Waarom een handvol koffiedik in de badkamer leggen? Een gratis truc om te proberen

door Natasja

14 November 2023

Waarom een handvol koffiedik in de badkamer leggen? Een gratis truc om te proberen
Advertisement

We verwachten veel dingen in de badkamer te vinden, maar waarschijnlijk geen koffie, of liever koffiedik. Toch kan dat een goedkope truc zijn. Wat zou de reden zijn om het in de badkamer te bewaren in plaats van het op een andere manier weg te gooien? Het heeft alles te maken met een veelvoorkomend probleem dat zich in de badkamer voordoet: de zeer onaangename geur die soms uit het riool of de leidingen opstijgt.

We nemen het onmiskenbaar waar, soms is het die geur die een beetje doet denken aan rotte eieren, want onder de vele stoffen die in de leidingen kunnen worden aangetroffen is waterstofsulfide. Dat is afkomstig van de afbraak van organische stoffen, en sommige zeer vage sporen, die onze neus oppikt, kunnen afkomstig zijn van het toilet of van een of andere afvoer, en luchtverfrissers of schoonmaakmiddelen kunnen het probleem niet of nauwelijks camoufleren.

Koffiedik daarentegen kan die onaangename geur absorberen en daarom is het handig in de badkamer.

Advertisement

Koffiedik om geuren te absorberen

Koffiedik om geuren te absorberen

Creativo

Wetenschappers van het City College of New York (CCNY) hebben een milieuvriendelijk filter ontwikkeld om giftige gassen, zoals waterstofsulfide, uit de lucht te verwijderen. En het wonderbaarlijke materiaal, van absoluut groene oorsprong, is gebaseerd op koffiedik.

Het hoofdingrediënt dat koffiedik deze kracht geeft, is hetzelfde ingrediënt waardoor we zin krijgen in koffie: cafeïne. In feite bevat het stikstof dat, in contact met het andere ingrediënt in de filters die door de onderzoekers zijn ontwikkeld, het vermogen versterkt om zwavel uit de lucht te verwijderen door het letterlijk te absorberen. Het andere ingrediënt in kwestie is een andere natuurlijke stof die we gemakkelijk kunnen vinden: actieve kool.

Advertisement

Hoe bereid je een verfrisserfilter voor in de badkamer?

Hoe bereid je een verfrisserfilter voor in de badkamer?

rawpixel.com

In specifiek onderzoek door het City College van New York werd koffiedik verder verbrand zodat het zelf houtskool werd. Dit werd gedaan bij zeer hoge temperaturen, maar zelfs thuis kun je, misschien op een mildere manier, gebruik maken van het vermogen van koffiedik en actieve kool om geuren uit de lucht te absorberen.

De procedure is vrij eenvoudig:

  1. Laat het koffiedik perfect drogen zodra je het uit de koffiepot haalt, zodat het niet gaat schimmelen.
  2. Neem wat klontjes of stukjes actieve kool en doe ze in een kommetje. Als je wilt, kun je ze ook een beetje pletten om ze te verkleinen tot grove brokken of poeder.
  3. Voeg koffiedik (of ook van twee kopjes) toe en roer.
  4. Zet het kommetje in de buurt van het toilet of waar je maar wilt in de badkamer en laat het daar zijn werk doen.

Omdat deze stoffen hygroscopisch zijn, kunnen ze na verloop van tijd nat worden en moeten ze worden vervangen. Hetzelfde geldt wanneer je niet langer de typische geur van koffiedik waarneemt.

Ook zonder actieve kool kun je gewoon een kleine kom met alleen koffiedik laten staan, altijd perfect droog, en dat helpt al heel erg veel!

Het kost weinig maar het helpt veel: heb je het al geprobeerd?

Advertisement