vroege zomer, te bemesten om de plant in rust te laten en de versterking van de wortels in het herfstseizoen te bevorderen; gebruik ook een goed uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte die geschikt is voor de bodem, en voer eventueel een analyse uit van de voedingsstoffen die deze bevat om alleen te voorzien in wat ontbreekt.

Door deze twee tips in het najaar op te volgen, staan ​​je hortensia’s volgend voorjaar garant voor een prachtige en weelderige bloei!

Advertisement
Dit vind je misschien ook interessant